Πακιστάν: Σκοτώνοντας την αλήθεια

Πακιστάν: Σκοτώνοντας την αλήθεια

Στο Πακιστάν όταν ο οικονομικός στραγγαλισμός δεν σταματά τη δημοσιογραφική έρευνα έρχονται οι ξυλοδαρμοί, οι συλλήψεις και… οι δολοφονίες

Λογοκρισία, απειλές, ξύλο, ακόμη και δολοφονίες δημοσιογράφων είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι άνθρωποι του Τύπου στο Πακιστάν.

Προ ημερών η κυβέρνηση συνέλαβε τον Μιρ Σακίλ ουρ Ραχμάν, μεγιστάνα των μίντια. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του, το ίδιο και η βρετανική κυβέρνηση που ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν έκανε λόγο για «ενέργειες επιλεκτικές, αυθαίρετες και πολιτικά παρακινημένες». Ο Ραχμάν έχει στην κατοχή του εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας στη χώρα όπως και το τηλεοπτικό δίκτυο Geo, στα οποία πλέον απαγορεύτηκε η

λειτουργία. Ο λόγος που βρέθηκε στη φυλακή είναι η παράνομη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αγορά αγροτεμαχίων στη Λαχόρη το 1986, δηλαδή πριν από 34 χρόνια!

Η υπηρεσία του Πακιστάν για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το Εθνικό Γραφείο Λογονομίας (ΝΑΒ) ισχυρίζονται πως εκείνη τη χρονιά ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ ως επικεφαλής της συγκεκριμένης επαρχίας του επέτρεψε να αποκτήσει μεγαλύτερη κρατική ιδιοκτησία από εκείνη που όριζε ο νόμος.

Η σύλληψη του Ραχμάν όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σε συνέντευξή του ο γνωστός στη χώρα αυτή δημοσιογράφος και πρώην κυβερνήτης του Παντζάμπ Νατζάμ Σέθι δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι στο Πακιστάν διανύουν τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία της χώρας.

Tα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Πακιστάν. Από τις 33 δολοφονίες των τελευταίων έξι ετών μόνο οι 20 έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες· από αυτές η δίκη ολοκληρώθηκε μόνο στις έξι και από αυτές τις έξι μόνο σε μία υπήρξε καταδίκη του δράστη, ο οποίος ωστόσο δεν κατέληξε στη φυλακή αφού άσκησε έφεση στην οποία αθωώθηκε, επειδή η οικογένεια του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου δεν συνέχισε τον δικαστικό αγώνα λόγω έλλειψης πόρων.

Σύμφωνα με το Freedom Network, το ποσοστό της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν οι δολοφόνοι δημοσιογράφων στο Πακιστάν είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Εκτός από τις δολοφονίες, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις ξυλοδαρμού και οι συλλήψεις εργαζομένων του Τύπου τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία έκθεση του CPNE (Συμβούλιο Εκδοτών Εφημερίδων του Πακιστάν) αναφέρει πως το 2019 τουλάχιστον 60 άτομα από τα ΜΜΕ κατηγορήθηκαν βάσει του ATA (νόμος κατά της τρομοκρατίας), αριθμός ανησυχητικά υψηλός.

Ενα άλλο όπλο στα χέρια της εξουσίας είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός όσων δημοσιογράφων και ΜΜΕ δεν συμμορφώνονται. Δημοσιογράφοι απολύονται ή παρατηρούν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, ενώ ΜΜΕ δεν λαμβάνουν κρατικές διαφημίσεις και με μαγικό τρόπο μειώνονται οι διαφημίσεις ιδιωτικών εταιρειών.

Το Documento ήρθε σε επαφή με τον δημοσιογράφο Σαγέντ Σιράζ Αλ Γκαρνταζί, ο οποίος είναι ρεπόρτερ στο Geo TV και γραμματέας του Εθνικού Ιδρύματος Τύπου του Ισλαμαμπάντ. Ο Σαγέντ Σιράζ τις τελευταίες ημέρες διαδηλώνει μαζί με δεκάδες συναδέλφους του όχι μόνο για να αναστρέψει την απόφαση της κυβέρνησης που έβαλε λουκέτο στο τηλεοπτικό δίκτυο αλλά γενικότερα για τη δημοσιογραφία στη χώρα του.

Κατά τη γνώμη σας ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τη σύλληψη του Μιρ Σακίλ ουρ Ραχμάν;

Ο πραγματικός λόγος για τη σύλληψή του είναι ότι ο όμιλος μέσων ενημέρωσης του Jang & Geo ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Ο συγκεκριμένος όμιλος είναι το μεγαλύτερο δίκτυο μέσων μαζικής ενημέρωσης του Πακιστάν και αρνήθηκε να ακολουθήσει τις οδηγίες της κυβέρνησης και να απομακρύνει ορισμένους δημοσιογράφους που της ασκούσαν κριτική.

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί, εκατοντάδες απειλούνται. Ποιος προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου;

Στο Πακιστάν υπάρχουν τρεις μεγάλες απειλές για τα ΜΜΕ. Η πρώτη είναι το κράτος, η δεύτερη είναι ορισμένοι μη κρατικοί παράγοντες και η τρίτη είναι μερικά πολιτικά κόμματα.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον κόσμο μέσω της εφημερίδας μας και του ελληνικού Τύπου;

Το μήνυμά μου είναι να υψώσουμε τις φωνές μας για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία έκφρασης παντού, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Για να μας βοηθήσετε θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα μήνυμα και να το αναρτήσετε στο Τwitter ή σε κάποιο άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να γνωστοποιήσετε τον αγώνα που δίνουμε για την ελευθερία της έκφρασης στο Πακιστάν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter