Πανελλήνιες 2021: «Ψαλίδι» τουλάχιστον 20.000 υποψηφίων λόγω ΕΒΕ – Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Πανελλήνιες 2021: «Ψαλίδι» τουλάχιστον 20.000 υποψηφίων λόγω ΕΒΕ – Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Τις εκτιμήσεις για «ψαλίδισμα» χιλιάδων μαθητών της Γ’ Λυκείου στα δημόσια πανεπιστήμια επιβεβαίωσε η ανακοίνωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) τη Δευτέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αποκλεισμό τουλάχιστον 20.000 υποψηφίων.

Ακόμα και την ύστατη ώρα, τόσο οι γονείς όσο και η αντιπολίτευση ζητούν να μην εφαρμοστεί για φέτος η ΕΒΕ ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για φέτος, ήτοι 77.500.

Ωστόσο, από την πλευρά του το υπουργείο ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού και η προθεσμία εκπνέει την Τετάρτη 28 Ιουλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί υποψήφιοι να μην μπορέσουν να δηλώσουν καμία σχολή ενώ κάποιοι ακόμα, με καλύτερες βαθμολογίες, να μην μπορούν να δηλώσουν εκείνες που επιθυμούσαν.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, όλο αυτό έχει φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες, σε μία πολύ δύσκολη σχολική χρονιά, και λόγω του κορονοϊού με το άνοιξε-κλείσε των σχολείων και την τηλεκπαίδευση, με τα γνωστά προβλήματα.

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από τον τομεάρχη Παιδείας, Νίκο Φίλη ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η δημοσιοποίηση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και ολοκληρώνει την εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας.

Οι πιο «ευνοϊκές» εκτιμήσεις προβλέπουν πως λόγω του εξεταστικού συστήματος Κεραμέως θα αποκλειστούν περισσότεροι από 20.000 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε για φέτος 77.500 θέσεις στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, γνώριζε πως δεν πρόκειται να καλυφθούν περισσότερες από 55.000 και με σκοπιμότητα παραπλανούσε χιλιάδες μαθητές και οικογένειες.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες, ιδίως στις περιπτώσεις των ειδικών μαθημάτων, πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους. Από αύριο χιλιάδες παιδιά θα δουν τα μηχανογραφικά κλειστά ή με ελάχιστες επιλογές, ενώ τον Αύγουστο θα αντιληφθούν οριστικά πως ο δρόμος για την ανώτατη εκπαίδευση είναι φραγμένος.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και αυτή τη στιγμή, να αναστείλει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να καλύψει όλες τις διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter