Πανεπιστήμια: Συμπράξεις με ιδιώτες, σύνδεση χρηματοδότησης με αξιολόγηση και χρονικό «κόφτη» σπουδών φέρνει η Κεραμέως

Μια σειρά από σοβαρές ανατροπές φιλοδοξεί να περάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ωθώντας τα ελληνικά ΑΕΙ ακόμα πιο κοντά στην αγκαλιά ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, συνδέοντας τη χρηματοδότηση με την "αξιολόγηση" και ανοίγοντας τον θεσμό της πρακτικής -απλήρωτης- άσκησης σε επιχειρήσεις και για τους φοιτητές. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Παιδείας μεθοδεύει την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, τη σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης, την καθιέρωση ενός εσωτερικού προγράμματος κινητικότητας για φοιτητές μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων, στα πρότυπα του Erasmus, αλλά και την θεσμοθέτηση των Συμπράξεων Δημόσιο Ιδιωτικού Τομέα για την κάλυψη αναγκών των πανεπιστημίων! 

Επιπλέον θα προωθήσει την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα και την καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) και νέο πλαίσιο αξιολόγησης των πανεπιστημίων..

Στα θέματα αυτά θα κληθούν σε διακομματικό διάλογο οι τομεάρχες Παιδείας των πολιτικών κομμάτων.

«Πρόθεσή μας είναι τους επόμενους μήνες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στόχος μας είναι αυτή να αποτελέσει κεντρικό πλαίσιο συζήτησης, κατά την εκκίνηση του μεταξύ μας διαλόγου», επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια ώρα «μίνι» νομοσχέδιο ετοιμάζει η Νίκη Κεραμέως, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, το οποίο θα αφορά και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.