Παλαιστίνιοι: “Απαράδεκτες” οι δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ για “δήθεν” ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Παλαιστίνιοι: “Απαράδεκτες” οι δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ για “δήθεν” ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ, ο οποίος έκανε λόγο για «δήθεν κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών από το εβραϊκό κράτος.

Σε επιστολή που απευθύνεται σε διπλωμάτες, σε αντίγραφο της οποίας είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σάεμπ Ερεκάτ υπογράμμισε πως το Ισραήλ επέσπευσε τους τελευταίους μήνες τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών.

«Τέτοιες ενέργειες και πρακτικές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη συνενοχή της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων στις συζητήσεις με το Ισραήλ που βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο.

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, τα σχόλια του αμερικανού πρεσβευτή Ντέιβιντ Φρίντμαν την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Jerusalem Post, στις οποίες αναφέρεται σε «δήθεν κατοχή» (των παλαιστινιακών εδαφών), ισοδυναμούν με σιωπηρή έγκριση της ισραηλινής πρακτικής.

«Θεωρούμε πως η δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, κ. Ντέιβιντ Φρίντμαν, που αναφέρεται σε «δήθεν κατοχή» είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζει στην επιστολή του.

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη, που είναι παλαιστινιακό έδαφος, και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967. Στη συνέχεια προσάρτησε το παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης. Ο ΟΗΕ θεωρεί πως η κατοχή και η προσάρτηση είναι παράνομες, όπως και ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το επίμαχο σχόλιο «δεν αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην αμερικανική πολιτική».

Ο Φρίντμαν, που ήταν προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν διοριστεί πρεσβευτής στο Ισραήλ, επικρίθηκε πολλές φορές από τους Παλαιστινίους για την υποστήριξή του στον ισραηλινό εποικισμών των παλαιστινιακών εδαφών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter