«Παίρνω 64 χάπια τη μέρα και μου ζητούν να παίξω μπάσκετ»

«Παίρνω 64 χάπια τη μέρα και μου ζητούν να παίξω μπάσκετ»

Η Ελενα Ντέλε Ντον είναι ο θηλυκός Γιάννης Αντετοκούνμπο: ΜVP του ΝΒΑ γυναικών, παιδί οικογένειας μετανα-στών, ένα κορίτσι που ξεκίνησε από το τίποτε και κατέκτησε τον πορτοκαλί πλανήτη. 

Δεν της λείπει τίποτε εκτός από την υγεία της. «Παίρνω 64 χάπια τη μέρα και νιώθω να αργοπεθαίνω» αποκαλύπτει: «Καταπίνω 25 μόλις ξυπνάω το πρωί, άλλα 20 μετά το μπρέκφαστ, δέκα πριν από το βραδινό φαγητό και εννέα προτού πέσω για ύπνο». Αλλά οι χαρ-τογιακάδες του WNBA τη στέλνουν στη Φλόριντα για να παίξει μπάσκετ ενώ η πανδημία μαίνεται.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να κρατήσουμε την Covid-19 έξω από τη φούσκα» ομολόγησαν οι γιατροί που κουράρουν καθημερινά την 31χρονη κοπέλα. Τι θα συμβεί λοιπόν αν το φονικό μικρόβιο τρυπήσει τα στεγανά και χτυπήσει το αδύναμο ανοσοποιητικό της Ντέλε Ντον; «Τα νοσοκομεία της περιοχής βρίσκονται ήδη στα όρια της αντοχής» σημειώνει η ίδια σε ανοιχτή επιστολή που έγραψε για να μοιραστεί το δράμα της.

Η Φλόριντα μετράει 360.000 κρούσματα και περισσότερα από 5.000 πτώματα, ενώ η πανδημία εμφανίζει νέα έξαρση με πενταψήφιους αριθμούς καθημερινά. Μολαταύτα επιλέχτηκε για να φιλοξενήσει την τελική φάση του ΝΒΑ τόσο των αντρών όσο και των γυναικών σε συνθήκες αυστηρής καραντίνας για τους εμπλεκόμενους. Τα δαχτυλίδια του πρωταθλητή και τα έπαθλα του MVP δεν διασφαλίζουν κάποιου είδους ανοσία μέσα στη «φούσκα».

Πάσχει από τη νόσο του Λάιμ

Η Ελενα Ντέλε Ντόνε, όπως θα πρόφερε το επώνυμό της κάποιος Ιταλός παππούς, πάσχει από χρόνια βορρελίωση, γνω-στή παγκοσμίως ως νόσο του Λάιμ (Lyme disease). Αυτή η τρομακτική αρρώστια μεταδίδεται από τσιμπούρια που ζουν σε δάση και είναι ανίατη. Η ίδια πιστεύει ότι κόλλησε τον ιό από ένα έντομο που την τσίμπησε το 2008 στο εξοχικό σπίτι της οικογένειας στο Ντέλαγουερ.

Η διάσημη αθλήτρια περιγράφει το μαρτύριό της ως εξής: «Τα συμπτώματα ξεκίνησαν με ημικρανίες και νυχτερινή εφίδρωση. Πονούσα παντού και ένιωθα εξάντληση. Οι γιατροί σήκωναν τα χέρια μέχρι που έγινε η σωστή διάγνωση. Ακόμη και τότε δεν υπήρχε έγκυρος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η θεραπεία γίνεται με χιλιάδες πειράματα. Εδώ και δώδεκα χρόνια ζω με ανοσοποιητικό σύστημα υψηλού κινδύνου. Αντιμετωπίζω την Covid-19 ως ζήτημα ζωής και θανάτου. Ακόμη και ένας ιός απλής γρίπης ή μια ένεση ρουτίνας μπορεί να μου διαλύσουν το κορμί. Μου έχει συμβεί άπειρες φορές με ασήμαντες αφορμές. Και δεν είμαι καμιά φοβιτσιάρα ούτε συνηθίζω να ψάχνω δικαιολογίες. Ολοι γνωρίζουν ότι στους περσινούς τελικούς του WNBA έπαιξα με αφόρητους πόνους από τρεις δισκοκήλες. Οχι μία αλλά τρεις».

Η Ντέλε Ντον, που ούτως ή άλλως αναρρώνει από σοβαρή εγχείρηση στην πλάτη, ζήτησε να εξαιρεθεί από τη διοργά-νωση. Σε άλλες περιπτώσεις το ΝΒΑ και το WNBA έκαναν δεκτά παρόμοια αιτήματα, ακόμη και από προπονητές που επικαλέστηκαν την προχωρημένη ηλικία τους (άνω των 70 ετών) δίχως να υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα.

Ωστόσο η αγωνιώδης έκκληση της Ντέλε Ντον έπεσε σε ώτα μη ακουόντων. Η επιστολή που έστειλαν στο WNBA ο προσωπικός γιατρός της και το ιατρικό επιτελείο των πρωταθλητών Ουάσινγκτον Μίστικς εκτοξεύτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. «Να πάτε να παίξετε, κυρία μου». Καμία λίγκα δεν μπορεί να αναπνεύσει εύκολα αν οι καλύτεροι παίκτες της μείνουν στον καναπέ του σπιτιού τους ή έστω σε κάποιο κρεβάτι νοσοκομείου.

«Ουσιαστικά με κατηγορούν ότι τα βγάζω όλα αυτά από το μυαλό μου» ξεσπάει η επιβλητική Ελενα των 196 εκατο-στών και των 85 κιλών. «Αισθάνομαι απογοητευμένη αλλά και προσβεβλημένη». Η αδερφή της, Λίζι, γεννήθηκε κωφά-λαλη και υποφέρει από εγκεφαλική παράλυση και αυτισμό. Η οικογένεια Ντέλε Ντον έχει γαλουχηθεί μέσα από δυσκολίες και ατέλειωτη ανηφόρα.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η χρυσή ολυμπιονίκης το 2016 και πρωταθλήτρια κόσμου το 2018 είναι αδυσώπητο. Υ-ποχρεώνεται είτε να σύρει το ταλαιπωρημένο σαρκίο της στη Φλόριντα ταξιδεύοντας μέσα από τα αεροδρόμια του τρό-μου είτε να ξεγράψει την αμοιβή της για ολόκληρη τη σεζόν του 2020. Οι μισθοί στο WNBA θεωρούνται ανέκδοτο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των αντρών, ακόμη και αν μιλάμε για μια ΜVP.

«Τα χιλιάδες χάπια με καταστρέφουν»

«Σε βάθος χρόνου τα χιλιάδες χάπια με τα οποία επιβαρύνω τον οργανισμό μου με καταστρέφουν» επισημαίνει η Ελενα. «Η θεραπεία για την ασθένεια Λάιμ δεν είναι παρά ένα κόλπο. Ξεγελάς το κορμί σου για να νομίζει ότι είναι υγιές. Πρό-κειται για έναν εξαντλητικό, βασανιστικό, ατέλειωτο κύκλο. Αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να παίξω το αγαπημένο μου άθλημα και να φέρω ψωμί στο τραπέζι της οικογένειάς μου».

Η Ντέλε Ντον με το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο παντρεύτηκε το 2017 με την εδώ και χρόνια σύντροφό της Αμάντα Κλίφτον. Το ζευγάρι δεν έχει παιδιά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter