#PaintBack: Μεταμόρφωσε και ‘συ μια σβάστικα, μπορείς! (Video + Photos)

#PaintBack: Μεταμόρφωσε και ‘συ μια σβάστικα, μπορείς! (Video + Photos)

Σημεία των καιρών, δυστυχώς! Οι πόλεις γέμισαν συνθήματα, άλλοτε ευπρόσδεκτα άλλοτε όχι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν δεν είσαι υποστηρικτής μιας από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας, μπορεί να σου γυρίζει και το στομάχι.

Τότε, αν είναι δικό σου το κτίριο, παίρνεις την μπογιά και το καλύπτεις… έως ότου κάποιος άλλος «εγκέφαλος» το επαναλάβει.

Ο Ibo Omari όμως ξεκίνησε κάτι διαφορετικό. Όποτε βρίσκεται μπροστά σε μια σβάστικα ζωγραφισμένη σε κάποιον από τους τοίχους της πόλης του, το Βερολίνο. Παίρνει ένα σπρέι γκράφιτι από το μαγαζί του και τη σβήνει. Δεν αρκείτε όμως στο να σβήσει απλά το ναζιστικό σήμα, το μεταμορφώνει.

https://www.instagram.com/p/BIVRm4Wj86j/

Το κίνημα #PaintBack, με τον Omari να είναι ένας από τους συνδιοργανωτές, κάλυψε τουλάχιστον 20 σβάστικες στο Βερολίνο, αφήνοντας πίσω διάφορες μορφές τέχνης δρόμου και σβήνοντας τα σύμβολα μίσους. Το #PaintBack μεταμόρφωσε τις σβάστικες σε λουλούδια, σε μια γάτα που κάθεται στο παράθυρο, σε ένα ψαλίδι, το σύνθημά του είναι: «Απαντήστε στα μηνύματα μίσους με αγάπη».

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…

Μια μέρα κάποιος μπήκε στο μαγαζί του Omari και ζήτησε σπρέι για να καλύψει μια τεράστια ναζιστική σημαία που κάλυπτε τη παιδική χαρά δίπλα. Ο άντρας ήθελε να σβήσει τη σβάστικα μόνος του, αλλά ο Omari και ο φίλος του είπαν πως θα το αναλάβουν χωρίς καμία χρέωση. Μέσα σε λίγα λεπτά η σβάστικα μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο κουνούπι.

Οι φίλοι του Omari και των διοργανωτών του #PaintBack άρχισαν να τους ειδοποιούν όποτε έβλεπαν σβάστικα σε κάποιο τοίχο. Μέσα απ΄ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δουλειά του #PaintBack άρχισε να διαδίδεται στο Βερολίνο και σε άλλα μέρη της Γερμανίας, με πολλούς ακόμα να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Η τωρινή κατάσταση έχει κάνει τη δουλειά των καλλιτεχνών ακόμα πιο σημαντική. Πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη μέση Ανατολή ήρθαν στη Γερμανία, κάνοντας τους νεοναζί και τους ακροδεξιούς να αυξηθούν και να αφήνουν αντιπροσφυγικά μηνύματα. «Οι άνθρωποι χειραγωγούνται από το φόβο. Φοβούνται το άγνωστο και φοβούνται πως κάποιος θα τους πάρει κάτι δικό τους», αναφέρει μία από τους καλλιτέχνες του #PaintBack, η Victoria Tschirch.

Το #PaintBack έχει ακόμα μεγαλύτερη ιστορία. Πριν καν ιδρυθεί, η Irmela Mensah-Schramm, μια 70χρονη πρώην δασκάλα έσκιζε νεοναζί αφίσες και έσβηνε σβάστικες για 30 χρόνια. Με μία ξύστρα και μια τσάντα μπογιές έγραφε παντού «Κατά των Ναζί». Συνολικά κατάφερε να σβήσει 72.354 σύμβολα, σύμφωνα με τους New York Times.

https://www.instagram.com/p/BXV_ejxg6rY/

#PaintBack ❗️ #IboOmari

A post shared by Sérgio Simão (@sssergiosimao) on

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter