Πανδημία: Οργή υγειονομικών για τον θεσμικό κομπογιαννιτισμό

Πανδημία: Οργή υγειονομικών για τον θεσμικό κομπογιαννιτισμό

Αμφισβητώντας την επιστημονική ομοφωνία και παραβλέποντας τη διεθνή βιβλιογραφία για τις συνθήκες νοσηλείας των βαρέως πασχόντων, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την περασμένη Τετάρτη προχώρησε ανερυθρίαστα στην απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας. Η πρωτοφανής δήλωσή του για την απουσία ενδείξεων σχετικά με το αν υπάρχει μεγαλύτερη θνητότητα των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από εκείνους που βρίσκονται σε ΜΕΘ προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις σφοδρές αντιδράσεις των γιατρών, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι «όσοι νοσηλεύονται εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας δεν έχουν καμία ευκαιρία να ζήσουν, είναι ετοιμοθάνατοι» και μιλούν για χονδροειδέστατη αντιεπιστημονική δήλωση, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τον φορέα της ως αρνητή της σύγχρονης ιατρικής.

«Η δήλωσή του είναι ξεκάθαρα άρνηση της εντατικής, άρνηση της σύγχρονης ιατρικής και άρνηση της επιστήμης. Πρέπει άμεσα να πάρει θέση η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και η πρόεδρός της η κ. Κοτανίδου γιατί είναι ντροπή για τη χώρα –ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές– να έχουμε πρωθυπουργό αρνητή της επιστήμης» λέει στο Documento o γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.

«Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις ΜΕΘ» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει στηλιτεύοντας την εξοργιστική τοποθέτηση, για την οποία μάλιστα έμπειροι νομικοί τονίζουν ότι έχει και ποινικά κολάσιμο υπόβαθρο:

«Δεν τον ενημέρωσαν ότι δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής, ότι γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ, ότι το 80% των ασθενών χάνει τη ζωή του από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ; Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους επειδή νοσηλεύονται μαζί με άλλους ασθενείς στις κλινικές χωρίς συνεχή ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, εκτεθειμένοι στα νοσοκομειακά μικρόβια».

Η προσπάθεια αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη να δικαιολογήσει την ύπαρξη δεκάδων ασθενών που καθημερινά βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας –εκεί δηλαδή που η κατάσταση της υγείας τους επιβάλλει να βρίσκονται– είναι η κορύφωση μιας κυβερνητικής προσπάθειας να αλλοιωθεί η θλιβερή πραγματικότητα την οποία κατ’ επανάληψη οι γιατροί περιγράφουν από την πρώτη κιόλας ημέρα της πανδημίας. Είχε προηγηθεί βεβαίως, εν είδει «λαγού», ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.

«Δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο και δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας… Μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ» είχε σπεύσει να δηλώσει, εκφράζοντας την αντίληψή του ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας –στο οποίο έχουν πρόσβαση οι οικονομικά ασθενείς τάξεις– με πολλές κλίνες ΜΕΘ είναι περιττή πολυτέλεια.

Μια άποψη που αντικατοπτρίζει απόλυτα τις ξεκάθαρες προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του αγαθού της υγείας με την αποψίλωση του ΕΣΥ.

«Ο Θεός να μας φυλάει»

«H δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι χονδροειδέστατα αντιεπιστημονική» δηλώνει στο Documento ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος ΕΣΥ, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, και συνεχίζει:

«Επιστημονικώς είναι εντελώς και απολύτως αυτονόητο ότι η νοσηλεία ενός διασωληνωμένου βαρέως πάσχοντα είναι πολύ αποτελεσματικότερη και έχει σημαντικά μικρότερη θνητότητα όταν γίνεται σε μια ΜΕΘ που εκπληρώνει όλες τις ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές σε υποδομή και στελέχωση, σε σχέση με τη νοσηλεία του σε μια κλίνη εκτός ΜΕΘ και από προσωπικό ελλιπές και μη εξειδικευμένο στην εντατικολογία».

Ο ίδιος εξηγεί με παραδείγματα την αναγκαιότητα της εξειδίκευσης του προσωπικού: «Είναι εντελώς και απολύτως αυτονόητο επιστημονικώς ότι ένα καρδιοχειρουργικό χειρουργείο π.χ. είναι πολύ αποτελεσματικότερο και έχει σημαντικά μικρότερη θνητότητα όταν διενεργείται από καρδιοχειρουργό μέσα στην κατάλληλη χειρουργική αίθουσα σε σχέση με το αν γίνει από γιατρό άλλης ειδικότητας (π.χ. γενικό χειρουργό) μέσα σε έναν κοινό θάλαμο νοσηλείας».

Ο εντατικολόγος του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου επισημαίνει επίσης ότι «το να αναζητά κανείς ενδείξεις αν τα ανωτέρω ισχύουν είναι βαθιά και απόλυτα αντιεπιστημονικό – πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν στέκει καν στη στοιχειώδη κοινή λογική. Ο Θεός να μας φυλάει αν η πολιτική υγείας που ακολουθεί η κυβέρνηση σήμερα βασίζεται σε τέτοιους εξωφρενικούς αντιεπιστημονισμούς».

Παράλληλα ο κ. Τσάπας θέτει και ζήτημα ευθυνών τόσο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας όσο και τον ιατρικών συλλόγων για όσα διαδραματίζονται στο ΕΣΥ: «Είναι τεράστια η ευθύνη των θεσμικών επιστημονικών οργάνων (Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, ιατρικοί σύλλογοι) που εδώ και τόσους μήνες δεν έχουν αναδείξει δημόσια την επικινδυνότητα της νοσηλείας διασωληνωμένων αρρώστων σε χώρους εκτός ΜΕΘ από ελλιπές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό άσχετο με την εντατικολογία»…

Ευκαιρία ζωής η ΜΕΘ

Σοκαριστικά είναι τα όσα περιγράφει και ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος με αφορμή την επίμαχη δήλωση του πρωθυπουργού: «Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία έχει το εξής αποτέλεσμα: όσοι νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας έχουν ακόμη μια ευκαιρία να ζήσουν και να κερδίσουν τη ζωή τους. Οσοι νοσηλεύονται εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας δεν έχουν καμία ευκαιρία να ζήσουν, είναι ετοιμοθάνατοι». Ο λόγος είναι ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ασθενής σε μηχανικό αερισμό χωρίς να έχει δίπλα του εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι σαν να με βάλεις να οδηγήσω ένα αεροπλάνο. Τι πιθανότητα έχει κάποιος να επιβιώσει αν με υποχρεώσουν να το κάνω; Να το απογειώσω; Να το προσγειώσω; Μα δεν ξέρω. Λοιπόν όταν αφήνεις εκτός ΜΕΘ ασθενείς με ανθρώπους (υγειονομικό προσωπικό) που δεν έχουν καμία σχέση με την εντατική δεν έχουν καμία ελπίδα να επιβιώσουν, δίνεις μια παράταση θανάτου, όχι ζωής».

Ας έρθει ο ίδιος να δει

«Με οργή ακούσαμε όλοι οι υγειονομικοί τον πρωθυπουργό ουσιαστικά να αμφισβητεί την ιατρική κοινότητα.

Να φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί αυτά που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, ότι η νοσηρότητα και η θνησιμότητα αυξάνονται σε διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ» λέει στο Documento ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ και ειδικευόμενος πνευμονολόγος Χρήστος Καραχρήστος, τονίζοντας ότι «σε αυτούς τους ασθενείς δεν επιτρέπεται η παραμονή εκτός ΜΕΘ ούτε για μερικές ώρες, πόσο μάλλον για πολλά 24ωρα».

«Αν θέλει να δει πώς είναι μια τέτοια νοσηλεία σε έναν ασθενή που είναι διασωληνωμένος σε ένα απλό κρεβάτι με δύο νοσηλευτές για 30 ασθενείς και έναν ή δύο γιατρούς, ας έρθει. Να μας δείξει πώς μπορεί να γίνουν η σωστή νοσηλεία και η εντατική θεραπεία που χρειάζεται αυτός ο ασθενής» προ(σ) καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter