Πανεπιστήμια vs Τραμπ

Πανεπιστήμια vs Τραμπ

Το ποτήρι ξεχείλισε για τους πανεπιστημιακούς με την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο χωρίς βίζα τους φοιτητές άλλων χωρών οι οποίοι δεν θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον ένα μάθημα διά ζώσης.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από δύο φημισμένα πανεπιστήμια, το Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), τα οποία υπέβαλαν την περασμένη Τετάρτη μήνυση κατά της κυβέρνησης με στόχο να μπλοκάρουν την εφαρμογή του κανονισμού. 

Με την κίνησή του αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανοίγει απλώς πόλεμο στους σχεδόν 1 εκατομμύριο φοιτητές άλλων χωρών που σπουδάζουν στις ΗΠΑ, αλλά και στα ίδια τα πανεπιστήμια, τα οικονομικά των οποίων στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα δίδακτρα των αλλοδαπών φοιτητών. 

Ο θλιβερός Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να… πανηγυρίζει για την πορεία της πανδημίας στη χώρα του την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι πολλαπλασιάζονται καθημερινά, προσπαθεί να ασκήσει με αυτό τον τρόπο πίεση στα πανεπιστήμια ώστε να επιστρέψουν καθηγητές και φοιτητές στα αμφιθέατρα. 

Μόνη του έγνοια άλλωστε είναι η πληγείσα οικονομία και ο αντίκτυπος που έχουν σε αυτήν τα έρημα πανεπιστήμια. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ήδη προγραμματίσει διαδικτυακώς τα μαθήματα για το νέο εξάμηνο λόγω Covid-19, απόφαση που πάρθηκε σε συνέχεια του κλεισίματος των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στα μέσα Μαρτίου, βάσει των οδηγιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 

«Σκληρή» και «παράνομη» βάσει του νόμου περί διοικητικών διαδικασιών (Administrative Procedure Act) χαρακτήρισε την απόφαση η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης Μόρα Χίλι, η οποία τασσόμενη στο πλευρό των ιδρυμάτων δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες να μπλοκάρουν τον νέο κανονισμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter