Παίκτες-τουρίστες σε τετράκλινα

Παίκτες-τουρίστες σε τετράκλινα

Τριτοκοσμικές καταστάσεις για την πλειονότητα των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 2 που αποχωρούν η μια μετά την άλλη από το πρωτάθλημα

Το πρωτάθλημα-έκτρωμα που δημιουργήθηκε με την… υπογραφή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, η Σούπερ Λίγκα 2 των 30 ΠΑΕ, είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στον αέρα ποιες ομάδες θα συμμετείχαν σε αυτό!

Ήδη κατέβασαν ρολά και αποχώρησαν δύο ιστορικές ομάδες, η Ξάνθη και ο Εργοτέλης. Από τη διοργανώτρια αρχή είχε δοθεί μία πρώτη ημερομηνία έναρξη και συγκεκριμένα η 11η Σεπτεμβρίου. Πέρασαν ήδη τρεις εβδομάδες και λέγεται πως οι ομάδες θα βρεθούν στη σέντρα για την 1η αγωνιστική στις 15 Οκτωβρίου. Κανένας

όμως δεν το πιστεύει και η έναρξη του πρωταθλήματος Αυγενάκη αναμένεται να οριστεί στο τέλος του μήνα.

Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε για τις ομάδες της ΣΛ2 στις 2 Μαΐου και οι ομάδες είναι πέντε μήνες χωρίς παιχνίδι στο πρωτάθλημα! Αυτά γίνονται μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με ευθύνη του υφυπουργού Αθλητισμού. Το βασικότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό, αφού στην πλειονότητά τους οι ΠΑΕ της κατηγορίας δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τους μισθούς των παικτών και ο Αυγενάκης αντί να μειώσει τον αριθμό των ομάδων, τον πήγε στα… ύψη. Στο δεύτερο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα πρέπει να αγωνίζονται μέχρι 14 ομάδες…

Καμένοι στο ζέσταμα

Υπάρχουν και ομάδες που είναι οργανωμένες και είχαν ξεκινήσει προετοιμασία από τον Ιούλιο για να είναι έτοιμες στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πλέον οι παίκτες τους έχουν «καεί» από το ζέσταμα. Οι περισσότερες ομάδες έπειτα από μερικές αναβολές ξεκίνησαν προετοιμασία τον Αύγουστο.

Αρκετές ΠΑΕ είναι εντελώς ανοργάνωτες και υποστελεχωμένες. Προπονητής ομάδας υποχρεώθηκε να εκδώσει ο ίδιος τα εισιτήρια για επιστροφή των ποδοσφαιριστών του στην έδρα της μετά την προετοιμασία επειδή η ΠΑΕ… δεν είχε γραμματέα!

Σε πολλές ομάδες το ρόστερ συμπληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και εδώ συναντάται άλλη μία ελληνική ποδοσφαιρική πατέντα. Συνήθως τα συμβόλαια ξεκινούν από διάρκεια ενός έτους, ωστόσο η ΣΛ2 αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών στέλνονται στη διοργανώτρια αρχή και την ΕΠΟ τον Σεπτέμβριο και οι ομάδες τους πληρώνουν για οκτώ έως εννέα μήνες αντί για δώδεκα!

Το ίδιο σκηνικό στήνεται και με τους προπονητές. Ακόμη κι όταν δουλεύουν από τον Αύγουστο, τους πληρώνουν μόλις αρχίσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Γι’ αυτό κάποιοι αποχωρούν πριν από τη σέντρα καθώς δεν είναι προπονητές από χόμπι.

Οι τραγελαφικές καταστάσεις δεν σταματούν εδώ. Οι ομάδες δεν έχουν στη διάθεσή τους για τις προπονήσεις τις μπάλες που θα χρησιμοποιηθούν στο πρωτάθλημα! Τι κάνουν οι προπονητές; Ψωνίζουν από το πλησιέστερο αθλητικό μαγαζί της περιοχής τους τις φτηνότερες μπάλες.

Ζήσε τον μύθο σου στη ΣΛ2

Η μεταγραφική περίοδος επεκτάθηκε και τον Σεπτέμβριο και οι ομάδες της ΣΛ2 στις οποίες έχει επιβληθεί περιορισμός στις μεταγραφές φέρνουν στη χώρα μας με τουριστική βίζα ερασιτέχνες παίκτες από τη Λατινική Αμερική ή τις αφρικανικές χώρες. Τους κοιμίζουν σε τετράκλινα δωμάτια και κάποιες απ’ αυτές τους προσφέρουν ένα γεύμα και ένα δείπνο. Υπάρχουν και σωματεία που δεν τους δίνουν ούτε σάντουιτς…

Και το κερασάκι στην τούρτα: μέχρι και την περασμένη σεζόν ομάδα χωρίς πιστοποιητικό συμμετοχής δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Η σχετική διάταξη τροποποιήθηκε με τροπολογία Αυγενάκη (άρθρο 150 παρ.1 του ν. 4831/21) και «η μη χορήγηση ή η ανάκληση του πιστοποιητικού τιμωρείται πειθαρχικά με την ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της επομένης αγωνιστικής περιόδου αν πρόκειται για μη χορήγηση του πιστοποιητικού ή του τρέχοντος πρωταθλήματος στο οποίο η ομάδα της ΑΑΕ ή του ΤΑΑ συμμετέχει, αν πρόκειται για ανάκληση του πιστοποιητικού κατά τη διάρκεια τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου».

Μια ομάδα δηλαδή μπορεί να έχει -10 βαθμούς και να αγωνίζεται κανονικά σε ένα πρωτάθλημα που έχει χαρακτηριστεί από την UEFA ως «το πιο διεφθαρμένο σε όλη την Ευρώπη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter