Πάμε για αρνητικές αποδόσεις στις καταθέσεις και στην Ελλάδα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Πάμε για αρνητικές αποδόσεις στις καταθέσεις και στην Ελλάδα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Φουλ για αρνητικές αποδόσεις και στις καταθέσεις οδεύει και η χώρα μας, μετά την απόφαση της Ευρωπαίκής Κντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ σε -0,5% από -0,40%. 

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η επαναγορά ομολόγων 20 δις. ευρώ τον μήνα που θα αφορούν σε χρέος χωρών της ευρωζώνης που όμως, έχουν επενδυτική βαθμίδα. Η κυβέρνηση έχει τάξει ότι η χώρα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο επόμενο 18μηνο, οπότε το ευεργετικό αυτό πρόγραμμα μάλλον αποτελεί μία ακόμα χαμένη ευκαιρία…

Η μείωση του επιτοκίου είναι η πρώτη μετά το 2016 και έρχεται σε μια στιγμή που μαζεύονται σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδα αρκετά κοντά αλλά κάτω από το 2%, στον ορίζοντα που μπορεί να γίνει πρόβλεψη, και αυτή η εικόνα αντανακλάται σταθερά στις υποκείμενες πληθωριστικές δυναμικές.

Συγκεκριμένα, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα την μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα 0,00% και 0,25% αντίστοιχα. 

Επιπλέον, αποφάσισε την επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με καθαρές αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί.

Τέλος, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύσει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν (πρόκειται για τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter