Παλαιστίνη: Επικριτής του Αμπάς πέθανε έπειτα από βίαιη σύλληψη

Παλαιστίνη: Επικριτής του Αμπάς πέθανε έπειτα από βίαιη σύλληψη

Ο Νιζάρ Μπανάτ, ένας σκληρός επικριτής της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) πέθανε μετά τη βίαιη σύλληψή του την Πέμπτη από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χεβρώνας όπου και πιστοποιήθηκε ο θάνατός του. 

Η οικογένειά του καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο δωμάτιο που κοιμόταν και άρχισαν να τον χτυπάνε βάναυσα με σιδερολοστούς και γκλομπ. Έπειτα τον έσυραν έξω, τον έγδυσαν και τον πήραν μαζί τους με ένα όχημα. Η οικογένεια έμαθε μιάμιση ώρα μετά από ομάδα στην εφαρμογή WhatsApp για τον θάνατό του, ενώ δεν της δόθηκε η ευκαιρία να δουν την σορό του στο νοσοκομείο. Αργότερα, ο κυβερνήτης της Χεβρώνας, Τζαμίλ Αλ Μπάκρι, είπε ότι «κατά τη διάρκεια της σύλληψής του η υγεία του επιδεινώθηκε», χωρίς να σχολιάσει τις κατηγορίες της οικογένειας. 

Ο Μπανάτ, ο οποίος θα κατέβαινε ως βουλευτής στις παλαιστινιακές εκλογές της άνοιξης που ακυρώθηκαν, έστρεφε τα βέλη της κριτικής του στην ΠΑ που διοικεί τμήματα της -υπό κατοχή του Ισραήλ- Δυτικής Όχθης. Καλούσε τις δυτικές χώρες να σταματήσουν την βοήθεια στην ΠΑ γιατί θεωρούσε ότι ήταν αυταρχική και διεφθαρμένη, και παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, άλλος ένας ακτιβιστής συνελήφθη καθώς επέκρινε την ΠΑ στο Facebook.

Η καταστολή οποιασδήποτε αντίθετης φωνής έρχεται σε μια στιγμή που η ΠΑ δέχεται όλο και αυξανόμενη κριτική από τους Παλαιστίνιους που βλέπουν ότι μια ειρηνευτική διαδικασία που κρατάει εδώ και τριάντα χρόνια δεν λέει να τελειώσει, πόσο μάλλον να αποδώσει την ανεξαρτησία στην Παλαιστίνη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με το που μαθεύτηκε ο θάνατος του Μπανάτ, εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, με την παλαιστινιακή αστυνομία να προσπαθεί να τους καταστείλει βίαια.


 Στην κηδεία του την Παρασκευή, που έλαβε διαστάσεις αντικυβερνητικής διαδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι φώναξαν συνθήματα για τη δικαίωση του Μπανάτ και την παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη για τετραετή θητεία το 2005, δεν έχει καταφέρει και πολλά τα χρόνια που είναι στην κεφαλή της ΠΑ. Ο 85χρονος ηγέτης ήταν ανίσχυρος για να σταματήσει την επέκταση εβραϊκών οικισμών, κατεδαφίσεων σπιτιών, εξώσεων στην Ιερουσαλήμ και θανατηφόρων ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών και αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών στην Ιερουσαλήμ και του 11ήμερου πολέμου στη Γάζα.

Αντιδράσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Η αποστολή της ΕΕ στην Παλαιστίνη με ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε το σοκ και τη λύπη της για τον θάνατο του Μπανάτ, δίνοντας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Επίσης σε ανακοίνωσή της είπε ότι ο θάνατος του Μπανάτ έρχεται σε συνέχεια μιας ανησυχητικής τάσης που ακολουθεί η ΠΑ για συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων και ακτιβιστών που ασκούν το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκφράζει την βαθειά ενόχλησή του για τον θάνατο του Μπανάτ, ενώ καλεί για πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων. Εκφράζει την ανησυχία του για τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΠΑ στην άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και την καταπίεση των ακτιβιστών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter