Παλαιστίνη: Πέντε νεκροί και επιζώντες εντοπίστηκαν σε τούνελ στη Γάζα – Σε ισχύ η εκεχειρία

Παλαιστίνη: Πέντε νεκροί και επιζώντες εντοπίστηκαν σε τούνελ στη Γάζα – Σε ισχύ η εκεχειρία

Τουλάχιστον πέντε πτώματα και καμιά δεκαριά επιζώντες εντοπίστηκαν στις υπόγειες σήραγγες της Λωρίδας της Γάζας, τις οποίες βομβάρδισε ο ισραηλινός στρατός στη διάρκεια των επιχειρήσεών του εναντίον ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

“Σήμερα το πρωί ανασύραμε πέντε πτώματα από τα συντρίμμια ενός τούνελ” που έγινε στόχος των ισραηλινών επιδρομών, δήλωσε ένας διασώστης.

“Καμία δεκαριά” επιζώντες επίσης εντοπίστηκαν.

Η αστυνομία της Γάζας ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες στα συντρίμμια των τούνελ για να βρει τυχόν άλλους επιζώντες.

Από τις 10 Μαΐου που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 243 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 66 παιδιά, και 1.910 έχουν τραυματιστεί από τα ισραηλινά πλήγματα.

Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, μια έφηβη και ένας στρατιώτης, και έχουν τραυματιστεί 355 από τις ρουκέτες που έχουν εκτοξεύσει οι Παλαιστίνιοι.

Πρώτο πρωινό μετά την εκεχειρία 

Η ηρεμία πάνω από τα συντρίμμια φαίνεται πως επέστρεψε σήμερα το πρωί στη Γάζα αφού τέθηκε σε εφαρμογή εκεχειρία έπειτα από 11 ημέρες εχθροπραξιών.

Μόλις ξεκίνησε η εκεχειρία, στις 02:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιόρτασαν στους δρόμους της Γάζας το τέλος των ισραηλινών βομβαρδισμών. Διαδηλώσεις χαράς ξέσπασαν επίσης σε πόλεις της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

“Είναι η ευφορία της νίκης”, δήλωσε ο Χάλιλ αλ Χάγια, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, υποσχόμενος “την ανοικοδόμηση” των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές.

Από τις “02:00 δεν έχει υπάρξει καμία εκτόξευση (ρουκέτας) και τα αεροσκάφη έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους”, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η εκεχειρία επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, μιας περιφερειακής δύναμης που έχει σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Χαμάς, την οποία το εβραϊκό κράτος, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν “τρομοκρατική οργάνωση”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η εκεχειρία αποτελεί “μια πραγματική ευκαιρία” να προωθηθεί η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και εξέφρασε την “πραγματική του ευγνωμοσύνη” προς την Αίγυπτο για τον ρόλο της στις διαπραγματεύσεις.

“Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να χαίρουν του ίδιου επιπέδου ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας”, πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ο οποίος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν μέσω του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων “για να προσφέρουν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια και να συγκεντρώσουν διεθνή στήριξη για τους πολίτες της Γάζας και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας”.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να μεταβεί στη Μέση Ανατολή “τις επόμενες ημέρες”.

Από τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού εναντίον της Γάζας σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 11 ημέρες τουλάχιστον 232 άνθρωποι, ανάμεσά τους 65 παιδιά, και 1.900 τραυματίστηκαν. Στο Ισραήλ 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ένα παιδί, μια έφηβη και ένας στρατιώτης, ενώ άλλοι 355 τραυματίστηκαν.

“Χωρίς όρους”

Το κατεστραμμένο κτίριο που στέγαζε τα γραφεία του Associated Press και άλλων μέσων ενημέρωσης, αφού χτυπήθηκε την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινή αεροπορική επίθεση, στην πόλη της Γάζας, την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021.

 

Η εκεχειρία ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, του οποίου προεδρεύει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο δέχθηκε “ομόφωνα” την αιγυπτιακή πρωτοβουλία “για διμερή κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους”.

Στη συνέχεια η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ επίσης ανακοίνωσαν ότι δέχονται τη συμφωνία εκεχειρίας για την οποία μεσολάβησαν “οι Αιγύπτιοι αδελφοί”. “Η παλαιστινιακή αντίσταση θα δεχθεί αυτή τη συμφωνία για όσο διάστημα τη σέβεται ο κατακτητής”, επεσήμανε η Χαμάς.

“Ας μην είμαστε αφελείς”

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, ανακεφαλαιώνοντας τις επιτυχίες της επιχείρησής του στη Γάζα, ότι σκότωσε “25 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς” στις επιδρομές που εξαπέλυσε οι οποίες κατέστρεψαν περισσότερα από 100 χιλιόμετρα τούνελ και δεκάδες κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνταν, σύμφωνα με τον ίδιο, “για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ εκτόξευσαν περισσότερες από 4.300 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ένας πρωτόγνωρος αριθμός. Περισσότερο από το 90% αυτών αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας.

Στη Σντερότ, μια ισραηλινή πόλη στα σύνορα με τη Γάζα, η ανακοίνωση της εκεχειρίας θεωρήθηκε πρόωρη.

“Το πρόβλημα είναι ότι η Χαμάς δεν θα την τηρήσει, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς”, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Αλίν Νταβίντι σε συνέντευξή του, ενώ ζήτησε μια παρατεταμένη επιχείρηση εναντίον της Γάζας, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τη μόνη λύση για να αποφευχθεί η επανάληψη των εχθροπραξιών στο μέλλον.

Αιγυπτιακές αντιπροσωπείες

Έπειτα από τρεις πολέμους μέσα σε μια δεκαετία (2009, 2012, 2014) η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν το 2018 σε εκεχειρία με στόχο τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της Γάζας, μια περιοχή με ευάλωτες υποδομές και ενδημική ανεργία, χάρη στη μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Στους διαδρόμους αυτές οι τρεις πλευρές αύξησαν τις συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί και αυτή η κατάπαυση του πυρός.

“Δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες θα σταλούν στο Τελ Αβίβ και τα παλαιστινιακά εδάφη για να εποπτεύσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση των σταθερών συνθηκών”, επεσήμαναν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές.

Παρά την κατάπαυση του πυρός τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Δυτική Όχθη, όπου περισσότεροι από 25 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες 11 ημέρες, ο χειρότερος απολογισμός εδώ και χρόνια στην κατεχόμενη περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από Ισραήλ και Χαμάς

Παλαιστίνιοι έχουν φορτώσει τα υπάρχοντά τους πάνω σε κάρο ενώ περνούν ανάμεσα από κατεστραμμένα σπίτια, στα οποία επέστρεψαν μετά από την εκεχειρία στην πόλη Beit Hanoun, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, Παρασκευή, Μάιος 21, 2021.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter