Παίρνει πίσω η Αυστραλία την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Παίρνει πίσω η Αυστραλία την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ
AP Photo/Tsafrir Abayov

Την αναστολή της απόφασης με την οποία η Αυστραλία αναγνωρίζει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Πένι Βονγκ, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «λυπάται» για την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον το 2018, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της στη λύση των δύο κρατών.

«Σήμερα η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε την προηγούμενη και μακροχρόνια θέση της Αυστραλίας ότι η Ιερουσαλήμ είναι ένα ζήτημα τελικού καθεστώτος που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, συμπληρώνοντας πως «η απόφαση αυτή ακυρώνει την αναγνώριση της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την κυβέρνηση Μόρισον».

Η ίδια επανέλαβε ότι η πρεσβεία της Αυστραλίας θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ και υποστήριξε πως η Καμπέρα είναι προσηλωμένη σε μια λύση δύο κρατών «στην οποία το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχουν, με ειρήνη και ασφάλεια, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων».

«Δεν θα υποστηρίξουμε μια προσέγγιση που υπονομεύει αυτή την προοπτική» κατέληξε η υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ότι το 2018, η δεξιά κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον ανακοίνωνε την απόφασή της να αναγνωρίσει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεσμευόμενη ταυτόχρονα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης μετά την επίτευξη λύσης δύο κρατών.

Η κίνηση της Αυστραλίας επικρίθηκε έντοντα από το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ να κάνει λόγο για «βιαστική απάντηση σε μια λανθασμένη πληροφορία του Τύπου» και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ να καλεί τον Αυστραλό πρεσβευτή για εξηγήσεις. «Δεν μπορούμε παρά να ευχόμαστε η αυστραλιανή κυβέρνηση να διευθετεί τα υπόλοιπα ζητήματά της με πιο σοβαρό και επαγγελματικό τρόπο», προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια «λανθασμένη πληροφορία» του Τύπου αναφερόταν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter