Παγώνει μέχρι τέλος του χρόνου η έξοδος στις διεθνείς αγορές

Παγώνει μέχρι τέλος του χρόνου η έξοδος στις διεθνείς αγορές

Μόνο μια έκδοση 12μηνων εντόκων στο επόμενο 15θήμερο ως τα τέλη του 2018 – Επαρκεί το υφιστάμενο «μαξιλάρι» – Δεν κινδυνεύει η «καθαρή έξοδος»

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στη γειτονική Ιταλία σε συνδυασμό με τη φυγή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων από τις περιφερειακές χώρες εξαναγκάζει την Ελλάδα να «παγώσει» τις εξόδους της στις διεθνείς αγορές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια που θα ενίσχυαν το περίφημο «μαξιλάρι ρευστότητας» για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Η εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και των ανησυχιών για το Χρέος της εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων μετατρέπει οποιαδήποτε απόπειρα δανεισμού από τις διεθνείς αγορές με πολυετή ομόλογα σε αυτοκτονική καθώς οι αποδόσεις τους (άρα και τα πιθανά επιτόκια) από 3,60% για τα 10ετή έχει εκτοξευτεί στο επίπεδο του 5%.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του documentonews.gr, η κυβέρνηση πρόκειται μέσω του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει μόνο -πιθανώς εντός του επόμενου μήνα- σε μια και μοναδική έκδοση ετήσιων (52 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η έκτακτη -λόγω Ιταλίας κυρίως- κατάσταση στη διεθνή αγορά ομολόγων δεν μεταβάλλει το κυβερνητικό σχέδιο της «καθαρής εξόδου» δεδομένου ότι πλεονάσματα συν υπάρχον «μαξιλάρι» (περίπου 8 δις.) συν τα περισσεύματα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συν το τελευταίο τμήμα των δόσεων από την 4η αξιολόγηση συν τη ρευστότητα που υπάρχει σε ένα τμήμα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αθροίζουν άνω των 18 δις ευρώ ποσόν που θεωρείται υπεραρκετό για τη διετία που ακολουθεί. Επίσης εκκρεμεί η επιστροφή των 10 δις. ευρώ από τα όσα κέρδισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης .

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter