Πακιστάν: Τεράστιο πλήθος κόσμου στην κηδεία σκληροπυρηνικού ισλαμιστή κληρικού

Πακιστάν: Τεράστιο πλήθος κόσμου στην κηδεία σκληροπυρηνικού ισλαμιστή κληρικού

Ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων παρευρέθηκε χθες Σάββατο στην κηδεία ενός σκληροπυρηνικού ισλαμιστή κληρικού στην ανατολική πόλη Λαχόρη, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης για μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις, με τα κρούσματα της Covid-19 να αυξάνονται στη χώρα.

Ο Χαντίμ Χουσάιν Ρίζβι, 54 ετών, που ίδρυσε το 2015 το εξτρεμιστικό ισλαμιστικό κόμμα Ταχρίκ-ε-Λαμπάικ (TLP), πέθανε την Πέμπτη σε νοσοκομείο στη Λαχόρη, εμφανίζοντας αναπνευστικά προβλήματα και υψηλό πυρετό. Οι αιτίες θανάτου του δεν έγιναν γνωστές, χωρίς να γίνει τεστ για την Covid-19 ή νεκροψία.

Ο θάνατός του ήρθε λίγες μέρες μετά την πορεία που οργάνωσε το TLP και ηγήθηκε ο Ρίζβι με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων προς την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ σε μια διαμαρτυρία ενάντια στη δημοσίευση σκίτσου του Προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία.

Οι ημερήσιες μολύνσεις από κορονοϊό καταγράφουν άνοδο στο Πακιστάν τον Νοέμβριο, και η κυβέρνηση απαγόρευσε μεγάλες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, καθώς το Ισλαμαμπάντ ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «δεύτερο κύμα» της πανδημίας μετά από μια τρίμηνη πτώση του αριθμού κρουσμάτων.

Παρά τα απαγορευτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν χθες στην κηδεία του ισλαμιστή κληρικού.

Οι αρχές δεν έδωσαν αριθμό των ανθρώπων που συμμετείχαν στην κηδεία, με τοπικούς παρατηρητές να κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες, με τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες να μην φορούν μάσκες προσώπου. Ένας τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, εκτίμησε ότι περίπου 200.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία.

Το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που το φέρετρο του κληρικού δεν μπόρεσε να μεταφερθεί μέσα από το πλήθος προς το σημείο που είχε στηθεί για την τελετή, τόνισε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

Αρκετοί ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ιμράν Καν, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του κληρικού, αναγνωρίζοντας την επιρροή του στην πακιστανική κοινωνία.

Ο σκληροπυρηνικός ισλαμιστής βρισκόταν πίσω από τις διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας που μαίνονται στο Πακιστάν από τον Σεπτέμβριο, μετά την αναδημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Για πολύ καιρό, ο Ρίζβι παρέμενε άγνωστη προσωπικότητα. Ωστόσο, σε λίγα μόλις χρόνια, ο χαρισματικός κληρικός, σε αναπηρικό αμαξίδιο από τροχαίο ατύχημα, κινητοποίησε πλήθη και έγινε φιγούρα που προκαλούσε φόβητρο.

Με τις ομιλίες του γεμάτες αισχρολογίες και θεατρινισμούς, εργαλειοποίησε το ζήτημα της βλασφημίας, το οποίο είναι φλέγον στο Πακιστάν, όπου ακόμη και μη αποδεδειγμένοι ισχυρισμοί για προσβολή του Ισλάμ μπορούν να οδηγήσουν σε δολοφονίες και λιντσαρίσματα.

Το TLP βρισκόταν πίσω από τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρο το Πακιστάν μετά την αθώωση στα τέλη Οκτωβρίου 2018 της Πακιστανής χριστιανής Άσια Μπίμπι, η οποία είχε καταδικαστεί για κατηγορίες βλασφημίας, η οποία αρνιόταν ότι έκανε.

Το εξτρεμιστικό κόμμα είχε επίσης καλέσει σε δολοφονίες δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και σε εξεγέρσεις στις τάξεις του στρατού.

«Κατά κάποιον τρόπο, ήταν ακόμη πιο επικίνδυνος από τους Ταλιμπάν, οι υποστηρικτές του δεν περιορίζονταν σε μακρινές φυλετικές περιοχές, αλλά ήταν παρόντες σε μεγάλο αριθμό στα κύρια κέντρα της χώρας», τόνισε ο Ομάρ Ουάραϊς της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Ρίζβι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter