Πακιστάν: Σήμερα στο κοινοβούλιο κρίνεται η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Χαν

Πακιστάν: Σήμερα στο κοινοβούλιο κρίνεται η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Χαν

Το κοινοβούλιο του Πακιστάν θα ψηφίσει σήμερα επί πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Ίμραν Χαν, μερικές ημέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι αυτός έδρασε με αντισυνταγματικό τρόπο εμποδίζοντας να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση μομφής εναντίον του.

Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας, την οποία αναμένεται ευρέως ότι θα χάσει, ο πρώην παίκτης του κρίκετ δεσμεύτηκε “να αγωνιστεί” κατά οποιασδήποτε κίνησης για την αντικατάστασή του, στην πιο πρόσφατη τροπή που παίρνει η κρίση αυτή που απειλεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην ασιατική αυτή χώρα των 220 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Την Κυριακή πολιτικοί σύμμαχοι του Χαν διέλυσαν το κοινοβούλιο προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής τους. Ο πρώην παίκτης του κρίκετ αναμενόταν να χάσει την ψηφοφορία, αφού είχαν αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό οι εταίροι του στερώντας του την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο ελιγμός του Χαν ήταν αντισυνταγματικός και ζήτησε από το κοινοβούλιο να συνεδριάσει ως σήμερα, Σάββατο, ώστε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής.

Η συνεδρίαση των μελών της κάτω βουλής αναμένεται να αρχίσει σήμερα γύρω στις 10:30 τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδος). Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σεχμπάζ Σαρίφ, ο επικρατέστερος πολιτικός για την αντικατάσταση του Χαν, είναι το τέταρτο θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσάπτουν στον 69χρονο πρωθυπουργό, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2018 με την υποστήριξη του στρατού, ότι δεν κατάφερε να τονώσει την οικονομία της χώρας που επλήγη από την πανδημία της COVID-19 ή να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του να απαλλάξει το Πακιστάν από τη διαφθορά και να το κάνει ένα έθνος που ευημερεί και χαίρει σεβασμού στη διεθνή σκηνή.

Η αντιπολίτευση και ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι ο Χαν ήρθε σε ρήξη με τον στρατό, κάτι το οποίο αυτός και ο στρατός διαψεύδουν. Ο στρατός κυβέρνησε το πακιστανικό κράτος για τα μισά από τα 75 χρόνια μετά την ανεξαρτησία του και κανένας πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχαιρε ευρείας λαϊκής υποστήριξης όταν ανέλαβε καθήκοντα, δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, ότι απογοητεύτηκε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά την αποδέχεται. Ο Χαν είχε προκηρύξει εκλογές μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Χθες σημείωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση της αντιπολίτευσης που τυχόν θα τον αντικαταστήσει.

“Δεν θα αποδεχθώ μια εισαγόμενη κυβέρνηση”, δήλωσε σε διάγγελμά του προς το έθνος αργά χθες το βράδυ, υπονοώντας ότι η κίνηση για την εκδίωξή του από την εξουσία αποτελεί μέρος μιας ξένης συνωμοσίας και κάλεσε σε ειρηνικές διαμαρτυρίες την Κυριακή. “Είμαι έτοιμος για αγώνα”, είπε.

Ο Χαν ήταν αντίθετος στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επέμβαση στο Αφγανιστάν και έχει αναπτύξει σχέσεις με τη Ρωσία μετά την άνοδό του στην πρωθυπουργία. Αυτός κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη συνωμοσίας για την εκδίωξή του από την εξουσία, χωρίς να προσφέρει στοιχεία για τον ισχυρισμό του, τον οποίο διέψευσε η Ουάσινγκτον.

Καθώς συνεχίζεται η κρίση, η πακιστανική ρουπία έπεσε την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και τα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1996.

Αν ο Χαν χάσει την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του, η αντιπολίτευση θα προτείνει υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

Ο Σαρίφ, μικρότερος αδελφός του επί τρεις φορές πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, δήλωσε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι αν το κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Χαν, η αντιπολίτευση έχει ορίσει αυτόν να αναλάβει καθήκοντα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter