Πάιατ: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει, η ελληνική οικονομία γυρίζει

Πάιατ: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει, η ελληνική οικονομία γυρίζει

Για την αμερικανική συμμετοχή στην 83η ΔΕΘ, μίλησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ – κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου – ο οποίος σημείωσε ότι «εργαζόμαστε με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο να κάνουμε την 83η ΔΕΘ πραγματικό ορόσημο στη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως ένα κρίσιμο πόλο σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Πάιατ είπε ότι η αμερικανική συμμετοχή στην 83η ΔΕΘ έχει δύο στρατηγικούς στόχους: την παρουσίαση των καλύτερων αμερικανικών προϊόντων τεχνολογίας και καινοτομίας και να δώσουμε το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει (Greece is back), η Ελλάδα είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις, η ελληνική οικονομία γυρίζει και υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις, φανταστικό ανθρώπινο κεφάλαιο και υπάρχει πολύ ισχυρή πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε τη διαδικασία να προχωρά μπροστά.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό είναι το έτος που η Ελλάδα γυρίζει τη σελίδα από την περίοδο της κρίσης, επισήμανε ο κ. Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε επίσης τη διπλή ισχυρή αμερικανική παρουσία στην 83η ΔΕΘ, επιχειρηματική και πολιτική, επικαλούμενος και τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ για υψηλή αμερικανική κυβερνητική εκπροσώπηση.

Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ θέλουν να σηματοδοτήσουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως μια είσοδο στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος έχει κάνει ρεκόρ επισκέψεων στη Β. Ελλάδα, οχτώ μέχρι σήμερα, ενώ αναμένονται άλλες δύο επισκέψεις μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ευρεία εκπροσώπηση κυβερνήσεων, ενώ αναμένεται να φιλοξενηθούν περί τους 1.400 εκθέτες

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, ο οποίος έλαβε και αυτός τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου, αφού αναφέρθηκε στις επαφές που γίνονται, προανήγγειλε ευρεία εκπροσώπηση των κυβερνήσεων και στελεχών των αμερικανικών επιμελητηρίων από τις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, στην 83η ΔΕΘ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της φετινής 83ης ΔΕΘ, στην οποία θα φιλοξενηθούν περί τους 1.400 εκθέτες ενώ αναμένονται 290.000 επισκέπτες.

Οι ΗΠΑ, που είναι η τιμώμενη χώρα φέτος, θα φιλοξενηθεί στο μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, το περίπτερο 13 που έχει έκταση 6.000 τ.μ.. Κάνοντας μια αναδρομή, ο κ. Ποζρικίδης υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είχαν έντονη εκθεσιακή παρουσία στο παρελθόν και ήταν μάλιστα τιμώμενη χώρα το 2.000. Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την ΔΕΘ- που διεκόπη για μερικά χρόνια – θα λάβει στο εξής μόνιμο χαρακτήρα.

Τους τρεις άξονες στρατηγικής ανάπτυξης της ΔΕΘ, που συγκλίνουν σε έναν κοινό στόχο, την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε εκθεσιακό και οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO A.E. Αναστάσιος Τζήκας κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την 83η Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Τζήκας υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία της φετινής ΔΕΘ, σημειώνοντας πως ακολουθεί τη στρατηγική της χώρας.

Οι άξονες στρατηγικής της ΔΕΘ είναι η πολιτική εξωστρέφειας, η διοργάνωση νέων κλαδικών εκθέσεων και θεματικών πάρκων και η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου.

Ειδικότερα, περιγράφοντας την πολιτική εξωστρέφειας, τη συνέδεσε άμεσα με την απόφαση να είναι οι ΗΠΑ η τιμώμενη χώρα της φετινής 83ης ΔΕΘ. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, όπως έκανε γνωστό, έχει ξεκινήσει συνεργασία της ΔΕΘ με την αμερικανική έκθεση τροφίμων Fancy Food για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, ενώ σχεδιάζεται η διοργάνωση μεγάλης αμερικανικής έκθεσης, το πρώτο εξάμηνο του 2020, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, προετοιμάζεται συμφωνία της ΔΕΘ με τη Mobile World Congress, για τη διοργάνωση ανάλογης έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα κατά το 2019. Σημείωσε μάλιστα ότι και η παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ δείχνει τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αναδειχθεί στη Silicon Valley της Ευρώπης.

Όσον αφορά στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου είπε ότι, σε συμφωνία με την κυβέρνηση, σχεδιάζεται με τρία χαρακτηριστικά, να βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να είναι πράσινο και βιώσιμο. Το master plan του έργου αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου με έναρξη υλοποίησης του έργου το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter