Παναγία των Παρισίων: Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς – Στις φλόγες η ιστορία αιώνων

Παναγία των Παρισίων: Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς – Στις φλόγες η ιστορία αιώνων

O εμβληματικός καθεδρικός Notre Dame de Paris (η Παναγία των Παρισίων) έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πρώτη πέτρα του ναού μπήκε το 1163 αλλά χρειάστηκαν 180 ολόκληρα χρόνια για να αποπερατωθεί το αριστούργημα. Η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται στο νησί Ιλ ντε λα Σιτέ (Île de la Cité) του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και αποτελεί το σημείο μηδέν του Παρισιού, αφού από εκεί ξεκινούν να μετρούν όλες τις χιλιομετρικές αποστάσεις.

Δείτε επίσης: Μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων – Καρέ καρέ η κατάρρευση της οροφής του καθεδρικού (Photos & Videos)

Η Παναγιά των Παρισίων είναι συνδεδεμένη με την ίδια την ιστορία του Παρισιού και όχι μόνον. Εκεί στέφθηκε βασιλιάς ο Ερρίκος IV της Αγγλίας, εκεί ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης, εκεί αγιοποιήθηκε η Ιωάννα της Λωραίνης.

Ο εμβληματικός καθεδρικός ναός – που κάθε χρόνο δέχεται περισσότερους από 20 εκατομμύρια επισκέπτες- αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βίκτωρα Ουγκό και το πρώτο του μυθιστόρημα, την Παναγία των Παρισίων. Ο Ουγκώ αριστοτεχνικά διηγείται την τραγική μοίρα μιας νεαρής τσιγγάνας, της Εσμεράλδας, στο Παρίσι του 15ου αιώνα, θύμα του παθιασμένου έρωτα που ξυπνά σε τρεις άνδρες – τον Κουασιμόδο, καμπανοκρούστη στην Παναγία των Παρισίων, το διαβόητο αρχιδιάκονο Φρολό και το νεαρό λοχαγό Φοίβο ντε Σατοπέρ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter