Πάλι στο δρόμο προς τις κάλπες η Ισπανία;

Πάλι στο δρόμο προς τις κάλπες η Ισπανία;

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ’ άρχισε να δέχεται σήμερα τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης και την αποφυγή νέας προσφυγής στις κάλπες, για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντεθ, κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Απριλίου. Όμως με 123 βουλευτές σε σύνολο 350 δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση και χρειάζεται τη στήριξη του αριστερού κόμματος Podemos, το οποίο μέχρι στιγμής αρνείται.

Οι διαβουλεύσεις του βασιλιά, που ξεκίνησαν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας), αναμένεται να διαρκέσουν δύο ημέρες. Ο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας θα γίνουν δεκτοί από τον Φίλιππο αύριο Τρίτη, όπως και οι επικεφαλής άλλων μεγάλων κομμάτων.

Αν ο Σάντσεθ δεν καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου ως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώς ο Ιγκλέσιας απαιτεί το κόμμα του να λάβει υπουργικές θέσεις, κάτι που ο Σάντσεθ απορρίπτει, προτείνοντας απλώς τη διαπραγμάτευση ενός κυβερνητικού προγράμματος.

Τον Ιούλιο ο Σοσιαλιστής δέχθηκε να περιλάβει το Podemos στην κυβέρνηση, όμως το κόμμα αυτό είχε εκτιμήσει ότι οι υπουργικοί θώκοι που του προσφέρθηκαν δεν ήταν επαρκείς.

Η Ισπανία ζει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας μετά την κατάρρευση του δικομματισμού το 2015 και την είσοδο στο κοινοβούλιο του Podemos και των φιλελεύθερων του Ciudadanos. Ένα πέμπτο κόμμα, το ακροδεξιό Vox, κατάφερε να κερδίσει έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter