Παναθηναϊκός: Ο Δημήτρης Πρίφτης επιστρέφει για το μεγάλο του στοίχημα!

Παναθηναϊκός: Ο Δημήτρης Πρίφτης επιστρέφει για το μεγάλο του στοίχημα!

Ο Δημήτρης Πρίφτης επιστρέφει στον Παναθηναϊκό για το μεγάλο στοίχημα στην καριέρα του, αυτή τη φορά ως πρώτος προπονητής των νταμπλούχων Ελλάδας! Θα τον δούμε έτσι για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα…

Tης Eurohoops team/ info@eurohoops.net

Από το 2014 που ανέλαβε τον Άρη, ως και σήμερα με τη μακρόχρονη θητεία του στην Ούνιξ Καζάν, ο κόουτς Πρίφτης έχει καταξιωθεί στην μπασκετική πιάτσα ως ένας σημαντικός προπονητής, που πλέον κάνει το μεγάλο του άλμα, αναλαμβάνοντας την κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα κι εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης!

Ο κόουτς Πρίφτης επιστρέφει στο ΟΑΚΑ και στον Παναθηναϊκό, που τον είχε “επιστρατεύσει” για να σταθεί στο πλευρό του Φραγκίσκου Αλβέρτη, πολύ καλού του φίλου από τότε, και να κατακτήσουν μαζί και με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο το πρωτάθλημα του 2014 κατά του Ολυμπιακού!

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΙΦΤΗ

Στα πρώτα του προπονητικά χρόνια ο Δημήτρης Πρίφτης πέρασε κι από γυναικείες ομάδες όπως ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου και οι Εσπερίδες για μία διετία (1998-2000), τις οποίες ανέβασε στην Α1.

Αφού έκανε το “αγροτικό” του, συνέχισε ως ασίσταντ σε μία σειρά πολλών και σημαντικών προπονητών, από τους οποίους γέμισε εμπειρία και γνώσεις πριν έρθει και η δική του σειρά.

Τον είδαμε για παράδειγμα δίπλα στον “άνδρα με τα μαύρα”, τον Ντιρκ Μπάουερμαν όταν βρισκόταν στη Δάφνη, τη σεζόν 2001-2002.

Εκεί όμως που στέριωσε για τα καλά ο Πρίφτης ήταν στην ΑΕΚ. Έκλεισε με τον “δικέφαλο αετό” το 2003 και έμεινε στο προσφιλές πλέον για αυτόν, ΟΑΚΑ, ως το 2009! Η ΑΕΚ έφτασε μάλιστα στον τελικό του 2005 στην Α1, στον οποίο έχασε από τον Παναθηναϊκό με 3-1 νίκες, με χεντ κόουτς τον Φώτη Κατσικάρη.

Έμεινε ως βοηθός και του Βαγγέλη Αγγέλου (2007-08) που έχει πει μία μυθική, αλλά άκρως χαρακτηριστική ατάκα για τον συνάδελφο του: “Είναι το Νο1 στο ντραφτ για το… Άγιο Όρος!” Ντόμπρος και καλός χαρακτήρας, ένα πολύ καλό παιδί με χαρακτηριστικά που τον συνοδεύουν ως τώρα.

Κάποια στιγμή πέρασε ως ασίσταντ και στην Εθνική μας ομάδα και μάλιστα για μία τετραετία και ξανά το 2014 μέχρι το 2016, συναντώντας προπονητές όπως ο Καζλάουσκας, ο Ηλίας Ζούρος κι ο Φώτης Κατσικάρης με τον οποίο είχαν κοινή πορεία και στην ΑΕΚ.

Οι δύο τους ήταν μαζί και στον Άρη, ενώ ο Πρίφτης θήτευσε και δίπλα στον Ντέιβιντ Μπλατ.

Η σειρά του ήρθε επιτέλους το 2010, όταν τότε ανέλαβε για πρώτη φορά μία ομάδα της Α1 και δη την Καβάλα.
Συνέχισε στον Ίκαρο Καλλιθέας και τον Κολοσσό Ρόδου και τότε το 2014, κλήθηκε από τον Παναθηναϊκό για να ξαναγίνει… ασίσταντ δίπλα στον άπειρο και εκτός προπονητικής, Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες επί του Ολυμπιακού σε μία επική σειρά κι ο Δημήτρης Πρίφτης άφησε άριστες εντυπώσεις στον κραταιούς “πράσινους”, αναπτύσσοντας και μία βαθιά φιλιά με τον “Φράγκι”. Προφανώς και ο τελευταίος είχε θετική ψήφο- το ίδιο και ο Δημήτρης Διαμαντίδης- στην τωρινή πρόσληψη του Δημήτρη Πρίφτη που έχει το δύσκολο έργο να ξεκινήσει και πάλι σχεδόν από το μηδέν το νέο Παναθηναϊκό.

Ουσιαστικά εκείνη η χρονιά (2014) ήταν ορόσημο για τον κόουτς Πρίφτη που πλέον ήταν 46 ετών. Ο Άρης τον κάλεσε ξανά, αλλά αυτή τη φορά για να αναλάβει ως πρώτος προπονητής. Κάτι που συνέβη τώρα με τον Παναθηναϊκό, ενδεικτικό ότι ο Έλληνας κόουτς αφήνει τα διαπιστευτήρια του και δεν ξεχνιέται εύκολα.

ΚΟΟΥΤΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το καλοκαίρι του 2014 πήρε στα χέρια του τον Άρη, στον οποίο έμεινε ως το 2017 και μάλιστα κέρδισε τον πρώτο και μοναδικό ατομικό του βραβείο.

Το 2016 αναδείχτηκε κόουτς της χρονιάς στην Ελλάδα και έτσι ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Άρη για δύο ακόμα χρόνια.

Τελικά η συνεργασία τους διακόπηκε το καλοκαίρι του 2017, όταν ο Δημήτρης Πρίφτης βγήκε από τα ελληνικά σύνορα για πρώτη φορά στην καριέρα του και το έκανε όμως για τέσσερα χρόνια!

Ο Πρίφτης ανέλαβε την Ούνιξ Καζάν στην οποία βρισκόταν μέχρι και σήμερα και μάλιστα “δεμένος” με συμβόλαιο αφού υπέγραψε πέρυσι ως το 2022.

Η Ούνιξ πρωταγωνίστησε φέτος στη VTB φτάνοντας ως τον τελικό όπου έχασε από την ΤΣΣΚΑ, το μεγάλο φαβορί, αλλά πιστεύουμε πως ο μεγάλος άθλος του Πρίφτη ήταν η πρόκριση του στον τελικό του Eurocup, με το οποίο οδήγησε την ομάδα του στην επόμενη Ευρωλίγκα!

Μπορεί να μην κατέκτησε το τρόπαιο που θα ήταν το πρώτο του ως χεντ κόουτς, αλλά η “άνοδος” στην Ευρωλίγκα είναι σαν να κατέκτησε έναν τίτλο.

Πόσο δε μάλιστα όταν η Ούνιξ απέκλεισε στα ημιτελικά τη Βίρτους Μπολόνια- μετέπειτα πρωταθλήτρια Ιταλίας- η οποία ως εκείνη τη στιγμή ήταν αήττητη και είχε το αβαντάζ έδρας. Προηγήθηκε μάλιστα με 1-0, αλλά ο Πρίφτης κι η ομάδα του υποχρέωσαν τη Βίρτους στην πρώτη της ήττα στη διοργάνωση μέσα στο Καζάν και με break στο τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι, την “πέταξε” έξω από την Ευρωλίγκα!

O Δημήτρης Πρίφτης δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο στην καριέρα του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν … κατακτήσει το σεβασμό στο μπασκετικό χώρο. Γεμάτος γνώσεις και εμπειρίες, έρχεται πίσω στην Ελλάδα για να αναλάβει τους νταμπλούχους του Παναθηναϊκού και για πρώτη φορά στην καριέρα του να βρεθεί στον πάγκο μίας ομάδας της Ευρωλίγκας.

Το προσωπικό στοίχημα που βάζει είναι μεγάλο αλλά έφτασε πια η ώρα να κάνει το άλμα στη λίγκα όπου αξίζει να βρίσκεται. Ίσως και … πολύ να άργησε, αλλά ένα χαρακτηριστικό του είναι η υπομονή. Μαζί η εργατικότητα κι η άριστη μπασκετική γνώση.

Ο κόουτς Πρίφτης έχει συγκεκριμένες αρχές στην τακτική του και απαιτεί από τους παίκτες του να την εφαρμόζουν. Δίνει την ελευθερία, βρίσκει πολύ εύκολα τους απαραίτητους παίκτες χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι ακριβοί κι αυτό ο Παναθηναϊκός θα το χρειαστεί. Ειδικά εκεί που “πονάει”…

πηγή eurohoops.net

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter