«Πάγωμα» του κατώτατου μισθού ως το 2024 θέλει ο ΣΕΒ

«Πάγωμα» του κατώτατου μισθού ως το 2024 θέλει ο ΣΕΒ

Σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνει η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της προφορικής διαβούλευσης για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού.

Στη διαβούλευση θα συμμετάσχουν για λογαριασμό των εργαζομένων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και για λογαριασμό των εργοδοτών οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων Δ. Παπαλεξόπουλος από τον ΣΕΒ, Γ. Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καρανίκας από την ΕΣΕΕ, Γ. Ρέτσος από τον ΣΕΤΕ και Αθ. Σαββάκης από το ΣΒΕ, υπό τον συντονισμό του προέδρου του ΟΜΕΔ καθηγητή Δ. Παπαδημητρίου.

Δεν υπάρχουν προσδοκίες ωστόσο ότι η διαδικασία θα βγάλει κάτι το θετικό προς όφελος των εργαζομένων, δεδομένης της πλήρους αντίθεσης όλων των εργοδοτικών οργανώσεων στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΓΣΕΕ: κάτω από το όριο της φτώχειας ο ισχύων κατώτατος των 650 ευρώ

Όπως προκύπτει από τα υπομνήματα που έστειλαν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας οι κοινωνικοί εταίροι, μόνον η ΓΣΕΕ έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2021 και μάλιστα υπέρ μιας πολύ ουσιαστικής αύξησής του μέσω της επαναφοράς του στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα. Το σκεπτικό με το οποίο η ΓΣΕΕ έχει υποστηρίξει την πρότασή της είναι ότι ο ισχύων σήμερα κατώτατος  μισθός  (650 ευρώ μικτά,  558 ευρώ καθαρά), βρίσκεται «κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας, αφού αντιστοιχεί στο 48,2% του διάμεσου μισθού και δεν μπορεί να θεωρηθεί μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Προς ενίσχυση μάλιστα της πρότασής της, η ΓΣΕΕ έχει προσθέσει πως παρότι η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε με ανάλογο τρόπο όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκές Ένωσης, 17 χώρες έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου 2021 ενώ τρεις χώρες τον έχουν διατηρήσει σταθερό στα επίπεδα του 2020 αλλά οι χώρες αυτές είχαν προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις του το 2020. Με δυο λόγια, έχει καταλήξει η ΓΣΕΕ, η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που κρατά «παγωμένο» τον κατώτατο μισθό της εδώ και δυο χρόνια με την επίκληση της πανδημίας.

Κατηγορηματικά αντίθετοι οι εργοδότες

Αντίθετα, οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ταχθεί όλες ανεξαιρέτως κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού με το επιχείρημα ότι τυχόν αύξησή του μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις ειδικά από την πλευρά των πολύ μικρών επιχειρήσεων των κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία, ενώ ο ΣΕΒ, υπερακοντίζοντας, έχει ζητήσει το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για δύο χρόνια τουλάχιστον,  ως το 2024.

Από το σύνολο των εργοδοτών, οι πιο σκληρές θέσεις έχουν διατυπωθεί από την ένωση των εμπόρων, ΕΣΕΕ, και βεβαίως τον ΣΕΒ. Στο υπόμνημά της, η ΕΣΕΕ έχει διατυπώσει την άποψη ότι «ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού μοιάζει να μην λαμβάνει υπόψη της την πραγματικότητα» ενώ παράλληλα, αδράττοντας την ευκαιρία, έχει καταγγείλει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% το 2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε λάβει υπόψη της τη δική της αρνητική θέση ούτε των άλλων εργοδοτών.

ΕΣΕΕ: Αύξηση του κατώτατου μισθού θα φέρει απολύσεις 

Αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, οι επιχειρήσεις και μάλιστα «οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν το 54% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, υπό τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις», τονίζει η ΕΣΕΕ περιλαμβάνοντας μάλιστα στο υπόμνημά της και ειδικό κεφάλαιο με τις θέσεις της ευρωπαϊκής ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEumited) κατά του σχεδίου ευρωπαϊκής οδηγίας που δημοσίευσε η Κομισιόν το περασμένο φθινόπωρο για «επαρκείς κατώτατους μισθούς» ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης και με την παρατήρηση ότι η SMEunited αμφισβητεί τόσο τη νομική βάση της πρότασης της Κομισιόν όσο και τον ορισμό «επαρκείς μισθοί».

ΣΕΒ: Θα επιβαρυνθεί το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων 

Ανάλογη κατηγορηματική άρνηση προήλθε και από τον ΣΕΒ, με το σκεπτικό ότι τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού «συνήθως συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό (σσ: που σήμερα βρίσκεται στα 1365 ευρώ μεικτά ή 1056 ευρώ καθαρά), με σημείο εκκίνησης του επηρεασμού προς τα πάνω το τμήμα των εργαζομένων που βρίσκονται μισθολογικά λίγο περισσότερο από τον κατώτατο μισθό». «Άρα, μη λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά στο ήδη βεβαρυμένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων», τονίζει ο ΣΕΒ, για να καταλήξει μάλιστα στην πρόταση ο κατώτατος μισθός να «παγώσει» στα 650 ευρώ μικτά όχι μόνον για φέτος αλλά και για το 2023 και η όποια αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο να επιδιωχθεί με φορολογικές ελαφρύνσεις και με μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter