Παναγιωτόπουλος: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού ίσως και πριν το Φθινόπωρο

Παναγιωτόπουλος: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού ίσως και πριν το Φθινόπωρο

«Μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά το θέμα του κορωνοιού αρκεί να εφαρμόζονται με συνέπεια τα μέτρα όπως η απόσταση, η υγιεινή των χεριών κλπ. Διαφορετικά υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε μεγάλο κύμα, είτε lockdown» ανέφερε ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ξανά καραντίνα αν δεν εφαρμόζονται με συνέπεια τα μέτρα και τόνισε πως το δεύτερο κύμα είναι δεδομένο και μάλιστα ακόμα και πριν το Φθινόπωρο.

«Ασφαλώς πάμε καλά και έχουμε λίγα κρούσματα αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου του δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όπως ο ίδιος σημείωσε, το δεύτερο κύμα μπορεί να είναι και πριν το Φθινόπωρο. «Το γεγονός του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την μικρή κυκλοφορία του ιού ωστόσο είναι σε κυκλοφορία», ανέφερε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως υπάρχει μια διάχυτη χαλάρωση πλέον. «Δεν έχουμε περισσότερο κίνδυνο από πριν μία εβδομάδα απλά υπάρχει μία χαλάρωση… Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν το Φθινόπωρο, ειδικά η τήρηση αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών».

Για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ανέφερε πως υπάρχει τρόπος να ανοίξουν με ασφάλεια και ο τρόπος αυτός είναι να ανοίξουν με την τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί και θα δοθούν λεπτομερέστερα και είναι πολύ καλός καιρός για να ανοίξουν τα σχολεία.

Όσο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, τόνισε πως η έμφαση θα δοθεί στις μικρές ομάδες που δεν αναμειγνύονται ούτε στο διάλειμμα ούτε σε άλλες δραστηριότητες, καθώς είναι δύσκολο να κρατηθούν αποστάσεις ειδικά μεταξύ δασκάλων και παιδιών.

Σημειώνεται πως «καμπανάκι» για βέβαιη επάνοδο του νέου κορονοϊού έκρουσε την Πέμπτη και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τον εφησυχασμό μερίδας των πολιτών. Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι στο μέλλον κάποια μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν εκ νέου, ενώ εστίασε σε μια άλλη πηγή κινδύνου, τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας στην Ευρώπη.

Επικαλούμενος και εκείνος τα λεγόμενα της διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Νόσων, σημείωσε ότι θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ιού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter