Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος

Έντονες προειδοπιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πανδημία, μια και όπως ενημρώνει δεν αρκεί να μεταβεί σε ενδημικό στάδιο για να σταματήσει να είναι επικίνδυνος ο ιός.

Σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, αν και περισσότερο μεταδοτική συγκρητικά με τις υπόλοιπες, φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε όσους έχουν εμβολιαστεί,σύμφωνα με όσα διευκρινίστηκαν στο διαδικτυακό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο δρ Μάικλ Ράιαν, τόνισε σχετικά τα εξής:

«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας. Δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος. Ενδέχεται να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό. Οι ιοί που προκαλούν πανδημίες τείνουν να γίνονται μέρος του οικοσυστήματος. Αυτό που μπορούμε να τελειώσουμε είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

Αναφορικά πάντως με τον εμβολιασμό σε επίπεδο αναμνηστικών δόσεων, ξεκαθάρισε ότι θα θεωρηθούν δεδομένες μελλοντικά η τρίτη και η τέταρτη δόση, ώστε να χτιστεί η απαραίτητη ανοσία σχολιάζοντας ότι:

«Δεν θα ονομάζουμε πλέον ενισχυτικούς. Απλώς θα θεωρήσουμε ότι τρεις ή τέσσερις δόσεις είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί αυτή η ανθεκτική και ισχυρή ανοσία που σας προστατεύει από νοσηλεία και θάνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σημαίνουσας σημασίας από την άλλη και οι δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι, ο οποίος, σχολίασε ότι δεν είναι βέβαιο πως η Όμικρον θα φέρει το τέλος της πανδημίας μέσα στους επόμενος μήνες.

«Είναι ανοιχτό το ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον θα αποτελέσει το «φυσικό εμβόλιο» που ελπίζουν όλοι, καθώς έχουμε τεράστια ποικιλία σε νέες μεταλλάξεις», επεσήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter