Πάμπλο Λάσο: Ο πιο υποτιμημένος πετυχημένος προπονητής! (Video)

Πάμπλο Λάσο: Ο πιο υποτιμημένος πετυχημένος προπονητής! (Video)

Η Ρεάλ πάει στη Βιτόρια για να υπερασπιστεί το στέμμα της και ο Πάμπλο Λάσο έχοντας επιβεβαιώσει δεν πρόκειται απλά για κάποιον που διαχειρίζεται ένα ακριβό ρόστερ, αλλά για έναν προπονητή που πάντα έχει άσους στο μανίκι. Οι αποτυχίες που οδήγησαν στους τίτλους και η συνέπεια του Βάσκου τεχνικού.

Στο Final Four θα συγκρουστούν μεγάλα ονόματα εντός παρκέ, αλλά και στην άκρη των πάγκων, ωστόσο αν ρωτήσεις εκεί έξω 100 άτομα για τους προπονητές των φιναλίστ στη Βιτόρια, πρώτα θα σου πουν Ομπράντοβιτς, μετά Ιτούδης και Αταμάν και στο τέλος… Λάσο. Θα τον αναφέρουν τελευταίο, γιατί μόνιμα είναι ο υποτιμημένος της ιστορίας. Η ιστορία ωστόσο τον έχει δικαιώσει…

Ο 51χρονος προπονητής της Ρεάλ θα είναι στο Final Four για άλλη μια χρονιά και μάλιστα στη γενέτειρά του… Για έκτη φορά στις οκτώ σεζόν που καθοδηγεί τη “βασίλισσα”, την οποία ανέλαβε το καλοκαίρι το 2011 και βοήθησε να επανέλθει στην κορυφογραμμή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι στο διάστημα που είναι στο τιμόνι της Ρεάλ έχει δύο κατακτήσεις Ευρωλίγκας, ενώ το ίδιο διάστημα, ουδείς άλλος έχει πάνω από μία και το ίδιο ισχύει για τους άλλους… συνδαιτυμόνες του Final Four, αφού Ομπράντοβιτς και Ιτούδης έχουν από μία, ενώ ο Αταμάν κυνηγά την παρθενική του.

Παίκτης… του Ζοτς

Ο Λάσο προτού φτάσει στον πάγκο της Ρεάλ πέρασε από την τεχνική ηγεσία της Καστέγιο, της Βαλένθια, της Καντάμπρια και της Χιπουσκόα, από την οποία το 2011 επιλέχθηκε για τους “μερένχες”, στους οποίους είχε αγωνιστεί κιόλας ως παίκτης.

Μάλιστα, το 1996 ήταν παίκτης του Ομπράντοβιτς, όταν η Ρεάλ ήταν στο Final Four στο “Παλέ Ντε Μπερσί”, όπου έχασε στον ημιτελικό από την Μπαρτσελόνα, ενώ την επόμενη χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα! Στη Μαδρίτη ο παίκτης Λάσο είχε βρεθεί έπειτα από πολυετή καριέρα στην Μπασκόνια, την ομάδα της γενέτειράς του, με την οποία κέρδισε το Copa del Rey to 1995.

Ως παίκτης κάθε άλλο παρά απαρατήρητος περνούσε, κάνοντας τη διαφορά από τη θέση του πόιντ γκαρντ και μάλιστα είναι στην κορυφή της λίστας όλων των εποχών στην ACB, σε ασίστ και κλεψίματα!

Προπονητής από τα χαμηλά… στην κορυφή

Το 2003 ο Βάσκος κρέμασε τη φανέλα του και έπιασε το πινακάκι του προπονητή, για να αρχίσει από τα χαμηλά και να βρεθεί το 2011 στον πάγκο της Ρεάλ, την οποία ανέλαβε και βοήθησε καθοριστικά να επιστρέψει στην κορυφή.

Το 2011, λίγους μήνες αναλάβει ο Λάσο, η “βασίλισσα” συμμετείχε στο πρώτο της Final Four μετά το 1996, αλλά ήταν… φτωχός συγγενής στη Βαρκελώνη, με Παναθηναϊκό, Μακάμπι και Σιένα.

Από το 2013 όμως το Final Four έχει γίνει συνήθεια για τους Μαδριλένους, όμως πρώτα απέτυχαν, πρώτα κόντρα στον Ολυμπιακό στον τελικό του Λονδίνου και το 2014 απέναντι στην Μακάμπι του Ντέιβιντ Μπλατ στο Μιλάνο.

Αυτές οι αποτυχίες κλόνισαν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Λάσο εκ μέρους της διοίκησης του πιθανότατα πιο απαιτητικού κλαμπ στον πλανήτη και μάλιστα η αποπομπή των βοηθών του θεωρήθηκε ως μέσο πίεσης για να παραιτηθεί.

Ομως αυτός δεν πτοήθηκε και το 2015 έφτασε η ώρα της δικαίωσης, με τη δική του Ρεάλ να φτάνει στην κορυφή της Ευρωλίγκας, νικώντας τον Ολυμπιακό στον τελικό της Μαδρίτης, σε μια ονειρική σεζόν που κατέληξε σε τριπλ κράουν!

Πλέον οι τίτλοι έγιναν συνήθεια και βαδίζοντας στην όγδοη σεζόν του στη Μαδρίτη, έχει κατακτήσει 16 κούπες σε 22 τελικούς, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν.

Ο θρίαμβος και ο στόχος του repeat

Ο Σέρχιο Γιουλ με τον τραυματισμό του στην προετοιμασία της Εθνικής Ισπανίας πριν το Ευρωμπάσκετ 2017 στέρησε και από τη Ρεάλ τον ηγέτη της, αλλά ο πολυμήχανος Λάσο βρήκε τη λύση.

Το ότι ανέτειλε το άστρο του Λούκα Ντόντσιτς δεν ήταν θέμα τύχης… Ο θαυματουργός Σλοβένος μεγάλωσε μπασκετικά υπό την καθοδήγηση του Βάσκου τεχνικού, ο οποίος τον έβαλε ομαλά στην μεγάλη ομάδα και πέρυσι άδραξε τους καρπούς από έναν παίκτη που χρειάστηκε κι έγινε ηγέτης για να οδηγήσει τη Ρεάλ στην “Decima” στο Βελιγράδι.

Κι όλα αυτά, αφού οι Μαδριλένοι είχαν καταφέρει να αντιστρέψουν πλήρως τα πράγματα στα playoffs, έχοντας χάσει με το πολύ βαρύ -28 στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό στο Game 1, με την αντίδραση να είναι πραγματικής πρωταθλήτριας, που πήρε τρεις νίκες κόντρα στους “πράσινους”, πήγε στο Final Four κι εκεί υπέταξε την ΤΣΣΚΑ, υπέταξε και την Φενέρ του “δάσκαλου” Ομπράντοβιτς, για να πάρει την κούπα!

Φέτος στη Βιτόρια η Ρεάλ του Πάμπλο Λάσο ταξιδεύει ως κάτοχος του τίτλου, αφού και πάλι άφησε εκτός τον Παναθηναϊκό και χωρίς ο Γιουλ να πατήσει παρκέ, χάρη στον Καμπάτσο που “ντύθηκε” ηγέτης. Ο Λάσο βρήκε και πάλι νέο ηγέτη και έχει δείξει ότι αν χρειαστεί, θα βρει κι άλλους για να πετύχει τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την κορυφή. Κι ας τον υποτιμούν…

Πηγή: Eurohoops

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter