Πανικός και στην Κούβα λόγω της Ίρμα

Πανικός και στην Κούβα λόγω της Ίρμα

Σε εκκένωση των παραθαλάσσιων περιοχών προχώρησαν οι αρχές

Σε κατάσταση «συναγερμού» κήρυξαν σήμερα την Αβάνα οι κουβανικές αρχές, λόγω του κινδύνου να προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, που σαρώνει ήδη το κεντρικό τμήμα της νήσου, αφού προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική κι ενώ κατευθύνεται προς την Φλόριντα των ΗΠΑ.

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε την κατάσταση συναγερμού στις επαρχίες Μαγιαμπέκ, Αβάνα και Αρτεμίσα» έκανε γνωστό η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε ένα δελτίο τύπου που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Η κατάσταση συναγερμού είναι η υψηλότερη στην κλίμακα της κινητοποίησης των κουβανικών αρχών ενώπιον φυσικών καταστροφών.

Η πρωτεύουσα της Κούβας, όπου διαμένουν 2 εκατομμύρια κάτοικοι, βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού και κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Εδώ στην πρωτεύουσα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους… και πλημμύρες στις παράκτιες ζώνες, όλη την ημέρα του Σαββάτου και επίσης για κάποιες ώρες την Κυριακή» δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο μετεωρολόγος Χοσέ Ρουμπιέρα.

«Κύματα ύψους πέντε έως επτά μέτρων αναμένεται να σχηματισθούν, θα μπορούσαν να ανέλθουν στα οκτώ μέτρα, μαζί με σφοδρές πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές της πρωτεύουσας». Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο ήδη σε τμήματα του Μαλεκόν, της μεγάλης παραλιακής λεωφόρου της Αβάνας, έχουν σημειωθεί πλημμύρες.

Από χθες το βράδυ, την πόλη πλήττουν ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις.

Σήμερα, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση των κατοίκων που ζουν στις περιοχές κοντά στην θάλασσα και πλησίον της Μαλεκόν.

«Μας εξήγησαν ότι διατρέχουμε κίνδυνο, προσπάθησα να μεταφέρω τα πράγματά μου σε υψηλότερο σημείο σε περίπτωση που το νερό πλημμυρίσει τα πάντα, προκειμένου να μην χαθούν» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νταϊσί Κρουζ, μια 68χρονη που εγκατέλειψε το σπίτι της για να βρει καταφύγιο σε συγγενείς.

Η Ίρμα είναι ο πρώτος κυκλώνας τέτοιας σφοδρότητας, το μάτι του οποίου αγγίζει απευθείας από το έδαφος της Κούβας από το 1932.

Μια κάτοικος αφηγήθηκε σήμερα το πρωί το τοπίο καταστροφής που άφησε πίσω της: δέντρα ξεριζωμένα και στύλοι ηλεκτροδότησης ξηλωμένοι, στέγες κατεστραμμένες.

«Παντού εδώ όλα είναι τρομακτικά» είπε η 42χρονη νοσοκόμος Γκιζέλα Φερνάντες, που ζει στην Τσαπάρα, ένα χωριό της επαρχίας Λας Τούνας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter