Παλαιστίνη: Συλλήψεις στις διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη κατά της ακρίβειας

Παλαιστίνη: Συλλήψεις στις διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη κατά της ακρίβειας

Η παλαιστινιακή αστυνομία προχώρησε σήμερα σε συλλήψεις, καθώς οι διαδηλώσεις κατά της ραγδαίας αύξησης των τιμών στα τρόφιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης εξαπλώθηκαν μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη απεργία που εξαγγέλθηκε απαιτώντας δράση από την Παλαιστινιακή Αρχή που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Δικηγόροι είπαν ότι τουλάχιστον εννέα άτομα συνελήφθησαν και η αστυνομία απομάκρυνε μια σειρά από σκηνές που είχαν στήσει στο δρόμο διαδηλωτές, οι οποίοι καλούν σε γενική απεργία στη Χεβρώνα, μια πόλη στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

«Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει για να βάλει τέλος σε αυτή την τρελή αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Ραμί αλ Τζνάιντι, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.

«Αν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ή δεν είναι πρόθυμη να παρέμβει, θα ζητήσουμε την αποχώρησή της», είπε στο Reuters.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που καταγράφεται σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες πλήττει έντονα τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης, κλιμακώνοντας τις εντάσεις σε μια περιοχή όπου σημειώθηκαν εβδομάδες βίαιων συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστινίων.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων, το κόστος βασικών ειδών διατροφής όπως το αλεύρι, η ζάχαρη και το μαγειρικό λάδι έχει αυξηθεί έως και 30% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με εμπόρους και διαδηλωτές.

Επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφουν την αύξηση μεταξύ 15% και 18%.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοκυβέρνηση στη Δυτική Όχθη, έχει ήδη αφαιρέσει το σιτάρι από τις φορολογικές αυξήσεις που εισήχθησαν τον Φεβρουάριο και τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις αγορές για να αποτρέψει τη χειραγώγηση των τιμών της αγοράς.

Οι διαδηλωτές ζητούν να επεκταθούν οι φορολογικές απαλλαγές σε άλλα βασικά προϊόντα, αλλά τα περιθώρια ελιγμών της Παλαιστινιακής Αρχής είναι περιορισμένα λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών. Δεν έχει καταβάλει ακόμη τους μισθούς του Μαΐου δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter