Παναγία των Παρισίων: Συνεχίζονται οι ανακρίσεις – Οι δύο σημαντικές μαρτυρίες

Παναγία των Παρισίων: Συνεχίζονται οι ανακρίσεις – Οι δύο σημαντικές μαρτυρίες

Πάνω από 30 άτομα έχουν δει προς το παρόν οι γαλλικές αρχές προκειμένου να φτάσουν στα επιθυμητά συμπεράσματα που θα τους οδηγήσουν στα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων.

Από το βράδυ της Δευτέρας, περίπου σαράντα ερευνητές της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού και δώδεκα τεχνικοί από το εγκληματολογικό προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Η έρευνα αναμένεται να είναι «μακρά και δύσκολη» παραδέχονται ερευνητές.

Αν και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις εργασίες που γινόντουσαν στο ναό δεν ήταν παρόντες την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, καλούνται όλοι να δώσουν κατάθεση.

Διαβάστε επίσης: Νέο βίντεο από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων – Στάχτη και αποκαΐδια (Photos + Video)

Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις στις δικαστικές αρχές της χώρας, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της Notre Dame, εντόπισαν καπνό, στην πλευρά του ναού που βρίσκεται προς τον ποταμό Σηκουάνα. Οι πρώτοι πυροσβέστες που έφθασαν λίγο αργότερα στο Ιλ ντε λα Σιτέ, συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, καθώς η φωτιά είχε ήδη επεκταθεί εντός του ναού και ζήτησαν ενισχύσεις.

Οι ενδιαφέρουσες μαρτυρίες

Από όλες αυτές τις ακροάσεις οι οποίες και συνεχίζονται σήμερα, δύο από αυτές φάνηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες στους ανακριτές. Σύμφωνα με την Le Parisian, δύο άνδρες από το προσωπικό ασφαλείας του ναού ήταν από τους πρώτους που είδαν τις πρώτες φλόγες, ύψους σχεδόν τριών μέτρων.

Μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, γύρω στις 6:15 μ.μ., άρχισε να αναβοσβήνει στον πίνακα ελέγχου η ένδειξη για πυρκαγιά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σφάλμα στον υπολογιστή έδειξε λάθος σημείο για το πού βρισκόταν η πυρκαγιά. Άραγε αυτό ήταν αρκετό για την καθυστερημένη επέμβαση των πυροσβεστών;

Διαβάστε επίσης: Το βίντεο που καταρρίπτει τα «σενάρια συνωμοσίας» για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων (Video)

Όταν το προσωπικό έφτασε στο σημείο της πυρκαγιάς όπου βρισκόταν και το ασανσέρ, ήταν ήδη αργά. Η φωτιά είχε ήδη φουντώσει και δεν μπορούσαν να κάνουν πια τίποτα.

Το ερώτημα όμως ποια ήταν η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει. Στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης του ναού, είχαν τοποθετηθεί τρεις ανελκυστήρες, ώστε οι τεχνίτες να μπορούν να εργάζονται κάτω από ένα ικρίωμα άνω των 500 τόνων. Καθώς η περίπτωση να προκλήθηκε σπινθήρας σε εργασίες συγκόλλησης έχει αποκλειστεί, οι αρχές ερευνούν τώρα τους τρεις αυτούς ανελκυστήρες.

Βρέθηκε ο κόκορας

Και καθώς οι έρευνες για τα αίτια συνεχίζονται το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι ο διάσημος κόκορας που χρησιμοποιείτο ως ανεμοδείκτης στον οβελίσκο της Παναγίας των Παρισίων που κατέρρευσε τελικά σώθηκε διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις πως είχε λιώσει.

«Ο κόκορας σώθηκε, είδα τον επικεφαλής αρχιτέκτονα της Ομάδας Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων να κατεβαίνει με τον κόκορα στα χέρια» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien πηγή από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας. Έχει υποστεί ζημιές αλλά φαίνεται να είναι δυνατή η αποκατάστασή του, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter