Παγώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, φορολογικές δηλώσεις και δάνεια μετά την καταστροφή

Παγώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, φορολογικές δηλώσεις και δάνεια μετά την καταστροφή

«Αν χρειαστεί θα υπάρξουν κι άλλες παρατάσεις», ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δ. Τζανακόπουλου, νωρίτερα την Τρίτη, θέλοντας να τονίσει ότι θα γίνουν τα πάντα για την ανακούφιση των πληγέντων. 

Σημειωτέον δε, ότι το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, ανοίγει ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για την καταβολή χρημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ενίσχυση των πληγέντων.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων:

– Εγκρίθηκε η πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί, αλλά και των πολιτών τους

– Αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών, στον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο αλλά και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

– Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ήδη εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων που περιλαμβάνουν:

– Παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.

– Παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

– Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Υπογράμμισε ότι αν εξάλλου παραστεί ανάγκη, οι ανωτέρω ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι «για την ταχεία ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120».

Επίσης, τόνισε ότι για τη στήριξη των πυρόπληκτων το υπουργείο εργασίας:

-Έχει ήδη προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.

– Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά.

– Επίσης, έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων.

Τέλος, είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 210-4819001.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των πληγέντων, ποσό θα προέλθει από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου ανακοίνωσε από την Βουλή ότι οι πληγέντες έχουν δύο μήνες προθεσμία ακόμα, δηλαδή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως είπε, αποφασίστηκε η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια των πληγεισών περιοχών καθώς και η παράταση για έξι μήνες της καταβολής δόσεων που έχουν σχέση και με ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Τη σκυτάλη δε, πήραν και οι τράπεζες. Όλες οι τράπεζες, συστημικές ή μη, όπως διευκρινίζουν πηγές από το ΥΠΟΙΚ ανέλαβαν την πρωτοβουλία, να παγώσουν, μεταξύ άλλων, τις δόσεις δανείων που μπορεί να έχουν λάβει οι πληγέντες. Αναλυτικότερα οι τράπεζες αποφάσισαν:

  • Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Την αναστολή πληρωμής δόσεων για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.
  • Να παρέχουν χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής, προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης θα αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτοι και γενικά ζημιωθέντες από τις αρμόδιες Αρχές. Σε όλο το φάσμα της διαδρομής Παλλήνη – Μαραθώνα και Πεντέλης, λειτουργούνπερί τις 5.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών.

Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες, αποφάσισαν:

  • Την αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.
  • Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.

Επίσης, θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρεία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Τέλος, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα διερευνήσει και θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την εκ μέρους των μελών της περαιτέρω οικονομική συνδρομή για την ανασυγκρότηση κρίσιμων κοινωνικών υποδομών των πληγεισών περιοχών (σχολεία, γηροκομεία, πάρκα, κ.λπ.), καθώς και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα κατ’ ιδίαν μέλη της θα προχωρήσουν άμεσα στην παροχή νοσοκομειακού υλικού, τροφίμων και στέγασης των πληγέντων.”

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter