Πανεπιστημιακή αστυνομία της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλά Ερντογάν

Πανεπιστημιακή αστυνομία της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλά Ερντογάν

Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ακυρώσει ως αντισυνταγματική τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η Ελλάδα θα εγγραφεί ως η δεύτερη χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης, μετά την Τουρκία, όπου θα κατοικοεδρεύει αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ! Την κρισιμότητα για τη χωρίς χειραγώγηση λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και την ανάγκη να υψωθεί ασπίδα δημοκρατικής και συνταγματικής θωράκισης των ΑΕΙ αναδεικνύουν πανεπιστημιακοί και φοιτητές, που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Σαν κραυγή αγωνίας για τη δημοκρατία στη χώρα μας ακούστηκαν τα επιχειρήματά τους, το μεσημέρι της Τετάρτης (9.3.2022) ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής τους στο ΣτΕ, -έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022. Ζητούν να ακυρωθεί η πράξη πρόσληψης των πρώτων 400 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) της Ελληνικής Αστυνομίας .

Είναι χαρακτηριστικός ο δραματικός τόνος της δημόσιας παρέμβασης του Ξενοφώντα Κοντιάδη, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Προέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου -Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου . Ο πανεπιστημιακός θέλησε εξαρχής να τοποθετηθεί σημειώνοντας ότι δεν μιλά μόνο ως συνταγματολόγος και δικηγόρος που έχει καταθέσει το δικόγραφο για την αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ, αλλά και ως αιτών ο ίδιος. Ο Ξενοφών Κοντιάδης, σημείωσε ότι σε καμιά περίπτωση κανένας πανεπιστημιακός δεν αμφισβητεί την ανάγκη καλύτερης προστασίας στα πανεπιστήμια, όμως, όπως είπε, πρέπει να γίνει όπως σε όλη την Ευρώπη και στις περισσότερες χώρες του κόσμου με εξαίρεση κάποιες αυταρχικών καθεστώτων . Πουθενά δεν υπάρχει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, σημείωσε, εκτός από την Τουρκία του Ερντογάν, ανέφερε ο Ξενοφών Κοντιάδης, συμπληρώνοντας ότι θα είμαστε η δεύτερη χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης αν δεν κριθεί αντισυνταγματική η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Έχει ενδιαφέρον η επισήμανσή του ότι όταν ανέτρεξε στο σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας για το πανεπιστημιακό άσυλο διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη η οποία να αμφισβητεί το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου ως θεσμού, συμπληρώνοντας αιχμηρά, ότι εν μιλά για επιφυλλίδες που μάλιστα οι συγγραφείς τους στις εφημερίδες αντιφάσκουν με σημεία μελετών που οι ίδιοι που κατά καιρούς έχουν κάνει…Μάλιστα, ο Ξενοφών Κοντιάδης υπενθύμισε ότι από το 2019 που ψηφίστηκε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει να μπαινοβγαίνει η αστυνομία στα ΑΕΙ, κάτι που στη συνέχεια όμως αναιρέθηκε…Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας ότι πλέον καταλύονται τα αυτονόητα και κρίνει ότι ο αγώνας για την ακύρωση της θεσμοθέτησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει χαρακτήρα ασπίδας σε μια σειρά συνταγματικών ζητημάτων.
Αποδήμησε τα περί εγκληματικότητας στα ΑΕΙ, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΑΣ, σημειώνοντας ότι είναι μονοψήφιος ο αριθμός των περιπτώσεων παραβατικότητας σε πανεπιστήμια, όπως εκείνα την προστασία των οποίων επικαλούνται. Ανέδειξε και το εξωφρενικό γεγονός ότι διατίθενται για την πανεπιστημιακή αστυνομία σε πέντε ΑΕΙ κονδύλια που ισοδυναμούν με το 1/3 του προϋπολογισμού για όλα τα ΑΕΙ!

Επίσης, ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης περιέγραψε καταστάσεις από το μέλλον, σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα αστυνομικά όργανα των ΟΠΠΙ που θα λογοδοτούν στον αρχηγό της ΕΛΑΣ και θα οπλοφορούν (γκλοπ, χειροπέδες) θα μπορούν να συλλαμβάνουν και να ανακρίνουν ακόμα και τον πρόεδρο της Συγκλήτου, τον πρύτανη κ.ά. Θα έχουν δικαιοδοσία να παρέμβουν για μια εκδήλωση αντί για προγραμματισμένο μάθημα, «μια καθιστική διαμαρτυρία, αν έρθει π.χ όπως πριν από καιρό ο Πούτιν, κάποιος για μια αναγόρευση…», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και αναρωτήθηκε: Τι σχέση έχει αυτό με την πλήρη πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση, τι σχέση έχει με το ότι και η επιλογή διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού είναι αρμοδιότητα του πανεπιστημίου.
Με τους ΟΠΠΙ δεν τίθεται μόνο το ζήτημα της παραβίασης μιας μακράς παράδοσης εκατό ετών και άνω «αλλά και η παραβίαση του Συντάγματος που θα αναπτυχθεί στο ΣΤΕ και πιστεύω ότι θα λάβει υπόψιν του το Δικαστήριο», σημείωσε ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Ο αγώνας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει ξεκινήσει από καιρό, από τότε που κατατέθηκε ο νόμος 4777/2021 που έφερε τα πάνω κάτω με διατάξεις περί Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος». Είναι ο λεγόμενος νόμος «Κεραμέως» που περιλαμβάνει και τα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η νομική επιχειρηματολογία ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ευρεία και σύνθετη, επεσήμανε ο υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Σπηλιακόπουλος και δικηγόρος που κατέθεσε μαζί με τον Αλέξανδρο Κοντιάδη το δικόγραφο της αίτησης ακυρότητας στο ΣτΕ. Όπως σημείωσε το γεγονός ότι εκτός από πληρεξούσιοι δικηγόροι είμαστε και αιτούντες ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δείχνει ότι «πιστεύουμε στην ορθότητα των ισχυρισμών και επιχειρημάτων. πιστεύουμε ότι οι ΟΠΠΙ είναι ως θεσμός ευθέως αντίθετος προς το Σύνταγμα (…)». Για να καταλήξει : «Θεωρώ ότι η συσπείρωση 32 νομικών και φυσικών προσώπων , καθηγητές, καθηγήτριες, φοιτητές, φοιτήτριες προπτυχιακοί, υποψήφιος διδάκτορας είναι μια αξιόλογη ποσοτικά κια ποιοτικά συσπείρωση καθόλου αμελητέα. Θα δώσουμε τη μάχη μας . Είμαστε αισιόδοξοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία έχουν καταθέσει σύλλογοι Διδακτικού Προσωπικού , Επιστημονικού και Ερευνητικού Προσωπικού, διοικητικού προσωπικού ΑΕΙ (ΕΜΠ, Πάντειο, Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής), ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου Πανεπιστήμιου, και μεμονωμένα καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter