Παλαιστίνιοι: Η σύγκρουση συνεχίζεται και επεκτείνεται μέχρι να κάνει πίσω ο Τραμπ (Video & εικόνες)

Παλαιστίνιοι: Η σύγκρουση συνεχίζεται και επεκτείνεται μέχρι να κάνει πίσω ο Τραμπ (Video & εικόνες)

Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες Σάββατο το βράδυ _x000D_
μετά από τρεις ημέρες βίαιων επεισοδίων στη διάρκεια των οποίων τέσσερις_x000D_
Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, η Φατάχ ζητεί «να _x000D_
συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών_x000D_
ο ισραηλινός στρατός».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσινγκτον, ο Αμπάς αποφάσισε να μην συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν αυτός επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Μάζντι αλ Χαλίντι.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν χθες στο Κάιρο, κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι Άραβες υπουργοί εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ «χάνουν τον ρόλο τους του μεσολαβητή και του ανάδοχου στη διαδικασία ειρήνευσης» μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων και ζητούν «να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ».

Χθες Παλαιστίνιοι βγήκαν ξανά στους δρόμους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όπως και στη Λωρίδα της Γάζας. Έριξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές ή πραγματικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με τον στρατό. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές με βομβίδες κρότου.

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, 171 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και 60 στη Λωρίδα της Γάζας χθες. Επιπλέον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα επεισόδια της Παρασκευής και ακόμη δύο στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Γιόαβ Μορντεχάι, προειδοποίησε χθες ότι αν συνεχιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από την Γάζα, το Ισραήλ θα απαντήσει με «επώδυνο» τρόπο.

Σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες χώρες: Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το Κουβέιτ και το Παρίσι.

Μέχρι την Ινδονησία

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Τζακάρτα σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι της Ινδονησίας, της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας του κόσμου, έχουν επικρίνει, όπως και πάρα πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, την κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον.

Χιλιάδες διαδηλωτές σε κυρίως μουσουλμανικές χώρες της Ασίας έχουν κινητοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες για να καταγγείλουν την απόφαση των ΗΠΑ.

Οι Παλαιστίνιοι ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ινδονησίας το 1945, δήλωσε ο Σοχιμπούλ Ιμάν, πρόεδρος του αμφιλεγόμενου, ισλαμικού κόμματος της αντιπολίτευσης Κόμμα της Ευημερούσας Δικαιοσύνης στους δημοσιογράφους.

Η Ινδονησία θα πρέπει να κινηθεί πιο ενεργά για να «ζητήσει από τις χώρες μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν αμέσως με πιο αποφασιστικές και συγκεκριμένες πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, ώστε να σώσουν τους Παλαιστίνιους από την ισραηλινή κατοχή και από τον συνεργάτη της, τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ιμάν.

«Η Ινδονησία, ως η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και τη διαχείριση της Ιερουσαλήμ», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ελπίζει η χώρα του να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο Τραμπ διατάραξε την παγκόσμια ειρήνη. Είναι φοβερό», σχολίασε ο Γιούσρι, ένας από τους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας μετέβη στην Ιορδανία για να συναντηθεί σήμερα με τον Παλαιστίνιο και Ιορδανό ομόλογό του.

Ισραήλ: Ελπίζουμε να ηρεμήσουν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να πλησιάζουν προς το τέλος τους οι βίαιες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Ελπίδα μας είναι ότι όλα ηρεμούν και ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα χωρίς ταραχές και βία», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάταχ Μουνίρ Γιαγκούμπ δήλωσε στο Sputnik ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις «θα ενισχυθεί η μάχη του παλαιστινιακού λαού για τη χώρα τους και ενάντια στους εποίκους και τις δυνάμεις κατοχής (…) Η αντίσταση είναι νόμιμο δικαίωμα ενός λαού υπό κατοχή».

Παράλληλα ο Γιαγκούμπ εκτίμησε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον θα έχει επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες και κατήγγειλε ότι αντίκειται στους διεθνείς κανόνες.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται αμερόληπτοι μεσολαβητές στη διευθέτηση του Μεσανατολικού. Η απόφαση (του Τραμπ) θα έχει πολύ επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες», τόνισε.

«Η απόφαση αντίκειται σε όλους τους διεθνείς κανόνες, αντίκειται στον όρο ότι θα πρέπει να ληφθεί μόνο αφού έχει επιτευχθεί μια τελική λύση (στη σύγκρουση Παλαιστινίων- Ισραηλινών», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Φατάχ.

Δακρυγόνα στο Λίβανο

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έκαναν σήμερα χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται στη συνοικία Άουκαρ, βόρεια της Βηρυτού. Οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν το συγκεντρωμένο πλήθος να εισέλθει στον περίβολο του συγκροτήματος της πρεσβείας με μια μεταλλική πόρτα η οποία έκλεινε τον δρόμο προς το κτίριο.

Οι διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές και λιβανέζικες σημαίες και φορούσαν την παλαιστινιακή μαντίλα, έβαλαν φωτιά στους δρόμους και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Φώναζαν συνθήματα εναντίον του Τραμπ, ενώ μια ομάδα έκαψε ένα ομοίωμα του Αμερικανού προέδρου.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πέτρες και τα δακρυγόνα.

Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων καθώς και ισλαμιστές και υποστηρικτές της λιβανέζικης αριστεράς.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν στον Λίβανο, ανάμεσά τους και αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, αλλά και απόγονοί τους.

Το Ισραήλ κατείχε το νότιο Λίβανο επί 22 χρόνια προτού αποσύρει τα στρατεύματά του το 2000, όμως οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνευσης και τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο.

Το 2006 το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 Λιβανέζοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και 120 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter