Πανεργατική κινητοποίηση την Πέμπτη με την κυβέρνηση να θεωρεί την κατάργηση του 8ώρου «φιλεργατική»

Πανεργατική κινητοποίηση την Πέμπτη με την κυβέρνηση να θεωρεί την κατάργηση του 8ώρου «φιλεργατική»

Σε πλήρη μετωπική σύγκρουση με την κοινωνία, την Αντιπολίτευση και τα Συνδικάτα βρίσκεται η κυβέρνηση που προωθεί το «όνειρό» της για αλλαγές στην εργασία και κατάργηση του οκταώρου, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες για μισθούς, συμβάσεις, ωράρια, υπερωρίες, άδειες και απολύσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν την Τρίτη κατά τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς από τη ΓΣΕΕ – μεταφέρθηκε καθώς η επίσημη αργία έπεφτε το Μεγάλο Σάββατο- , ενώ την Πέμτπη 6 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το ΠΑΜΕ, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, την οποία στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Οι συγκεντρώσεις της Πέμπτης

-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το κάλεσμα στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
-Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10:00 στο Σύνταγμα.
-Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στις 11:00 στα Προπύλαια.

Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφορά. Έτσι, ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Τι λένε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης 

Αν και δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 δείχνει και την φόρτιση εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Αρνητική είναι και η ΓΣΕΕ αναφερόμενη σε όσα μέτρα του νομοσχεδίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Πρόκειται για δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, που βάζουν στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο» σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «τερατούργημα» και τον υπουργό Εργασίας «οδοστρωτήρα». Κατηγορεί την κυβέρνηση πως μεσούσης της πανδημίας ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που «στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αιτία πολέμου για τους εργαζομένους» και την Πρωτομαγιά ως «την πρώτη δυναμική απάντηση» στις επερχόμενες αλλαγές στο ωράριο και τις συλλογικές συμβάσεις.

O γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με δήλωσή του καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στην αυριανή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος καθώς όπως αναφέρει «είναι όλα στον αέρα» και «δεν υπάρχουν κεκτημένα για τον κόσμο της εργασίας». «Δεν υπάρχουν κεκτημένα για τον κόσμο της εργασίας. Όλα είναι στον αέρα. Όλα παίζονται. Το ΜέΡΑ25 καλεί όλες & όλους, αύριο, στην Κλαυθμώνος στις 11.00, με τις μάσκες μας και τις αποστάσεις μας, να ρίξουμε την μάσκα της ολιγαρχίας και να σβήσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέναντι στο νομοσχέδιο στέκεται και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σημειώνει ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα οδηγεί «στην κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε απροστάτευτους εργαζομένους, δεκάωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, σε ωράριο εργασίας-λάστιχο και σε εργασία χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».

135 χρόνια μετά την ιστορική μάχη των εργατριών και εργατών του Σικάγο, η ιστορική κατάκτηση των εργαζόμενων για το 8ωρο τίθεται υπό αίρεση με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας είναι προοδευτική ρύθμιση υπέρ των εργαζομένων.

Μία ημέρα πριν από τις κινητοποιήσεις της 6ης Μαΐου με στόχο την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής για την επαναφορά της εργασιακής ζούγκλας, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρισμούς περί διαστρέβλωσης της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Αριστοτελία Πελώνη επέμεινε ότι οι προβλέψεις είναι προοδευτικές και υπέρ των εργαζομένων ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση των ρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο νόμου δεν έχει τεθεί ακόμα σε διαβούλευση.

Υποστήριξε ότι δεν καταργείται το οκτάωρο αλλά θα γίνεται «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και ανερυθρίαστα έκανε λόγο για φιλεργατικές και προοδευτικές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και τον υγειονομικό κίνδυνο,  για να προωθήσει προκλητικούς νόμους που στερούνται στοιχειώδους κοινωνικής νομιμοποίησης και υποθηκεύουν το μέλλον του κόσμου της εργασίας.

Έτσι το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από τη θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας και το μηχανισμό της «ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας», αναιρεί το 8ωρο, το δικαίωμα αμοιβής για την υπερωριακή εργασία και την κυριακάτικη αργία, υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προετοιμάζοντας έτσι ένα μέλλον εργασιακής ζούγκλας, απορρύθμισης και τσακίσματος εργατικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εργασίας, με τις προτεινόμενες νομοθετικές προβλέψεις για την δυνατότητα θεραπείας της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασης, ακόμα και μετά (!) την τρίμηνη προθεσμία, απελευθερώνει ουσιαστικά τις απολύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης αυτής ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολόγησης των απολύσεων, έναν μόλις χρόνο μετά τη θέσπισή της για πρώτη φορά στη χώρα μας. Συνολικά, το νομοθέτημα είναι κυριολεκτικά γραμμένο στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, με την κυβέρνηση να αρκείται στην επικοινωνιακή του διαχείριση.

Αντιδράσεις και για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Με το ίδιο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση βαθαίνει την πορεία ακύρωσης δημοκρατικών κεκτημένων και δικαιωμάτων, και το θεμελιώδες, συνταγματικά κατοχυρωμένο συνδικαλιστικό δικαίωμα, μέσα από τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η αυταρχική παρέμβαση στον τρόπο που συγκροτείται και λειτουργεί το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από μια επίφαση «δημοκρατίας» αποκλειστικό σκοπό έχει την απαξίωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την διευρυμένη ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση των συνδικαλιζόμενων εργαζόμενων και την έξωθεν επιβολή στις αποφάσεις των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων από εργοδοτικούς, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Το θεμελιώδες όπλο αγώνα των απανταχού εργαζόμενων, η απεργία, «ποινικοποιείται», και τίθενται διαδικαστικές και θεσμικές προϋποθέσεις που καθιστούν την άσκηση του δικαιώματος υπέρμετρα δυσχερή, αλλοιώνοντας την απροϋπόθετη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος.

Το συνδικαλιστικό και απεργιακό δικαίωμα, η ανεξαρτησία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαδικασιών, αποτελούν κορωνίδα των εργατικών και δημοκρατικών κεκτημένων του λαού, και η διασφάλιση της ακώλυτης άσκησής τους, προϋπόθεση για τη δυνατότητα των εργαζόμενων να διεκδικούν δικαιώματα.

(από το κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα»)

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς η ΓΣΕΕ την Τρίτη 4 Μαΐου 2021 και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων, τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής, την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021:

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων. – Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Εργαζόμενοι στα ΜΜΜ: Όχι στην καταστρατήγηση του 8ωρου με αφορμή τον κορονοϊό

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται».

Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και θα παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

ΠΟΘΑ για την 6η Μάη: «Στις 6 του Μάη απεργούμε για την υγεία και τη ζωή μας»

Το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος αναφέρει:

«Μέσα στην πανδημία, με σχεδόν εκατό νεκρούς τη μέρα και κόντρα σε κάθε έννοια κοινωνικής συναίνεσης, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση έναν νόμο που γκρεμίζει όσα εργασιακά δικαιώματα απέμειναν. Οι απαιτήσεις του ΣΕΒ βρίσκουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση, που τολμά να νομοθετήσει όσα δεν τόλμησαν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις σε τρία Μνημόνια. Βάζει, μάλιστα, τις αντεργατικές ρυθμίσεις ως προαπαιτούμενα για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης υποθηκεύοντας το μέλλον των εργαζομένων για πολλά χρόνια και το κάνει τώρα, που η ανεργία προβλέπεται να εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα των χειρισμών της στην Υγειονομική κρίση.

Είναι στο χέρι όλων μας να την σταματήσουμε και μπορούμε να το καταφέρουμε αν είμαστε παρόντες, αν είμαστε μαζί.

Στις 6 του Μάη απεργούμε για την υγεία και τη ζωή μας».

Συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα» στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 6/5

Καθήκον κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης, κάθε δημοκρατικού πολίτη, είναι να υπερασπιστεί τα κεκτημένα αιματηρών εργατικών αγώνων αλλά και το στοιχειώδες δικαίωμα των εργαζόμενων να αγωνίζονται, να διεκδικούν συλλογικά.

Η Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα θα αγωνιστεί στο πλευρό του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων για 8ωρο και αξιοπρεπή εργασία και του συνδικαλιστικού δικαιώματος, που αποτελεί τον πυρήνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας, που επιτρέπει στις ζωντανές δυνάμεις της να αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή και την ευρύτερη κοινωνική πρόοδο.

Η φετινή απεργία της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης, κάθε νέου και νέας, κάθε πολίτη.

Να μην επιτρέψουμε την επιστροφή της κοινωνίας μας αιώνες πίσω στην ιστορία.

Συμμετέχουμε και καλούμε σε μαζική στήριξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στην πορεία της 6/5 με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία των εργαζόμενων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανατρέψουμε το εργατοκτόνο νομοσχέδιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -όπως αναφέρει  θα βρεθεί στη πρώτη γραμμή για την προάσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τα οποία πλήττονται καθημερινά από την κυβέρνηση.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter