Παιχνίδια ψεμάτων και με τα μέτρα για το ρεύμα

Παιχνίδια ψεμάτων και με τα μέτρα για το ρεύμα

Η κυβέρνηση υπήρξε θλιβερή την Παρασκευή καθώς στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα οδηγήθηκε σε μια σειρά από παραδοχές. «Από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε τη χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, με υπουργική απόφαση αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Απροκάλυπτα ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το έκτρωμα των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη που θεσμοθετήθηκε στο τέλος του 2020 ευθύνεται για το πάρτι αισχροκέρδειας του καρτέλ των τεσσάρων του φυσικού αερίου. Ομως ο Κ. Σκρέκας μίλησε και για τα «ουρανοκατέβατα ΣΚΡΕΚκέρδη» των φίλων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως ανέφερε: «το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,63 δισ. ευρώ»! Ερχεται λοιπόν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Ηταν 23 Μαρτίου 2022 όταν από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας κατά το τελευταίο οκτάμηνο ανέρχονταν σε 1,4 δισ. ευρώ. «Από τον Ιούλιο του ’21 μέχρι τον Φλεβάρη του ’22 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η μέση συνολική τιμή της αγοράς ήταν στα 202 ευρώ. Και αυτό διότι υπολογίζουμε από την αρχή από τον Ιούλιο και το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί. Υπήρξαν μέρες που την έβρισκες στα 300 με 350 ευρώ. Αν θεωρήσουμε ότι η μέση τιμή ήταν 153 ευρώ, μεσοσταθμικά σημαίνει ότι είχανε κέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα. Στην αντίστοιχη περσινή χρονιά το αντίστοιχο κέρδος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 2 έως 3 ευρώ και τώρα πήγε στα 50 ευρώ. Αυτά τα 49 ευρώ δημιουργούν ένα υπερκέρδος για τις εταιρείες στο οκτάμηνο 1,7 δισ. ευρώ. Αν από τα παραπάνω αφαιρέσουμε τις όποιες επιστροφές και εκπτώσεις, προκύπτει επίσης ένα ιλιγγιώδες ποσό, αυτό του 1,4 δισ. ευρώ» ήταν επακριβώς όσα ανέφερε τότε ο κ. Τσίπρας.

Στην ίδια συνεδρίαση ο Μητσοτάκης άρχισε να αοριστολογεί. «Ας δούμε πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη…» ανέφερε τότε, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το είχε τερματίσει λέγοντας: «Η ΡΑΕ με επίσημη ανακοίνωσή της πριν από λίγο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με περισσό θράσος δήλωναν τις τελευταίες 24 ώρες πως η ΡΑΕ έχει τάχα δώσει στοιχεία στην κυβέρνηση για “ουρανοκατέβατα κέρδη” ύψους 1,4 δισ. ευρώ και πως η κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια» την επομένη των όσων έγιναν στη Βουλή μεταξύ Τσίπρα –Μητσοτάκη. Τώρα ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας εκτιμά ότι στο επόμενο εξάμηνο τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παρόχων θα είναι 1,63 δισ. ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, με δεδομένο το πώς κινείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαιώνει τον Αλ. Τσίπρα και εκθέτει τους Μητσοτάκη – Οικονόμου.

Βέβαια, αυτός που έχει αποκληθεί μπάτλερ συμφερόντων και έχει τοποθετηθεί ως επικεφαλής της ΡΑΕ και ενώ είχε καταγγελίες από την ΕΚΠΟΙΖΩ ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο, ποιεί τη νήσσαν. Είναι ένας ακόμη άριστος, ο Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος ακόμη ψάχνει να βρει ποια είναι τα κέρδη των εταιρειών για να τα γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter