Πανεκπαιδευτικό «χαστούκι» στην πολιτική Κεραμέως (Photos – Video)

Πανεκπαιδευτικό «χαστούκι» στην πολιτική Κεραμέως (Photos – Video)

Ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα στην υπουργό Νίκη Κεραμέως, έδωσαν οι μαθητές με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη, στο πλαίσιο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Μαχητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Με παλμό και αποφασιστικότητα οι νέοι αλλά και οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην πολιτική και στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που θέλουν να γυρίσουν την εκπαίδευση σε άλλες εποχές. Με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος», ξεκίνησε από τα Προπύλαια και μέσω της οδού Σταδίου έφτασαν έως το Σύνταγμα. 

Οι νέες και οι νέοι φώναξαν: «Κεραμέως άκου τον πόνο της Γιαννάκου και ρώτα τον Αρσένη τι σε περιμένει» και «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», ήταν δύο από τα δεκάδες συνθήματα που βροντοφώναξαν οι χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στο μαζικό, γεμάτο νεολαιίστικο παλμό συλλαλητήριο το μεσημέρι της Πέμπτης στους δρόμους της Αθήνας.

Οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί εναντιώνονται στην προκλητική απόφαση της Κεραμέως η οποία επιχειρεί να βάλει τους μαθητές απέναντι στους εκπαιδευτικούς ενώ, σε μία άκρως σκοταδιστική και αναχρονιστική διάθεση, απείλησε ανοιχτά, με αποκλεισμό από την τηλεκπαίδευση, όσους μαθητές συμμετέχουν στις καταλήψεις.

Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε «οι μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας».

Ταυτόχρονα, στην απόφαση αναφέρεται ότι «οι απουσίες από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, θα προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και θα λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης».

Η αγωνιστική απάντηση στο υπουργείο δόθηκε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη όπου έγινε σαφές πως θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους στο αναφαίρετο δικαίωμα για μόρφωση. Ακόμα, στα αιτήματά τους συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, οι 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, και οι βελτίωση των υποδομών. 

Το πλαίσιο των αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας είναι το εξής:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
  • Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως στο συλλαλητήριο, στο πλευρό των μαθητών, συμμετείχαν εκπαιδευτικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και γονείς. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν μέσω Πανεπιστημίου και Σταδίου προς τη Βουλή όπου και παρέμειναν αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα.

Διαβάστε επίσης: Η Κεραμέως τιμωρεί με απουσίες τους μαθητές που δε δίνουν διαδικτυακό παρών – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Ένταση και επεισόδια

Ωστόσο, τη μεγαλειώδη συγκέντρωση αμαύρωσε ομάδα ατόμων η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκε από την πορεία και άρχιζε να πετά πέτρες, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ σε διμοιρία ΜΑΤ που βρισκόταν στον Άγνωστο Στρατιώτη. 

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών, κρότου λάμψης για να διαλύσουν τους νεαρούς. Το επεισόδιο διήρκεσε λίγη ώρα. 

Διαβάστε επίσης: Ένταση με μολότοφ και κρότου λάμψης στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (Photos)

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Κρατώντας πανό, φορώντας η πλειοψηφία μάσκες προστασίας και φωνάζοντας συνθήματα, ζητούν μεταξύ άλλων λιγότερους μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας.

Οι μαθητές, οι οποίοι δεν τάσσονται κατά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, καταγγέλλουν πως την ίδια ώρα δεν τηρούνται καν οι απαραίτητες αποστάσεις μέσα στις σχολικές αίθουσες αφού ο αριθμός των μαθητών ξεπερνά τα 25 άτομα.

Επίσης, τονίζουν την ανάγκη να αυξηθεί το προσωπικό καθαριότητας, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους σχολικούς χώρους και να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών.





Με πληροφορίες από GRTimes.gr

Βίντεο: Alfavita.grGRTimes.grThestival.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter