Παναγιώτης Κουρουμπλής: Κάποιοι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ασελγούν πολιτικά

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Κάποιοι  στη Δημοκρατική  Συμπαράταξη  ασελγούν πολιτικά

Συναντήσαμε τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή στο γραφείο του στον πέμπτο όροφο του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη. Είχε μόλις επιστρέψει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πρώτο που τον ρωτήσαμε ήταν αν ο Αλέξης Τσίπρας τους είπε κάτι για ανασχηματισμό ή εκλογές. «Οι εκλογές θα γίνουν προς το τέλος της δεκαετίας» μας είπε σχεδόν αμέσως «και εξαρτάται από εμάς ως πρόσωπα και συλλογικότητα να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε παραγωγικές δυνάμεις στο κάθε υπουργείο».

Μας αποκάλυψε μάλιστα ότι σχεδιάζει να τοποθετήσει τέντα στο εντυπωσιακό μπαλκόνι του γραφείου του με θέα τις πύλες Ε1 και Ε2 γιατί οι ξένοι που έρχονται να τον επισκεφτούν θέλουν να κάθονται στο μπαλκόνι και δεν μπορούν.

Οταν όμως η κουβέντα πήγε στον χώρο του δημοκρατικού κέντρου ο κ. Κουρουμπλής άστραψε και βρόντηξε. Αφού ζήτησε να βρεθεί κοινός κώδικας συνεννόησης, μίλησε για στελέχη του χώρου που «ασελγούν πολιτικά» κρυφοκοιτάζοντας προς τη ΝΔ.

Οσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος λέγοντας ότι η δημοκρατία δεν πρέπει και δεν μπορεί να φοβάται. Στα του υπουργείου του σημειώνει ότι το πολυνομοσχέδιο με πάνω από 150 άρθρα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το καλοκαίρι.

Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να γίνουν εκλογές ανά πάσα στιγμή. Με βάση την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα απαιτηθούν ευρύτερες συναινέσεις. Η πρόσφατη λεκτική αντιπαράθεση της κ. Γεννηματά με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου μαρτυρά ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για τέτοιες συναινέσεις.

Εγώ θα επιμένω λέγοντας ότι οι δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους αυτού του είδους τις προσεγγίσεις. Θυμίζω ότι από το 1932 που έχασε τις εκλογές ο Βενιζέλος μέχρι το 1981 η δημοκρατική παράταξη από λάθη δικά της, από αδυναμίες και ασυμφωνίες των πολιτικών ταγών της, κυβέρνησε μόνο 46 μήνες διακεκομμένα και έδωσε τη δυνατότητα στους αντιπάλους της να στήσουν εις βάρος του ελληνικού λαού το κομματικό κράτος της Δεξιάς και του χωροφύλακα.

Ολοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο χώρος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ο ευρύτερος δημοκρατικός χώρος ανήκει στους πολίτες που γεννήθηκαν με μια αντιδεξιά – αντινεοφιλελεύθερη ιδεολογία γιατί πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος και στην κοινωνική δημοκρατία, γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν πολιτικές που θα εμποδίζουν τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν αυτού του είδους τις προσεγγίσεις και πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα η κεντρική πραγματικότητα σε αυτόν τον χώρο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται ότι είναι μια κεντρική προσωπικότητα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα πράγματα. Σήκωσε πάνω του τεράστια βάρη, παρότι ιδεολογικά και πολιτικά ήταν αντίθετος δεν δραπέτευσε το καλοκαίρι του 2015, τόλμησε να θέσει στην κρίση του λαού αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε ο Παπανδρέου ούτε ο Σαμαράς, μια δύσκολη συμφωνία, και ο ελληνικός λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας ελεύθερα και νηφάλια.

Από εκεί πέρα λοιπόν τα στελέχη του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου πρέπει να βρούμε κοινό κώδικα συνεννόησης. Αυτό θέλει ο ελληνικός λαός. Δεν μπορεί να παίζουμε παιχνίδια αφήνοντας υπονοούμενα ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ. Δεν γίνονται αυτά. Αυτά είναι πολιτικές ασέλγειες. Η ΝΔ είναι ένα ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο κόμμα που κλίνει προς την ακροδεξιά. Δεν μπορεί κάποιοι να σκέφτονται να συμμαχήσουν με τον φυσικό τους αντίπαλο και να βάλουν απέναντί τους τον φυσικό τους σύμμαχο. Ο φυσικός σύμμαχος όλου του δημοκρατικού χώρου αυτήν τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δημοκρατικός χώρος με την ευρεία έννοια.

Ναι, αλλά υπάρχουν τέτοιες απόψεις και έχουν και ονοματεπώνυμο.

Εντάξει, υπάρχουν, το κατανοώ, αλλά ο απλός πολίτης που θέλει να πάει στη Δεξιά πάει μόνος του, δεν χρειάζεται να τον πάει κανείς.

Τελικά ποια είναι η γνώμη σας για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές;

Η διαπραγμάτευση πάντα έχει δύο πλευρές. Δεν είναι εύκολο να πάρεις τα πάντα. Να δείτε όμως ότι σε λίγο καιρό θα υπάρξουν απαντήσεις και σε ζητήματα όπως αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης.

Κύριε υπουργέ, αυτά τα δυόμισι χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν; Και αν ναι, γιατί;

Πράγματι πρέπει να σου ομολογήσω ότι πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει. Δεν τα εμπόδιζε κανείς. Νομίζω ότι τώρα και εμπειρία και πείρα υπάρχει και πρέπει να εκδηλωθεί και βούληση ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα έργο που θα αγγίζει τον πολίτη. Δεν λέω ότι μπορεί να γίνουν θαύματα.

Τι γίνεται με τις μεγάλες πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας, όπως η συνταγματική αναθεώρηση. Εσείς έχετε ταχθεί υπέρ μιας ριζικής αναθεώρησης και ζητήσατε ακόμη και δημοψήφισμα.

Πρώτον, να εκφράσω τη θλίψη μου και το εννοώ για το γεγονός ότι ηγετικά στελέχη της δημοκρατικής παράταξης χαρακτήρισαν λαϊκισμό τη διαβούλευση του λαού για το σύνταγμα. Αυτό είναι φοβερό, είναι ύβρις κατά του λαού και κατά της δημοκρατικής παράταξης. Ακόμη και στο σύνταγμα του 2000 θυμάμαι ότι σε μια εκδήλωση, που ομιλητής ήταν ο Κώστας Λαλιώτης, είχα θέσει την άποψη ότι θα πρέπει το σύνταγμα να μην είναι υπόθεση των συνταγματολόγων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών. Το σύνταγμα αφορά την κοινωνία, άρα πρέπει να ανοίξει βαθύτατος διάλογος μαζί της. Και ως υπουργός Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα είχα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του να ανοίξει τέτοιον διάλογο με την κοινωνία. Πρέπει να φτιάξουμε θεσμούς που να μπορεί η κοινωνία να εκφράζει πρωτοβουλίες δικές της. Πρέπει αυτήν τη φορά το σύνταγμα να είναι του λαού, να αφορά τον λαό, να τον ενεργοποιεί, να τον καθιστά ελεγκτή όλων των εξουσιών.

Ναι, στα δημοψηφίσματα ακόμη και για την αλλαγή του συντάγματος· κανείς δεν πρέπει να φοβάται τον λαό

Πρέπει να τοποθετηθεί, για παράδειγμα, με δημοψήφισμα ο λαός για συγκεκριμένες πτυχές του συντάγματος;

Αν κριθεί και αυτό και συμφωνήσει και ο πολιτικός κόσμος, πρέπει να δούμε και τέτοιες δυνατότητες. Δεν πρέπει να φοβόμαστε, η δημοκρατία δεν μπορεί να φοβάται.

Η εικόνα που έχετε εσείς ποια είναι; Ποιες είναι οι προθέσεις του Μαξίμου;

Εγώ νομίζω ότι ο πρωθυπουργός ακολουθεί σωστή γραμμή, με την έννοια ότι άνοιξε αυτόν τον διάλογο και προσπαθεί να ακούσει όλες τις διεργασίες γύρω από το θέμα ώστε ο κόσμος, ξαναλέω, να μην είναι παθητικός θεατής των εξελίξεων.

Να έρθουμε και στα δικά σας. Σε ποια φάση βρίσκεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας;

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο που είχε ξεκινήσει ο Θοδωρής Δρίτσας και που θα έχει τελικώς 150 με 160 άρθρα και αυτήν τη στιγμή είναι στο Γενικό Λογιστήριο και μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει στη Βουλή. Είναι νομοσχέδιο που έρχεται να λύσει πολλά προβλήματα στον χώρο της ναυτιλίας. Αρκεί να σας πω πως όταν πήγα στους Lloyds του Λονδίνου, μου είπαν ότι είχε να πάει Έλληνας υπουργός 27 χρόνια. Από εδώ πέρασαν πολλοί απλώς για να κάνουν διαχείριση. Να σας πω ένα παράδειγμα για τη ναυτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια ναυτιλία θα χρειαστεί πάνω από 150 χιλιάδες στελέχη πρώτης γραμμής, όμως οι σχολές μας ήταν σε πλήρη κατάρρευση. Να σκεφτείτε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκοψε τη σίτιση των σπουδαστών στις σχολές αυτές. Δεύτερον, από τις 280 μόνιμες θέσεις καθηγητών κατήργησαν τις 220. Αν δείτε την κατάσταση που παραλάβαμε, μόνο θλίψη προκαλεί. Ξέρετε, όταν ήρθαμε εδώ δεν είχαμε εικόνα πόσα λιμάνια και αγκυροβόλια έχει η χώρα. Σήμερα όλα αυτά έχουν καταγραφεί. Πέντε χρόνια στο Αιγαίο σκάφη με ευρωπαϊκή και τουρκική σημαία προχωρούσαν σε παράνομες ναυλώσεις χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Φέτος πιάσαμε επτά τέτοια σκάφη.

Τον περασμένο μήνα δηλώσατε ότι είσαστε σε επαφή με πέντε μεγάλους μεσίτες ασφάλισης πλοίων που εξετάζουν διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ για τη μεταφορά της έδρας τους και πως το αργότερο τον Ιούνιο θα συζητήσετε τους όρους που θέτουν για να επιλέξουν την Ελλάδα. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή;

Στις 28 Ιουνίου θα είμαστε στο Λονδίνο γι’ αυτό το θέμα και όχι μόνο.

Επίσης είχατε ζητήσει και από Ελληνες πλοιοκτήτες της Βρετανίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν εκ νέου την έδρα τους στην Ελλάδα μετά το Brexit.

Προσπαθούμε να λύσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική γραφειοκρατία για την ελληνική σημαία.

Υπάρχει διάθεση;

Προσπαθούμε να την καλλιεργήσουμε και να την ενεργοποιήσουμε.

Δεν είστε ο πρώτος, γι’ αυτό ρωτάω.

Η αλήθεια είναι ότι είχαν γίνει προσπάθειες αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τώρα έχουμε συνεχή αύξηση εδρών νέων εταιρειών. Εμείς λέμε ότι οι Ελληνες πλοιοκτήτες πρέπει να φέρουν περισσότερα σκάφη στην ελληνική σημαία, που είναι η ποιοτική σημαία.

Τσιγαράδικα: «Ας περιμένουμε την εισαγγελική έρευνα»

Πρόσφατα είχατε κόντρα με τη ΝΔ για τα λεγόμενα τσιγαράδικα. Το ερώτημα είναι γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν βγάλει τόσο καιρό ένα πόρισμα ώστε να μην παίζονται διάφορα παιχνίδια γύρω από το θέμα;

Οχι, δεν είναι αυτό. Είναι άδικο, οι αρμόδιες υπηρεσίες έπραξαν με εντολή μου ό,τι θα μπορούσαν να πράξουν στο έπακρο. Η όποια καθυστέρηση οφείλεται στον έλεγχο για το τι κουβαλά το πλοίο ή αν αυτό ήταν αλιευτικό ή αν ήταν φορτηγό. Και αυτά έπρεπε να μας τα διευκρινίσουν από την Ουκρανία. Εδώ κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι τα τσιγάρα συγκεκριμένης εταιρείας ήταν λαθραία. Δεν ήταν λαθραία, βγήκαν νομίμως, είχαν νόμιμα παραστατικά. Το πλοίο φόρτωσε στο Μαυροβούνιο. Τα τσιγάρα πουλήθηκαν νόμιμα στο Μαυροβούνιο. Τώρα πώς μπήκαν στο πλοίο και πού πήγαιναν είναι άλλη υπόθεση. Το πλοίο δεν πιάστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Από εκεί και πέρα παρενέβη εισαγγελέας και εκείνος θα κρίνει.

Βλέπετε όμως ότι η υπόθεση έγινε θέμα.

Νομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα το χειρίζεται ο καθένας όπως τον βολεύει και όχι με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Ας περιμένουμε την εισαγγελική έρευνα. Δεν μπορούμε όμως να συνδέουμε ανθρώπους και εταιρείες που δεν έχουν ευθύνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter