Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας «καίει» τους καταναλωτές

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας «καίει» τους καταναλωτές

Μια αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά κατέγραψε χτες η Ελλάδα, εν μέσω του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων 50 χρόνων και των αλλεπάλληλων συσκέψεων για να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος: έγινε η χώρα με την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Energylive, την Τρίτη 3 Αυγούστου, η ελληνική χονδρεμπορική τιμή ενέργειας έφτασε τα 154 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 149,82 ευρώ της Βουλγαρίας, 136,73 ευρώ της Ρουμανίας και 128,13 ευρώ της Σερβίας, των γειτονικών μας χωρών που δοκιμάζονται κι αυτές από τον ίδιο καύσωνα.

Τι ανέβασε τόσο πολύ την τιμή της ενέργειας

Για την εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας της χώρας μας σε ευρωπαϊκά επίπεδα ρεκόρ ασφαλώς και παίζει κεντρικό ρόλο ο καύσωνας αφού λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, οι ΑΠΕ έχουν αυτές τις μέρες πολύ περιορισμένη συνεισφορά στην παραγωγή, καθώς τα αιολικά ξεμένουν από αέρα και τα φωτοβολταϊκά έχουν μειωμένη απόδοση.

Έτσι το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται υποχρεωτικά από το – πανάκριβο και ευρισκόμενο σε ιστορικό υψηλά 15 ετών – φυσικό αέριο –, τις μονάδες του φτηνού λιγνίτη – που η λειτουργία τους επιβαρύνεται οικονομικά, ωστόσο, από τα πολύ υψηλά τέλη αερίων ρύπων, που ως χρηματιστηριακό προϊόν, καταγράφει ράλι από τις αρχές του χρόνου – και τις εισαγωγές ενέργειας από την Βουλγαρία λόγω της μη λειτουργίας της ιταλικής διασύνδεσης.

Από την άλλη μεριά όμως, αν λάβουμε υπόψη ότι τα ισχυρά ανατιμητικά φαινόμενα στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας δεν ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα αλλά εδώ κι επτά μήνες, από τότε που άρχισε τη λειτουργία του το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ότι από τον Ιανουάριο 2021 ως τον Ιούνιο, η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 50% και αποτελούσε τη δεύτερη πανευρωπαϊκά μετά της Ιταλίας, ήδη από τις αρχές Ιουλίου, εύκολα συνάγεται ότι η πανευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας μας στην τιμή της ενέργειας δεν είναι μόνον αποτέλεσμα του καύσωνα, αλλά εξίσου και της εγχώριας κερδοσκοπίας.

Αυξήσεις πάνω από 30% μέσα στον Αύγουστο

Για το θέμα των συγκεκριμένων αυξήσεων ρεκόρ, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να τοποθετηθεί, χτες όμως είχαμε μια αναφορά στο σημαντικό αυτό πρόβλημα εκ μέρους του πρόεδρου της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ έσπευσε να αναδείξει το πρόβλημα της τεράστιας αύξησης στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, σημειώνοντας ότι θα μετακυλιστεί στο σύνολό της στους καταναλωτές «οι οποίοι θα πληρώσουν τελικά το μάρμαρο».

Όπως μάλιστα πρόσθεσε ο Κώστας Μανιάτης, οι νέες υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων που θα ξεπεράσουν το 30% μέσα στον Αύγουστο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter