Παναγία των Παρισίων: Χτίστηκε σε δύο αιώνες αλλά κάηκε σε μία ώρα – Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά

Παναγία των Παρισίων: Χτίστηκε σε δύο αιώνες αλλά κάηκε σε μία ώρα – Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά

Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η πυρκαγιά που κατέκαψε την Παναγία των Παρισίων το βράδυ της Δευτέρας. Μέσα σε κάτι παραπάνω από 60 λεπτά της ώρας καταστράφηκε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που χρειάστηκε δύο αιώνες για να χτιστεί.

Η έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι εκτιμήσεις υπαγορεύουν πως όλα ξεκίνησαν σε μία από τις σκαλωσιές και συγκεκριμένα ενώ πραγματοποιείτο κάποια εργασία συγκόλλησης στην ξύλινη στέγη. Σε αυτό το μήκος κύματος, ανακρίνονται οι εργαζόμενοι πέντε εταιρειών που είχαν αναλάβει τη συντήρηση του επιβλητικού καθεδρικού.

Δείτε επίσης: Παναγία των Παρισίων: Ξεκίνησαν οι ανακρίσεις στους εργάτες – Το επικρατέστερο σενάριο για τη φωτιά

Ωστόσο, αυτό που προξένησε μεγάλη εντύπωση ήταν η ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς καθώς μέσα σε κάτι παραπάνω από μία ώρα, οι πύρινες γλώσσες είχαν καταφέρει να προκαλέσουν πολύ μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με το Business Insider, ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως η Παναγία των Παρισίων είναι κατασκευασμένη με πολύ ξύλο. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, μπαίνοντας κανείς, αντίκριζε έναν πέτρινο θόλο. Όμως, πάνω από τον θόλο, στον χώρο μέχρι την οροφή του ναού, βρίσκονται 1.300 ξύλινα υποστηρίγματα. Πρόκειται για ολόκληρους κορμούς βελανιδιάς και οι Γάλλοι αποκαλούν τον χώρο αυτό “ forêt”, δηλαδή «δάσος».

Την ίδια ώρα, η οροφή του γοτθικού ναού είναι κατασκευασμένη από ξύλα και μολύβδινες πλάκες.  Εκεί, στηρίζεται η  μολύβδινη οροφή, μήκους τουλάχιστον 100 μέτρων.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, το μολύβι λιώνει σε θερμοκρασίες γύρω στους 300 βαθμούς Κελσίου και είναι εύφλεκτο. 

«Τα κτίρια κατά την περίοδο του Μεσαίωνα κατασκευάζονταν ως επί το πλείστον κατά τρόπο που η φωτιά να μην μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα από την οροφή στο υπόλοιπο κτίσμα». Κατά τον Μεσαίωνα πίστευαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιούν πέτρινους θόλους για να σταματούν τις πυρκαγιές», αναφέρει η Λίζα Ράιλι, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Στο μεταξύ, τα κωδωνοστάσια της Παναγίας των Παρισίων είναι κατασκευασμένα από πέτρα. Έτσι, δε θα μπορούσαν να παραδοθούν εύκολα στις φλόγες.

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που έσωσε την Παναγία των Παρισίων ήταν η τάχιστη επέμβαση της πυροσβεστικής.

Πηγή: Business Insider 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter