Παιχνίδια παραπληροφόρησης για την OLAF

Παιχνίδια παραπληροφόρησης για την OLAF

Tο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παρατυπίες στην λειτουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στην Ελλάδα το 2016 – 2017 μετονομάστηκε σε σκάνδαλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα από τον γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος στην ανακοίνωσή του αποσιώπησε κάθε αναφορά στην ΕΑSO.

Εντυπώσεις σκανδάλου στην διαχείριση του προσφυγικού από την ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να δημιουργήσει και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, ο οποίος απέφυγε εντέχνως στον τίτλο των ρεπορτάζ να προσδιορίσει ότι το πόρισμα της OLAF αφορά μια ευρωπαϊκή υπηρεσία και όχι την ελληνική κυβέρνηση, αφήνοντας περιθώριο να δημιουργηθεί σύγχυση με διαφορετική έρευνα της OLAF για τις συμβάσεις του ΥΠΕΘΑ με εταιρείες σίτισης των προσφυγικών δομών.

Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.», αντιγράφοντας αυτολεξεί το σχετικό απόσπασμα από την ανακοίνωση της OLAF την Πέμπτη, αλλά αφαιρώντας ότι η ανακοίνωση αφορά την EASO, της οποίας ο εκτελεστικός διευθυντής Χοσέ Καρέιρα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από το καλοκαίρι, ο κ. Αυγενάκης μίλησε ευθέως για σκάνδαλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε πολύ έντονο ύφος, μιλώντας για την «πιο ανήθικη κυβέρνηση που επικαλείται το ηθικό της πλεονέκτημα» και προβλέποντας ότι «αποσυντίθεται σε δημόσια θέα και θα καταρρεύσει με τον χειρότερο τρόπο».

Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος του in.gr, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη: «Πόρισμα «φωτιά» της OLAF: Σπατάλες και κακοδιαχείριση και στην Ελλάδα για το προσφυγικό».

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που το συγκεκριμένο μέσο και πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. επιχειρούν να δημιουργήσουν τελείως λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό. Άλλωστε, η Ν.Δ. και προσωπικά ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνουν πολύ συχνά από τον Οκτώβριο και μετά ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε 1,6 δισεκατομμύριο ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό και τα διαχειρίστηκε με αδιαφάνεια που ισοδυναμεί με σκάνδαλο. 

Ωστόσο, τα εκταμιευμένα χρήματα που διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος δεν ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ενώ κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης βουλευτών της Ν.Δ. στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας κατέθεσε σε ηλεκτρονική μορφή ογκώδες αρχείο με όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το ελληνικό κράτος για το προσφυγικό.

Βίτσας για το πόρισμα της OLAF: Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα τα δημοσιεύματα για εμπλοκή της Ελλάδας

«Πως δημιουργούνται ψευδείς ειδήσεις και ψευδαισθήσεις. Ο EASO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υποστήριξης Ασύλου) είναι μια από τις 41 υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργεί και δραστηριοποιείται τουλάχιστον σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ εδρεύει στη Μάλτα. Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτείται από τους Διευθυντές των Υπηρεσιών Ασύλου κάθε κράτους – μέλους της ΕΕ, οι οποίοι και εκλέγουν τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ διαπίστωσε ζητήματα κακοδιοίκησης και πιθανής κακοδιαχείρισης στον Οργανισμό για τα έτη 2016 – 2017 και παρέπεμψε την υπόθεση στον OLAF, ενώ συγχρόνως το Δ.Σ. του EASO αντικατέστησε τον Εκτελεστικό Διευθυντή του.

Ο OLAF κατέληξε σε πόρισμα, μέρος του οποίου ανακοινώθηκε. Την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της συνεδρίασης του Δ.Σ. του EASO.

Αυτή είναι η είδηση. Αναφέρεται στον EASO, αναφέρεται στη δράση και κακοδιοίκηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του για όλη την Ευρώπη.

Οι φωστήρες και εντεταλμένοι της αντιπολιτευτικής μανίας και της συναφούς «μπουρδολογίας» παίρνουν την είδηση και την μετατρέπουν – συνδυάζουν με την σκανδαλολογία που σπέρνει η Ν.Δ., αλλά και οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Είτε υπαινικτικά, είτε με επιτήδειους τίτλους, είτε με άμεσο τρόπο μιλάνε για «κακοδιαχείριση της Ελλάδας». Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα.

Κύριοι, δεν έχετε μπερδευτεί, σάς βλέπουμε ότι το κάνετε συνειδητά. Σάς το έχω ξαναπεί, στο τέλος θα κληθείτε (γιατί μόνοι σας δεν θα το κάνετε) να ζητήσετε συγνώμη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter