Παναθηναϊκός: Πρέπει να νικήσει (και) τον εαυτό του για το όνειρο!

Παναθηναϊκός: Πρέπει να νικήσει (και) τον εαυτό του για το όνειρο!

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπαίνει στον “μαραθώνιο” της Ευρωλίγκας και το Eurohoops γράφει για τη νέα ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, που άλλαξε, αλλά έχει πάντα στόχο το Final Four, με αυτογνωσία και φιλοδοξία!

Του Κώστα Γιαταγάνα

Αν ρωτήσετε 100 ανθρώπους, είτε είναι εντός των τειχών του Παναθηναϊκού, είτε είναι απλοί φίλαθλοι, για αυτό που λείπει από τους “πράσινους” τα τελευταία χρόνια, όλοι θα απαντήσουν… το Final Four!

Δε γίνεται να αρχίσει η σεζόν στην Ευρωλίγκα για τους νταμπλούχους Ελλάδας, που κάνουν πρεμιέρα με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ (3/10, 21:00) και να μην τεθεί ο υψηλός στόχος, ο μεγάλος πόθος όλων στο ΟΑΚΑ! Ωστόσο, για να φτάσει ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει με αξιώσεις την μεγάλη επιστροφή στο ραντεβού που δεν έχει φανεί συνεπής από το 2012, θα πρέπει να κερδίσει πρώτα απ’ όλα τον… εαυτό του.

Από τον Πασκουάλ, στον Πιτίνο και… τον Άρτζι

Το “τριφύλλι” πέρασε μια τρικυμιώδη περσινή σεζόν, την οποία είχε αρχίσει με μεγάλα όνειρα και τον Τσάβι Πασκουάλ για τρίτη χρονιά στον πάγκο, πιο σίγουρο και θεωρητικά έτοιμο από ποτέ για να οδηγήσει την ομάδα του ψηλά.

Ωστόσο, η στελέχωση στο ρόστερ αποδείχθηκε στο παρκέ με μεγάλες αδυναμίες, τα αποτελέσματα έλειψαν και λίγο πριν τα Χριστούγεννα ήρθε η αλλαγή σκυτάλης, με τον Καταλανό να αποχωρεί και τον Ρικ Πιτίνο να είναι η έκπληξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που τάραξε τα νερά!

Τα νερά δεν ταράχτηκαν μόνο επικοινωνιακά, από το μέγεθος του ονόματος του θρυλικού Hall of Famer, αλλά και στο παρκέ, αφού μπορεί ο Πιτίνο να μην είχε την εμπειρία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά είχε την κορυφαία εμπειρία στα… βασικά του μπάσκετ.

Από αυτά ακριβώς άρχισε και από εκεί έβαλε τις βάσεις της βελτίωσης για μια ομάδα που είδε να ακουμπά το ταβάνι της, για να φτάσει στα playoffs κόντρα στις πιθανότητες και να… λυγίζει στην ανωτερότητα της Ρεάλ.

Όσο και να ήθελε ο Γιαννακόπουλος η νέα ομάδα να χτιστεί από τον Πιτίνο, το οικογενειακό πρόβλημα του Αμερικανού κόουτς γκρέμισε την επικείμενη συμφωνία κι έτσι οι “πράσινοι” οδηγήθηκαν στη σίγουρη λύση του… καλού στρατιώτη, Αργύρη Πεδουλάκη.

Στην τρίτη του θητεία στο ΟΑΚΑ ο Έλληνας τεχνικός θέλει να παρατάξει στο παρκέ μια ομάδα που θα παίζει παραγωγικό μπάσκετ, θα σκοράρει, αλλά και θα διατηρεί τις αρχές που μπορούν να την οδηγήσουν στο στόχο της…

Τα 8’’, το τρίποντο και η ταχύτητα

Ο Πεδουλάκης από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας στάθηκε στα 8’’. Στα πρώτα 8’’ της επίθεσης όπου η ομάδα του έχει τα εργαλεία και καλείται να τα εκμεταλλευτεί στο ανοικτό γήπεδο για να της δώσουν πόντους και αυτοπεποίθηση, αλλά και στα τελευταία 8’’ της επίθεσης, που κρίνουν τα μεγάλα παιχνίδια και χρήζουν συνεχούς βελτίωσης.

Γι’ αυτό και οι παίκτες που αποκτήθηκαν, σε συνάρτηση με όσους αποχώρησαν, εξυπηρετούν το στόχο της παραγωγικότητας με το καλό/πολύ καλό σουτ από το τρίποντο και την ταχύτητα, ώστε να διευκολύνουν και να τρέχουν σε… ταχύτητες Νικ Καλάθη και να δώσουν νέα διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας!

Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού και κορυφαίος πασέρ της τελευταίας διετίας στην Ευρωλίγκα, φέτος έχει τη δυνατότητα να γράψει ακόμα περισσότερες τελικές πάσες στο κοντέρ του, εφόσον η ομάδα λειτουργήσει ομαδικά και όπως πρέπει για να εκμεταλλευτεί τον νέο σταρ Τζίμερ Φριντέτ, που αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και το σίγουρο είναι πως όταν συνηθίσει το γεγονός ότι οι άμυνες σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού δεν… αστειεύονται, τότε θα μπορεί να ξεδιπλώσει το αστείρευτο επιθετικό του ταλέντο προς τέρψη της ομάδας.

Άλλο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ είναι ο πολυπράγμων Ουέσλι Τζόνσον, ο οποίος μπορεί να μαρκάρει εξαιρετικά σχεδόν όλες τις θέσεις, να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να σκοράρει από μέση ή μακρινή απόσταση.

Παράλληλα, μεγάλη αναβάθμιση έγινε όσον αφορά τον παρτενέρ του Καλάθη, αφού ο MVP του Final Four του 2014, Τάιρις Ράις έρχεται για να αποτελέσει την πιο value for money μεταγραφή των “πράσινων”, ξεπερνώντας ακόμα και την ανανέωση της σταθεράς που λέγεται ΝτεΣόν Τόμας!

Οι αλλαγές

Το καλοκαίρι οι μεγάλες αλλαγές συντελέστηκαν στους ξένους, με πιο ηχηρή την αποχώρηση του Τζέιμς Γκιστ, του πλέον παλιού παίκτη της ομάδας, που αποχώρησε έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια.

Επιπλέον αποχώρησαν Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι, Κιλπάτρικ, Λεκαβίτσιους, ενώ ο μόνος εκ των ξένων που παρέμειναν είναι ο ΝτεΣόν Τόμας, ο οποίος έκανε τεράστιο step up με τον Πιτίνο και το εξαργύρωσε με νέο συμβόλαιο, μένοντας για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή του καριέρα για δεύτερη σερί σεζόν στην ίδια ομάδα!

Ο Αμερικανός νιώθει πολύ καλά στο ΟΑΚΑ, όπως και η ομάδα με την παρουσία του, η οποία όπως έχει φανεί από τα φιλικά και το πρώτο επίσημο ματς για τα πρωτάθλημα, θα είναι εξίσου αποδοτική με το δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς!

Ωστόσο αποχώρηση είχαμε και από τον κατά τα άλλα ισχυρό πλέον ελληνικό κορμό, αφού ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πήγε στους Μπακς, με τον Παναθηναϊκό να ενισχύεται με τον Φριντέτ, τον Τζόνσον, τον Ράις, τον Μπράουν, τον Μπέντιλ και τον Γουάιλι.

Η αχίλλειος πτέρνα

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν βάσει των αλλαγών δείχνει να έχει γιατρέψει τη μεγάλη πληγή που λέγεται τρίποντο, αφού η προτελευταία ομάδα της περσινής κατάταξης σε ευστοχία πίσω από τα 6,75μ., πλέον έχει σουτέρ για να απειλήσει κάθε άμυνα που θα… τολμήσει να κλειστεί σε ζώνη.

Ωστόσο τι γίνεται στις υπόλοιπες μορφές άμυνες και τις βοήθειες που θα κυνηγούν ανελέητα τον Καλάθη και τον Φριντέτ και ειδικά τον δεύτερο; Εδώ πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα από πλευράς Παναθηναϊκού, που δείχνει πως όσο έχει βελτιωθεί στην περιφέρεια, χρειάζεται χημεία και προσωπικότητα στη ρακέτα, με την προσωπική άμυνα απέναντι στα αντίπαλα θηρία που θα βρεθούν στο ζωγραφιστό και τα ριμπάουντ να είναι πολύ κρίσιμος τομέας που επηρεάζει σαν ντόμινο και τις υπόλοιπες πτυχές του “πράσινου” παιχνιδιού.

Για παράδειγμα, χωρίς άμυνα, χωρίς ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορέσει ποτέ να χτυπήσει στα πρώτα 8’’…

Ο Παπαγιάννης καλείται να δείξει επιπλέον βελτίωση από αυτή που έδειξε στην εποχή Πιτίνο, ενώ Γουάιλι και Μπέντιλ καλούνται να σηκώσουν βάρος που δεν έχουν σηκώσει ως τώρα στην καριέρα τους, σε ομάδα με στόχους και μεγάλες απαιτήσεις. Ως τότε, όλο και μεγαλύτερο βάρος θα υπάρχει για την πλέον αξιόπιστη απειλή στο ποστ, Ιαν Βουγιούκα, ενώ step up καλείται να πραγματοποιήσει στην τρίτη επαγγελματική του σεζόν ο Ντίνος Μήτογλου!

Από εκεί πέρα, εκτός των νέων στην περιφέρεια, υπάρχει η επιστροφή του “παλιού” Νίκου Παππά από τον σοβαρό τραυματισμό του, προσφέροντας σε ταλέντο, προσωπικότητα και… τρέλα, ενώ ο Ιωάννης Παπαπέτρου στη δεύτερη πράσινη σεζόν του είναι ακόμα πιο έτοιμος και συνειδητοποιημένος για τον (σημαντικό) ρόλο του.

Ένα ρόλο που καλείται να βοηθήσει ερχόμενος από τον πάγκο ο νεοφερμένος Ράιον Μπράουν, με ενέργεια, σουτ και ενθουσιασμό, όντας έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προσφέρει.

Εν κατακλείδι, ο νέος Παναθηναϊκός έχει φανερά… ταλέντα και χτυπητές αδυναμίες, με το ισοζύγιο να κρίνει και το πού μπορεί να φτάσει. Η διαδρομή θα είναι δύσκολη, τα σκαμπανεβάσματα (φυσιολογικά) αρκετά, αλλά η συνέπεια θα τα κρίνει όλα.

Να είναι έτοιμος τότε…

Όσο μακριά και να θέλουν να δουν οι νταμπλούχοι Ελλάδας, πρώτος στόχος σε έναν μαραθώνιο 34 αγώνων οφείλει να είναι… παιχνίδι με παιχνίδι, για να διασφαλιστεί η παρουσία στα playoffs μέσω ενός πολύ σκληρού ανταγωνισμού. Ας φτάσει για άλλη μια χρονιά στην postseason, όπως κάνει πιο πιστά από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση, έχοντας τις περισσότερες σερί παρουσίες σε οκτάδα και εκεί ας είναι πιο έτοιμη από ποτέ, όπως είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του Αργύρη Πεδουλάκη.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αργύρης Πεδουλάκης

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (@ εκτός)

Ερυθρός Αστέρας (3/10)

@ Βιλερμπάν (10/10)

Αρμάνι Μιλάνο (17/10)

@ Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (24/10)

@ Χίμκι (29/10)

Εφές (31/10)

Βαλένθια (8/11)

Άλμπα (14/11)

@ Ζαλγκίρις (19/11)

@ Μπάγερν Μονάχου (22/11)

Μπασκόνια (28/11)

Ολυμπιακός (6/12)

@ Μπαρτσελόνα (13/12)

Φενερμπαχτσέ (17/12)

@ Μακάμπι Τελ Αβίβ (19/12)

Ρεάλ Μαδρίτης (26/12)

@ ΤΣΣΚΑ Μόσχας (3/1)

@ Αρμάνι Μιλάνο (9/1)

Μπάγερν Μονάχου (15/1)

Ζαλγκίρις Κάουνας (17/1)

Βιλερμπάν (24/1)

@ Βαλένθια (31/1)

@ Ερυθρός Αστέρας (5/2)

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (7/2)

Μπαρτσελόνα (21/2)

@ Ρεάλ Μαδρίτης (28/2)

@ Ολυμπιακός (3/3)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (5/3)

@ Φενερμπαχτσέ (13/3)

@ Άλμπα Βερολίνου (19/3)

Χϊμκι (25/3)

@ Εφές (27/3)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (3/4)

@ Μπασκόνια (10/4)

Πηγή: Eurohoops

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter