Πανδημία: τα κακά, τα άσχημα και τα καλά δεδομένα

Πανδημία: τα κακά, τα άσχημα και τα καλά δεδομένα

ΤΑ ΚΑΚΑ. Η ελληνική κοινωνία καλείται να αντιπαλέψει ταυτόχρονα δύο αντιπάλους στις μέρες μας. Ο ένας είναι ο κορονοϊός και ο άλλος είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι πολιτικές της.

Ο πρώτος αντίπαλος κινείται φαινομενικά άναρχα, αλλά για τους κατέχοντες επιστήμονες ακολουθεί τη φυσιολογία και επιδημιολογία των ιστορικών πανδημιών. Βεβαίως, όπως και κάθε λοιμογόνος παράγοντας, έχει τα ιδιαίτερα δικά του χαρακτηριστικά που στην περίπτωση αυτή είναι η ένταση της προσβολής που επιφέρει στους ασθενούντες. Ιδιαίτερο σύμμαχό του έχει το γεγονός ότι ο κόσμος ολόκληρος είναι πλέον ένα παγκόσμιο χωριό, με τη φυσική επικοινωνία να κινείται σε περιβάλλον εκμηδένισης των αποστάσεων και τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις να απαιτούν αυτή την παγκόσμια επικοινωνία. Η παρούσα ηλεκτρονική επανάσταση και οι δυνατότητες που παρέχει ανακόπτουν σε σημαντικό βαθμό τη συμμαχία αυτή. Ταυτόχρονα, οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (εγκλεισμός, μείωση προσωπικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας κ.λπ.) έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ατομικής – κοινωνικής παθητικότητας, τις άμεσες συνέπειες του οποίου εν μέρει ήδη τις βιώνουμε και αγνοούμε ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες.

Ο δεύτερος αντίπαλος είναι εξίσου επικίνδυνος. Χαρακτηριστικά του οπλοστασίου του είναι οι πολιτικές του, οι οποίες συνοδεύονται από ισχυρά εφεδρικά σώματα, που είναι τα ΜΜΕ. Νομίζω ότι είναι περιττό να μπω στις λεπτομέρειες των νεοφιλελεύθερων οικονομικών και πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι πάντες (σχεδόν) τις ξέρουν, όχι τόσο από την πληροφορία όσο από βιωματικές εμπειρίες. Οικονομική πολιτική για λίγους και κατέχοντες, ανύπαρκτη κοινωνική φροντίδα και αστυνομική καταστολή. Στρατιές ημετέρων προσλαμβάνονται και σιτίζονται από το «πρυτανείο», τεράστια ποσά χορηγούνται σε πυλώνες και μηχανές αναπαραγωγής της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, πολλές φορές χωρίς κατ’ επίφαση έστω νομιμότητας. 

ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ. Οι δύο αυτοί αντίπαλοι της ελληνικής κοινωνίας έχουν αγαστή συνεργασία μεταξύ τους. Ο κορονοϊός με το ισχυρό νοσογόνο φορτίο και τη διαφαινόμενη ανθεκτικότητά του προσφέρει το απαιτούμενο επωαστικό περιβάλλον για την εφαρμογή πολιτικών από τη ΝΔ που μας γυρίζουν σε συνθήκες του προηγούμενου αιώνα (εργασιακά, παιδεία, φτωχοποίηση κ.λπ.). Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί την πανδημία χωρίς να ορρωδεί μπροστά στο μαρτύριο του ελληνικού λαού, που καλείται να επιβιώσει ύστερα από οκτώ χρόνια μνημονίων.

ΤΑ ΚΑΛΑ. Ο κορονοϊός επιστημονικά φαίνεται ότι δεν είναι παντοδύναμος. Η ήδη κτηθείσα εμπειρία λέει ότι μεγάλο ποσοστό (ίσως εννιά στους δέκα) των προσβαλλόμενων είναι ασυμπτωματικό. Δεύτερο καλό νέο είναι οι ανακοινωθείσες τις τελευταίες μέρες εξελίξεις για την ανάπτυξη των εμβολίων. Τρίτο καλό νέο είναι το γεγονός ότι ανέλαβε η ΕΕ την προμήθεια και ακολούθως διανομή των εμβολίων αυτών. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας, τόσο γιατί πρόκειται για πρωτοβουλία που είναι στο ύψος του ρόλου της ΕΕ (δεν μας έχει συνηθίσει σε αυτό) όσο και γιατί η προμήθεια των εμβολίων δεν θα γίνει με τον γνωστό «ελληνικό» τρόπο. Θυμηθείτε τις εκατομμύρια παρτίδες εμβολίων για τη γρίπη Η1Ν1 που αγοράστηκαν επί υπουργού Υγείας Αβραμόπουλου και κατέληξαν στα σκουπίδια. Στο πολιτικό πεδίο τα καλά νέα έρχονται καταρχάς από την κοινωνία. Μια κοινωνία που ναι μεν είναι σε κάποια κατάσταση πολιτικής ύπνωσης και παθητικότητας, αλλά έχει σε μεγάλο βαθμό συνειδητοποιήσει το άσχημο παιχνίδι που παίζεται εις βάρος της. Ποικίλες και πολλαπλές προσλαμβάνουσες και από το διαδίκτυο αλλά και από ατομικές επικοινωνίες συνηγορούν υπέρ αυτού. Θεωρώ βέβαιο ότι με την απόσυρση του κοινωνικού αποκλεισμού και με την πολλαπλασιαστική δύναμη που έχει η φυσική παρουσία στους συλλογικούς κοινωνικούς αγώνες το τοπίο θα αλλάξει άρδην. Σημαντικό διακύβευμα επ’ αυτού είναι η αντίδραση να μην είναι χαοτική, αλλά να ακολουθήσει μια συγκροτημένη πολιτική, προοδευτική αντίληψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση και υποχρεούται να ανταποκριθεί στο νέο αυτό ιστορικό κάλεσμα.

Ο Κώστας Β. Μάρκου είναι καθηγητής και βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter