Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Για «πάτο» πάει η Ελλάδα της ΝΔ μετά την πανδημία

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Για «πάτο» πάει η Ελλάδα της ΝΔ μετά την πανδημία

Τι μας λέει η Ειδική Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με βάση τον πολιτικό σχεδιασμό και την οικονομική διακυβέρνηση της ΝΔ. Χειρότερες επιδόσεις του μέσου όρου σε επτά δείκτες, διεθνής πάτος σε άλλους τρεις δείκτες, επί συνόλου 37 χωρών από Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική.

Τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, ένα σύνηθες επιχείρημα των media που στήριζαν τις κυβερνήσεις για να στηριχθεί η λήψη του ενός ή του άλλου μέτρου, ήταν η χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στους δείκτες της ετήσιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ελληνικές αδυναμίες που επισήμαινε αυτή η έκθεση δεν είχαν σχέση με τα μέτρα που προωθούνταν για να μειώσουν τα ελλείμματα του ελληνικού Δημοσίου. Αλλά επειδή βασικός εταίρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ελλάδα είναι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, η ετήσια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας που αυτό δημοσιεύει, έχει καθιερωθεί ως εργαλείο ευρείας χρήσης για τους καθεστωτικούς αναλυτές.

Οι ελληνικές επιδόσεις στους 11 δείκτες της Ειδικής Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας 2020

Το 2020, ένεκα της πανδημίας και της μεγάλης ύφεσης που προκάλεσε σε ολόκληρη την καπιταλιστική Δύση – ύφεση με πολύ μεγαλύτερο βάθος από της προ δεκαετίας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης – το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ετοίμασε μια διαφορετική έκθεση, μετρώντας τις επιδόσεις 37 επιλεγμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε 11 επιμέρους δείκτες, που κατά την εκτίμηση των αναλυτών του, θα βοηθήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους, με όφελος για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και το περιβάλλον.

Και το πολύ ενδιαφέρον για μας είναι ότι από τους 11 αυτούς δείκτες, μόνο σε έναν, στην αναβάθμιση των υποδομών, με στόχο την ενεργειακή μετάβαση και την πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία έχει πολύ τεχνικό χαρακτήρα και αντανακλά τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην πράσινη ενέργεια και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, η Ελλάδα συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία, 80,8, και βρέθηκε στη 17η θέση μεταξύ των 37 χωρών.

Αντίθετα, στους υπόλοιπους 10 δείκτες, που αφορούν βασικό πολιτικό σχεδιασμό και κυβερνητικά μέτρα, η Ελλάδα τείνει προς τον «πάτο». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ειδικής Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας 2020, η Ελλάδα τείνει προς τον «πάτο»:

Στη διασφάλιση ότι οι δημόσιοι θεσμοί έχουν σταθερές αρχές λειτουργίας, υπηρετούν τον πολίτη και έχουν μακροπρόθεσμο όραμα. Ως προς το δείκτη αυτό, η Ελλάδα είχε επίδοση 46,3 και ήταν στην 6η θέση από το τέλος, μπροστά μόνο από την Ουγγαρία, τη Ρωσία και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στην προώθηση μιας πιο προοδευτικής φορολογικής πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται οι επιχειρήσεις, ο πλούτος και η εργασία. Εδώ η Ελλάδα πήρε 42,6 και ήταν όγδοη από το τέλος, μπροστά πάντως από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρό κοινωνικό κράτος που ενδεχομένως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θεωρεί ότι το φορολογικό τους σύστημα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Στον τομέα του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης και την επένδυση στις δεξιότητες που απαιτούνται στις «αγορές του αύριο», η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των 37 χωρών με βαθμολογία 38,7.

Στην επανεξέταση της εργατικής νομοθεσίας και της κοινωνικής προστασίας, με στόχο να καλυφθούν οι νέες ανάγκες της εργατικής δύναμης (π.χ. προστασία στην τηλεεργασία), η Ελλάδα βαθμολογείται με 47,6 και είναι τέταρτη από το τέλος, μπροστά μόνο από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Στην διεύρυνση της φροντίδας για ηλικιωμένους και παιδιά καθώς και τη βελτίωση των υποδομών του συστήματος υγείας. Εδώ η Ελλάδα με 24,73 είναι διεθνής «πάτος», τελευταία στην κατάταξη μεταξύ όλων των υπό εξέταση χώρων της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής της Αφρικής και της Ασίας.

Στην αύξηση των κινήτρων για να κατευθυνθούν χρηματοοικονομικοί πόροι προς μακροπρόθεσμες επενδύσεις και να ισχυροποιηθεί η σταθερότητα, η Ελλάδα έχει βαθμολογία 68,3 και είναι λίγο κάτω από τη μέση.

Στην επανεξέταση των πολιτικών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την καταπολέμηση ολιγοπωλιακών πρακτικών, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στις αγορές. Εδώ, η Ελλάδα έχει βαθμολογία 49 και είναι τρίτη από το τέλος.

Στην δημιουργία των «αγορών του αύριο», ιδίως όπου απαιτείται συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εδώ η Ελλάδα βαθμολογείται με 36 και είναι πέμπτη από το τέλος, μπροστά μόνον από άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες.

Στην παροχή κινήτρων για υπομονετική επένδυση στην έρευνα και καινοτομία που μπορεί να δημιουργήσει τις «νέες αγορές του αύριο». Διεθνής «πάτος» κι εδώ η χώρα μας με 25,31 βαθμούς, πίσω από όλες τις εξεταζόμενες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.

Στην παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις ώστε να ασπασθούν την ποικιλομορφία και τις ίσες ευκαιρίες για να μεγιστοποιηθεί η δημιουργικότητα. Εδώ η Ελλάδα βαθμολογείται με 59,7 και είναι κάπου στη μέση της διεθνούς κατάταξης.

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα της Ειδικής Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έχουν ενδιαφέρον για τρεις λόγους.

Πρώτον, γιατί αποτελούν για μια από τις πιο αρνητικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομικής πολιτικής που έχει γίνει από μεγάλο διεθνή οικονομικό οργανισμό τα τελευταία χρόνια.

Δεύτερον, γιατί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και ο βασικός εταίρος του στην Ελλάδα, ο ΣΕΒ, αποτελούν φίλιες και συγγενικές ιδεολογικά δυνάμεις προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι εκτιμήσεις της στις οποίες βασίστηκαν οι αξιολογήσεις της έκθεσης προέρχονται από συνεντεύξεις με στελέχη επιχειρήσεων, στα οποία κανείς δεν μπορεί να προσάψει πολιτική προκατάληψη σε βάρος της κυβέρνησης. Να όμως που ακόμη κι αυτές οι ομάδες δεν έδειξαν κατανόηση στην επίμονη άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επενδύσει στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, (κι έστειλαν την επίδοση της χώρας στη βελτίωση των υποδομών υγείας στον «πάτο» της διεθνούς κατάταξης), αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτα για την ενίσχυση των κινήτρων και της επένδυσης στην έρευνα και την τεχνολογία (η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε περισσότερα), και μπορούν να δουν ακόμη πως δεν ασκεί διακυβέρνηση υπηρετώντας τον πολίτη και αναπτύσσοντας μακροπρόθεσμο όραμα (επικοινωνιακά πορεύεται, με στόχο το «καμιά δεύτερη φορά αριστερά»).

Τρίτον, γιατί προμηνύει ότι παρά τις διακηρύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι όταν περάσει η πανδημία, «η Ελλάδα θα είναι με τους νικητές του αύριο», η χώρα μας θα βρεθεί με τους χαμένους γιατί η κυβέρνηση ούτε ενδιαφέρεται, ούτε μπορεί να αναπτύξει συστηματικό πολιτικό σχεδιασμό που θα ενισχύσει τις δυνατότητες ανάπτυξης για την οικονομία και τον πληθυσμό, αντίθετα, όπως δηλώνει και η αξιολόγηση της Ειδικής Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οδηγεί τη χώρα προς τον «πάτο», της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter