Πανηγυρίζει ο Χατζηδάκης για το πλεόνασμα που χτίστηκε με υπερβολικούς φόρους

Πανηγυρίζει ο Χατζηδάκης για το πλεόνασμα που χτίστηκε με υπερβολικούς φόρους
Κατάθεση στην Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI

Το κρέας ψάρι βαπτίζει με δηλώσεις του για την οικονομία ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία μας πάει καλά», δήλωσε μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 σήμερα στη Βουλή.

Υπεραπόδοση του προϋπολογισμού είναι αύξηση των φορολογικών εσόδων, δηλαδή εισπράχθηκαν περισσότεροι φόροι. «Με βάση τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% του χρόνου, που είχε τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρ’όλες τις έκτακτες δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αυτοθαυμάζεται επειδή εισέπραξε περισσότερους φόρους, όμως το 52% των φόρων που εισπράττει το κράτος είναι έμμεσοι φόροι από το ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα. Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίως Εσόδων, τα 28,5 δισ. ευρώ από 54,7 δισ. συνολικά έσοδα του κράτους ήταν έμμεσοι φόροι.

Μόνο τον Αύγουστο τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2.122 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα έναντι του στόχου κατά 173 εκατ. ευρώ.

Αυτοί οι φόροι είναι αυξημένοι επειδή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πληθωρισμού, ειδικά στα τρόφιμα. Οταν ένα προϊόν ανεβαίνει 10 ευρώ το κράτος εισπράττει επιπλέον 2,4 ευρώ. Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια οδηγούν την αγορά και οι έμμεσοι φόροι, το 24% του ΦΠΑ, γεμίζει τα ταμεία του κράτους.

Αυτό ο κ. Χατζηδάκης το θεωρεί επιτυχία, παρακάμπτωντας το γεγονός ότι πρόκειται για τους πιο άδικους φόρους. Επειδή το ίδιο φόρο πληρώνει για κάθε προϊόν και αυτός που δηλώνει 5.000 ευρώ εισόδημα και εκείνος που δηλώνει 500.000 ευρώ.

Οι έμμεσοι φόροι, δηλαδή οι πιο άδικοι φόροι είναι αυτοί που κρατούν τον προϋπολογισμό και παρόλο που πληγώνουν τα χαμηλά εισοδήματα η κυβέρνηση δεν τους αγγίζει.

Αντίθετα, μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να μειώσει έναν από τους πιο δίκαιους άμεσους φόρο, τον φόρο στα μερίσματα των μετόχων εταιρειών, στέλνοντάς τον στο 5%, στη δεύτερη χαμηλότερη θέση της ΕΕ, τονώντας έτσι τον λεγόμενο πληθωρισμό της απληστίας.

Πηγή: ot.gr
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter