Πανηγυρική αθώωση για τους 11 Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες

Πανηγυρική αθώωση για τους 11 Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες
Πηγή: Facebook/Thanasis Kampagiannis

Ομόφωνα αθωωτική ήταν η απόφαση Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας για τους 11 Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες που κατηγορούνταν για «τρομοκρατική οργάνωση» και οι οποίοι είχαν πρωτόδικα καταδικαστεί σε συνολικά 537 χρόνια κάθειρξη (33 έκαστος κατά συγχώνευση) με την κατηγορία της ένταξης στην «τρομοκρατική οργάνωση» DHKP-c (κατά την Τουρκία και τις ΗΠΑ).

Ειδικότερα, οι δέκα από αυτούς αθωώθηκαν εξ ολοκλήρου για όλες τις κατηγορίες που τους βάρυναν (ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή, κοκ) με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου.Ένας εξ αυτών καταδικάστηκε για απλή οπλοκατοχή σε 18 μήνες κράτηση, τους όποίους όμως έχει ήδη εκτίσει.

Οι συνήγοροί των 11, με δήλωση που εξέδωσαν μετά τη δικαστική απόφαση, μιλούν για «αποκατάσταση μιας υπόθεσης στις πραγματικές διαστάσεις», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η μάχη για τα δημοκρατικά δικαιώματα στη γειτονική Τουρκία, όσο και για την υπεράσπιση και την επέκτασή τους στη χώρα μας, συνεχίζεται».

Ακολουθεί η ανάρτηση στο Facebook ενός εκ των συνηγόρων των 11 πολιτικών προσφύγων, Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος παραπέμπει στη σχετική δήλωση των συνηγόρων:

Δήλωση των συνηγόρων των 11 αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία (13/3/2023)

Μια υπόθεση απλής οπλοκατοχής, που τον Μάρτιο του 2020 διογκώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές σε υπόθεση “διεθνούς τρομοκρατίας”, αποκαταστάθηκε σήμερα στις πραγματικές της διαστάσεις ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Οι έντεκα Τούρκοι αγωνιστές και αγωνίστριες, που βρίσκονται στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες και πέρασαν τρία χρόνια στη φυλακή εκτίοντας τις ποινές πολυετούς κάθειρξης που τους επέβαλε το πρωτόδικο δικάστηριο, είναι από σήμερα και με απόφαση δικαστηρίου ελεύθεροι. Οι δέκα από αυτούς αθωώθηκαν εξ ολοκλήρου για όλες τις κατηγορίες που τους βάρυναν (ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή, κοκ) με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου. Ο ενδέκατος αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες εκτός του αδικήματος της απλής (και όχι διακεκριμένης όπως εισαγόταν) οπλοκατοχής. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με ψήφους 3-2 και η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε ομόφωνα ήταν 18 μήνες φυλάκισης με αναγνώριση ελαφρυντικού. Θυμίζουμε ότι η εισαγγελική πρόταση ήταν ομοίως απαλλακτική και ταυτόσημη με την απόφαση του δικαστηρίου.

Η μαζική καμπάνια συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους αγωνιστές και αγωνίστριες από την Τουρκία, η αντίσταση των ίδιων που εκφράστηκε με την πολυήμερη απεργία πείνας στις ελληνικές φυλακές και που διακόπηκε με την απόφαση αναστολής της ποινής τους, η μάχη που δόθηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα με την παρουσία δεκάδων μαρτύρων υπεράσπισης από το ελληνικό κίνημα, στέφθηκαν τελικά με επιτυχία. Η διαδικασία στο ακροατήριο διεξήχθη δικονομικά άψογα, η δε εισαγγελική λειτουργός και το δικαστήριο τιμησαν τον ρόλο τους με την πρόταση και την απόφασή τους.

Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία αλλά και το έγκλημα των Τεμπών στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τους ενώνει όμως ο αγώνας για ψωμί, ειρήνη και δημοκρατία. Η μάχη για τα δημοκρατικά δικαιώματα στη γειτονική Τουρκία, όσο και για την υπεράσπιση και την επέκτασή τους στη χώρα μας, συνεχίζεται.

Κούρτοβικ Ιωάννα,
Ζορμπαλά Αλέκα,
Σαραφιανός Δημήτρης,
Καμπαγιάννης Θανάσης,
Πατρικουνάκος Πατρίκιος,
Γιαννακοπούλου Βούλα,

συνήγοροι υπεράσπισης των 11 κατηγορούμενων αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα ζητούν δίκαιη δίκη – «Δεν είμαστε τρομοκράτες, αλλά μαρξιστές – λενινιστές»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter