Παίζουν τη ζωή μας στα ζάρια;

Παίζουν τη ζωή μας στα ζάρια;

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία, αυτήν τη φορά με μια νέα μετάλλαξή της, την Ομικρον. Εκεί που πιστεύαμε –γιατί έτσι μας έλεγαν– ότι αυτή η φοβερή κατάσταση θα τελειώσει, εμβολιαστήκαμε ξανά και στη συνέχεια αντί να ελευθερωθούμε αντιμετωπίσαμε μια ακόμη πιο επικίνδυνη κατάσταση, με ρεκόρ κρουσμάτων που δεν φανταζόμαστε ούτε σε εφιάλτη. Η κυβέρνηση, αν και γνώριζε εφόσον και είχε προειδοποιηθεί από τους ειδικούς και ήξερε τι γίνεται στις άλλες χώρες, καθυστέρησε γιατί δεν ήθελε να πάρει ουσιαστικά μέτρα.

Επέμειναν εμμονικά να παρουσιάζουν μια κανονικότητα που μόνο στη φαντασία τους υπήρχε. Πήραν αποφάσεις με γνώμονα το πολιτικό κόστος, δεν άκουσαν κανέναν, δεν νοιάστηκαν για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όλα αυτά καμουφλαρισμένα από το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ετσι, με πρόσχημα την οικονομία, τα Χριστούγεννα πέρασαν χωρίς μέτρα και στη συνέχεια ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε.

Πρόκληση αποτελούν οι ακραίες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος λίγο πολύ προανήγγειλε μνημόνια εάν κάνουν δωρεάν rapid tests οι πολίτες, ενημέρωσε ότι τους ενδιαφέρει μόνο η οικονομία και να μην κλείσει η αγορά, ότι δεν υπάρχει σάλιο για να δώσει στους επαγγελματίες και ως συνήθως πέταξε μερικές απειλές σε αισχροκερδείς επαγγελματίες και σε πολίτες που δεν πειθαρχούν…

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση, κατά την άποψή μου, είναι οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, η οποία μοιάζει σαν να βρίσκεται σε άλλη χώρα και σε άλλα σχολεία. Προφανώς δεν έχει ιδέα για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία ή απλώς γνωρίζει τι γίνεται σε κάποια πρότυπα ή στα ιδιωτικά. Είναι απαράδεκτο να συζητείται αυτή την περίοδο η επιβολή νέων μέτρων για ανακοπή της Ομικρον αλλά να ξορκίζει ακόμη και την αλλαγή των επικίνδυνων πρωτόκολλων που μας εκθέτουν σε καθημερινό κίνδυνο. Είναι απολύτως γελοίο να επικαλούνται τα self tests και την εγκυρότητά τους.

Πρώτον. ξέρουμε όλοι καλά αν και πώς γίνονται τα τεστ. Είναι προκλητικό να καυχιούνται για τα αυστηρά πρωτόκολλα που έχουν και να κομπάζουν ότι ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Ας μη μας κοροϊδεύουν και ας μην τα φορτώνουν όλα στην ατομική ευθύνη και την ευθιξία. Ξέρουμε ότι δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Αντί γι’ αυτό, είναι η μόνη κυβέρνηση που εν μέσω πανδημίας αύξησε τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και παριστάνει ότι είναι όλα καλά με τις τάξεις ασφυκτικά γεμάτες. οι οποίες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν τα λεωφορεία της γραμμής Πατήσια – Ομόνοια. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν είναι καλό να κρύβεται.

Επιπλέον βιάστηκαν και εμφανώς αγχωμένοι ανακοίνωσαν μέτρα –ανεπαρκή και επιλεκτικά–, τα οποία θα υλοποιούνταν από τις 3 Ιανουαρίου, τα αναίρεσαν όμως μπροστά στην έκρηξη των 21.657 κρουσμάτων της Τρίτης 28/12. Το δεδομένο είναι ότι δημιούργησαν αυτή την οδυνηρή κατάσταση γιατί δεν ήθελαν να παραδεχτούν την κατάσταση. Παρουσιάζουν τι γίνεται σε άλλες χώρες και περίπου μας λένε ότι είναι γενικό το θέμα και ότι δεν είναι υπεύθυνοι. Είναι φανερό ότι πιστεύουν πως με την κάλυψη των ΜΜΕ θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι και από αυτό που ζούμε. Ομως ως πολίτες ξέρουμε ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές και σε πολλές περιπτώσεις δεν εισακούστηκαν οι ειδικοί.

Μια κυβέρνηση που παρακολουθεί, ζυγίζει εντυπώσεις και αντιδράσεις! Μια κυβέρνηση που παρακολουθεί απλώς να φτάνουμε πάνω από τα 40.000 κρούσματα και τότε αλλάζει οδηγίες και πρωτόκολλα.

Καταλαβαίνω ότι είναι μια κυβέρνηση που πάντα επένδυε στην εικόνα, όμως όταν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά για τη δημόσια υγεία απαιτούνται υπευθυνότητα, σωστή διαχείριση των προβλημάτων και σοβαρότητα αντί για σοβαροφάνεια. Προφανώς αυτά απέχουν πολύ από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter