Πανελλαδικό 24ωρο λουκέτο στην εστίαση – Απορρίπτει όλα τα αιτήματα η κυβέρνηση

Πανελλαδικό 24ωρο λουκέτο στην εστίαση – Απορρίπτει όλα τα αιτήματα η κυβέρνηση

Λουκέτο για 24 ώρες βάζουν σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης και καφέ σε όλη τη χώρα, συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία του κλάδου που για πρώτη φορά συναποφάσισαν 45-50 σωματεία  από όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι, με στόχο την επίδοση ψηφίσματος με τα αιτήματα του κλάδου, στον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Με τα νέα μέτρα οι τζίροι έπεσαν αμέσως 50% ως 80%

Στόχος της 24ωρης διαμαρτυρίας του κλάδου είναι τα νέα περιοριστικά μέτρα, που  αποτελούν «κόκκινο πανί», διότι όπως αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν εξηγήσει ο περιορισμός της πρόσβασης  των πολιτών στην εστίαση, ακόμη και στους εξωτερικούς της χώρους,  και η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid, οδηγεί σε δραματική συμπίεση της πελατειακής βάσης της εστίασης, ειδικά στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων που δεν είναι δυνατό να πληρώσουν rapid 10 ευρώ για να πιουν ένα καφέ με 3 ευρώ. Αυτό άλλωστε  επιβεβαιώθηκε και στην πράξη καθώς σύμφωνα με τα στελέχη της ΠΟΕΣΕ, από τις πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων, η απώλεια τζίρου των επιχειρήσεων έφτασε έως και το 50% τα Σαββατοκύριακα και έως και το 80% τις καθημερινές.

«Καταστροφή για τον κλάδο»

«Τα νέα μέτρα αποτελούν  καταστροφή  για τον κλάδο», έχει τονίσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Καββαθάς,  που «μέσα στο 2021 μέτρησε 2.000 λουκέτα» και που απειλείται με ακόμη περισσότερα, αφού τα νέα μέτρα  επιβάλλονται «πριν ακόμη η εστίαση  ορθοποδήσει από τις ζημιές των lock down και μόνο μετά από μια τρίμηνη πραγματικά καλή περίοδο, κατά την οποία η αγορά εμφάνισε  μεν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που όμως δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ζημιές δύο χρόνων κατά τα οποία   το πλήρες λουκέτο εναλλάσσονταν με μειωμένους τζίρους κατά 40%-50% λόγω των περιοριστικών μέτρων που ήταν κάθε τόσο σε ισχύ».

Εξοντωτικά τα πρόστιμα των 5.000 ευρώ

«Με αισθήματα υπευθυνότητας έχουμε τηρήσει, τηρούμε και θα τηρήσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης. Πρέπει όμως να βρούμε τρόπους οι επιχειρήσεις να επιζήσουν και να αποκτήσουν μια ρευστότητα, για αυτό ζητάμε μέτρα στήριξης έμπρακτα, όπως να επαναλειτουργήσουν οι αναστολές συμβάσεως εργασίας», έχει αναφέρει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Κουράσης, ενώ μιλώντας για τα πρόστιμα των 5.000 ευρώ, τονίζει ότι είναι πολύ σκληρά για τις επιχειρήσεις: «5000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες κλειστή μια επιχείρηση ισοδυναμεί με οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του συνετισμού της επιχείρησης και όχι της εξόντωσής της» είπε.

Απορρίπτει όλα τα αιτήματα η κυβέρνηση

Εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, με επικεφαλής τον Κ. Καββαθά, συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ζητώντας μέτρα στήριξης ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που προκαλεί η νέα εργαλειοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης ως μοχλού πίεσης για τους ανεμβολίαστους, αλλά ο πρωθυπουργός απέρριψε όλα τα αιτήματα των φορέων της αγοράς καθιστώντας αναπόφευκτη την προσφυγή σε κινητοποιήσεις.

Τα αιτήματα της ΠΟΕΣΕ

Στόχος της σημερινής διαμαρτυρίας της εστίασης είναι η επαναφορά των μέτρων στήριξης όσο είναι σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα που υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να χάνουν ίσως και πάνω από το μισό του τζίρου τους, προκειμένου να παίζουν το ρόλο του εργαλείου πίεσης των ανεμβολίαστων, που τους αποδόθηκε από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΣΕ ζητά μείωση των προστίμων για την παραβίαση των μέτρων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη, να γίνουν οι επιστρεπτέες μη επιστρεπτέες, να δοθεί στους εκπροσώπους της εστίασης η δυνατότητα να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων συμμετέχοντας στις αρμόδιες επιτροπές, κρατικές επιδοτήσεις ενεργειακού κόστους και ενοικίου, επιδοτήσεις των εργοδοτικών εισφορών ή επαναφορά των αναστολών  συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση ΦΠΑ στο 6%, να συνεχιστεί η  επιδότηση δόσεων δανείων του Προγράμματος Γέφυρα και να επανέλθουν τα κρατικά μέτρα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που ίσχυσαν το 2020 και στις αρχές του 2021.

Στις 11.30 στο Σύνταγμα το Συντονιστικό του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης

Μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της πλατείας Συντάγματος είναι και ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, η ριζοσπαστική πρωτοβουλία που συσπειρώνει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, η οποία έχει καλέσει τις  επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην σημερινή απεργία και έχει ανακοινώσει ότι από τις 11.30 εκπρόσωποι του Συντονιστικού της θα είναι στο κάτω μέρος της Πλατείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter