Πανηγυρίζει ο Σκυλακάκης για τα αυξημένα φορολογικά έσοδα ενώ λέμε το ψωμί… ψωμάκι

Πανηγυρίζει ο Σκυλακάκης για τα αυξημένα φορολογικά έσοδα ενώ λέμε το ψωμί… ψωμάκι

Ενώ δύο έρευνες αγοράς και καταναλωτικών συνηθειών καταδεικνύουν πως ένας στους δύο πολίτες μειώνουν τα έξοδα για τρόφιμα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επαίρεται για την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 511 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, ο αν. υπουργός Οικονομικών εξέδωσε μία διθυραμβική ανακοίνωση, στην οποία κομπάζει για τα «αυξημένα έσοδα από φόρους».

Εντύπωση προκαλεί δε ότι ο κ. Σκυλακάκης αποδίδει τις «παράλογα υψηλές τιμές ενέργειας» στον πόλεμο, βγάζοντας από το κάδρο τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, τα οποία έχει παραδεχτεί από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Δεν βιάζεται η ΡΑΕ για τον υπολογισμό της αισχροκέρδειας από τους παραγωγούς ενέργειας

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα, κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5%, έναντι του στόχου, κάτι που υπεραντιστάθμισε τις πολύ υψηλές επιστροφές εσόδων, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 321 εκατ. ευρώ από τον στόχο. Στις επόμενες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2021, που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου, πιθανώς η βελτίωση να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει την 1,5 μονάδα του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και επιτρέπει τη χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας, που έχει προκαλέσει η απεχθής ρωσική εισβολή».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter