Πάνε για εκτέλεση τις μικρές επιχειρήσεις

Πάνε για εκτέλεση τις μικρές επιχειρήσεις

Την οικονομική ασφυξία του μικρού αυτοαπασχολούμενου φέρνει ο Μητσοτάκης με τα «γεράκια» του

Ενα είναι το βέβαιο αν κάποιος διαβάσει πίσω από τις γραμμές τις κυβερνητικές επιλογές για την ανάπτυξη. Πρόκειται για τον θάνατο του μικρού αυτοαπασχολούμενου. Αυτό λοιπόν που απεργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η οικονομική ασφυξία των μικρών επιχειρήσεων που λόγω έλλειψης κεφαλαίων εμφανίζονται να έχουν μεγάλο πρόβλημα να καλύψουν τις ζημίες από την απώλεια του τζίρου.

Στην πραγματικότητα ο Κυρ. Μητσοτάκης αφήνει στην άκρη το 99,9% των μικρών επιχειρήσεων και επιλέγει να στείλει τα έτσι κι αλλιώς πετσοκομμένα κονδύλια διάσωσης μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν ξεπερνούν τις 1.000 (σε σύνολο περίπου 700.000 επιχειρήσεων).

Λαγοί και θεσμικοί παράγοντες

Θεσμικοί παράγοντες μιλούν λίγο πιο στρογγυλεμένα για μια εκ βάθρων αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε να σταματήσει να στηρίζεται στη μικρομεσαία επιχείρηση. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Στουρνάρας με την ιδιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει λόγο για «δομικές μεταρρυθμίσεις». Από την άλλη, η επιτροπή Πισσαρίδη στην ενδιάμεση έκθεση μιλάει για γιγάντωση των επιχειρήσεων. Ωστόσο, αρθρογράφοι σε ΜΜΕ που πρόσκεινται ευθέως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διστάζουν να μιλήσουν για «πεταμένα λεφτά» αναφερόμενοι στα όποια κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι οι λαγοί εκείνου που έρχεται, δηλαδή του θανάτου του μικρού αυτοαπασχολούμενου.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποιες είναι όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Σύμφωνα με τους ορισμούς που έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση:

• Πολύ μικρή χαρακτηρίζεται η επιχείρηση με προσωπικό έως και εννιά εργαζόμενους, κύκλο εργασιών έως και €2 εκατ. ή ισολογισμό έως και €2 εκατ.

• Μικρή επιχείρηση χαρακτηρίζεται η επιχείρηση με προσωπικό έως και 49 εργαζόμενους, κύκλο εργασιών έως και €10 εκατ. ή ισολογισμό έως και €10 εκατ.

• Μεσαία επιχείρηση χαρακτηρίζεται η επιχείρηση με προσωπικό έως και 249 εργαζόμενους, κύκλο εργασιών έως και €50 εκατ. ή ισολογισμό έως και €43 εκατ. Πώς διαρθρώνονται αυτές στον ελληνικό παραγωγικό ιστό; Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Εξ αυτών το 96,9% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 άτομα), το 2,7% μικρές (10-49 άτομα) και το 0,4% μεσαίες (49-250 άτομα). Οι μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν μόλις το 0,1% του αριθμού των επιχειρήσεων της χώρας (περίπου 400 επιχειρήσεις).

Ποια είναι η συνεισφορά τους στην ελληνική πραγματική οικονομία; Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον σημαντικότερο παραγωγικό ιστό της οικονομίας αφού δημιουργούν το 63,6% της προστιθέμενης αξίας και προσφέρουν το 85,2% σε όρους απασχόλησης, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ (ποσοστά 56,8% και 66,4% αντίστοιχα, στοιχεία 2018). Μεγαλύτερος είναι ο ρόλος των πολύ μικρών επιχειρήσεων (1-9 εργαζόμενοι) στην ελληνική οικονομία παρέχοντας σχεδόν έξι στις δέκα θέσεις εργασίας (στην ΕΕ το αντίστοιχο μέγεθος είναι τρεις στις δέκα).

Πώς εισέφεραν στην απασχόληση; Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της απασχόλησης σημείωσαν για την περίοδο 2015-17 αύξηση της τάξης του 10,7%, όταν οι επιχειρήσεις των άλλων κατηγοριών μεγέθους (λόγω των οικονομιών κλίμακας που εφάρμοζαν) παρουσίασαν κάμψη (απώλειες απασχόλησης 2,3% για τις μικρές επιχειρήσεις και 1,2% για τις μεσαίες επιχειρήσεις).

Για τα «γεράκια» του νεοφιλελευθερισμού λοιπόν, τις απόψεις των οποίων θέλει να εφαρμόσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, κανένα ευρώ δεν πρέπει να πάει στη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας καθώς αποτελούν πεταμένα λεφτά σε μη βιώσιμα σχήματα. Ας σημειωθεί ότι σε σύνολο περίπου 700.000 επιχειρήσεων μόλις οι 301.533 απασχολούν προσωπικό. Στην ουσία, αν εφαρμοστούν τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προωθούν τα «γεράκια» της ως «μοναδική λύση», τότε δεν μιλάμε για τον θάνατο μόνο του αυτοαπασχολούμενου αλλά και χιλιάδων μισθωτών που είτε θα μείνουν άνεργοι είτε θα φτωχοποιηθούν πάραυτα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter