Πανηγυρισμοί Μητσοτάκη για «επωφελείς αγορές» εξοπλισμών και ενωτικές κορώνες 

Πανηγυρισμοί Μητσοτάκη για «επωφελείς αγορές» εξοπλισμών και ενωτικές κορώνες 
Σε μία ομιλία που παρά τις διακηρύξεις περί ενότητας είχε σημεία πρόκλησης προς την αντιπολίτευση, και παρά τον «εθνικό χαρακτήρα» που επιχείρησε να τηρήσει δεν αντιστάθηκε στις αναφορές για τα οικονομικά «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που ξεπερνούν τα 6 και πλέον δισ. ευρώ.

Στην παράθεση γενικών και τεχνικών χαρακτηριστικών των φρεγατών Belhara, των μαχητικών Rafale και άλλων οπλικών συστημάτων στις αγορές των οποίων προχωρά η κυβέρνησή του επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

«Για πρώτη φορά το υπουργείο άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα αγοράς οπλικών συστημάτων που είναι τόσο σημαντικά. Όχι μόνο γιατί το επέβαλλαν ο προκλήσεις των γειτόνων, αλλά και προκειμένου για να αξιοποιηθεί η συγκυρία. Εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη σημασία των αγορών για την άμυνα της χώρας, σε συνδυασμό ωστόσο με τη συνεργασία με τη Γαλλία.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο με αφορμή μία αποσπασματική αναφορά του Γιώργου Τσίπρα ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός», όσο και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως καταψήφισε τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, παρότι στην πραγματικότητα υπήρξε υπερψήφιση και «παρών» αντίστοιχα. Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως στέλνει «μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης», θυμίζοντας την ομιλία του κατά την ψήφιση της εταιρικής στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε επανειλημμένα τις σχέσεις της χώρας μας με τη Γαλλία, κάνοντας λόγο για έναν «σταθερό σύμμαχο, πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», με κοινές δράσεις μεταξύ των δύο χωρών, που όπως ανέφερε, προκαλούν «αμοκ» στη γειτονική Τουρκία. Μάλιστα, κατηγόρησε τους γείτονες πως «αποφάσισαν να παραχαράξουν το δίκαιο, τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία», προσθέτοντας πως «η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή στις απειλές και το παράθυρο ανοιχτό σε κάθε διάλογο».

Σε αυτό το σημείο άφησε χαμηλής έντασης αιχμές προς το εσωτερικό του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «θεμελειώδη αντίφαση» στο εσωτερικό του, όπου «ένας εταίρος απειλείται από έναν άλλο που αγνοεί το διεθνές δίκαιο και ενίοτε την εκβιάζει με ρωσικά συστήματα», προσθέτοντας πως «εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

Στη συνέχεια, παρότι νωρίτερα ζήτησε η συζήτηση να παραμείνει στενά στα εθνικά ζητήματα, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα της οικονομίας, σε μια προσπάθεια να προλάβει την κριτική για τις τεράστιες δαπάνες για τα οπλικά συστήματα. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε αποφάσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση φορολογίας που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και στο γεγονός πως το διεθνές ράλι τιμών δημιουργεί ασφυκτικό περιβάλλον, προσθέτοντας πως «όσο κρίσιμο και αν είναι το ζήτημα, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τη σημερινή συζητηση», προφανώς για το υψηλό κόστος των σημερινών εξοπλισμών.

«Νιώθουμε και προσπαθούμε» υποστήριξε παρακάτω, υπερασπιζόμενος αφενός πως η κυβέρνησή του δεν πρόλαβε σε 30 μήνες να πράξει όσα ήταν απαραίτητα για τα άλυτα προβλήματα δεκαετιών, και αφετέρου, το πνεύμα του, όπως υποστήριξε, «να γινόμαστε όλο και καλύτεροι».

Τέλος, κάλεσε τα «αντίπαλα έδρανα να με διαψεύσουν», ζητώντας «να στείλουμε ένα μήνυμα συμπαράταξης στους φίλους μας και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον είναι απέναντί μας», βάζοντας ωστόσο εκβιαστικά το ζήτημα προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως «ακόμα και το παρών σημαίνει απών».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter