Panama Papers: Αρχίζει έρευνα σε Ευρωπαίους πολιτικούς για φοροδιαφυγή

Panama Papers: Αρχίζει έρευνα σε Ευρωπαίους πολιτικούς για φοροδιαφυγή

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά Ευρωπαίους πολιτικούς και υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους για φοροδιαφυγή, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που διαρρέουν με αφορμή σκάνδαλο του Παναμά.

Η συνεργάτης της EURACTIV La Tribune αναφέρει:

Οι 17 κορυφαίες ευρωπαϊκές προσωπικότητες, των οποίων η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι η κορυφή ενός πολύ μεγαλύτερου παγόβουνου. Μετά τη σάρωση του όγκου των εγγράφων που περιέχει συνολικά 430.000 ονόματα, και τη διασταύρωσή του με τα στοιχεία 40.000 Ευρωπαίων αξιωματούχων η OLAF έχει ξεκίνησε έξι έρευνες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Wirtschaftswoche. «Μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες έρευνες», ανέφερε η εφημερίδα.

Οι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανάδοχοι έργων της ΕΕ είναι μεταξύ των 40.000. Με εξαίρεση τον πρώην Επίτροπο της Ολλανδίας για την ψηφιακή ατζέντα Neelie Kroes, τα ονόματα που ερευνώνται δεν είναι γνωστά. Ο γενικός διευθυντής της OLAF, Giovanni Kessler, δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «έχουν δημοσιευτεί τόσο λίγες υποθέσεις» και πρόσθεσε ότι, από ότι γνώριζε, «κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν διενήργησε τέτοιους ελέγχους».

Τον Ιούνιο του 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε μια εξεταστική επιτροπή για τα έγγραφα του Παναμά, υπό την προεδρία του ευρωβουλευτή χριστιανοδημοκρατών Werner Langen (ΕΛΚ). Σε μια ακρόαση της επιτροπής στις 31 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker ρωτήθηκε ενδεχόμενες πρακτικές φοροδιαφυγής του προσωπικού της ΕΕ, αλλά και για τον δικό του ρόλο ως Υπουργός Οικονομικών και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Καταλαβαίνω ότι θέλετε να καταλάβετε καλύτερα το παρελθόν. Αλλά παρακαλώ μην με κρίνετε με αυτό το γνώμονα. Θα πρέπει να μετρήσουμε την αξιοπιστία της Επιτροπής με βάση αυτό που κάνει τώρα «, ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής στους βουλευτές του ΕΚ.

«Ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος»

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το Λουξεμβούργο το 2014, η Κομισιόν ξεκίνησε διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την εξάλειψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. «Πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτές οι αναφορές των κρατών μελών σχετίζονται με το παρελθόν. Ζούσαμε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που είμαστε τώρα» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Πηγή: EURACTIV La Tribune

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter