Εκτεθειμένη πολιτικά αλλά και λογιστικά εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τη «μαύρη τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της ΕΡΤ. Το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, που πληρώνουν κανονικά οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, δεν καταλήγει στην ΕΡΤ, αλλά φαίνεται να… εξατμίζεται στους προμηθευτές ενέργειας, χωρίς καμία πραγματική κρατική διεκδίκηση εδώ και χρόνια.
Διαβάστε σχετικά: Η ΕΡΤ χαρίζει €89,51 εκατ. στο καρτέλ της ενέργειας
Η αμήχανη και συγχυσμένη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη όχι μόνο δεν έσβησε τη φωτιά, αλλά ενίσχυσε τις σκιές τόσο για την οικονομική διαχείριση της ΕΡΤ όσο και για τον τρόπο επιλογής της νέας διοίκησης μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, τον οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «αδιάβλητο», την ώρα που αμφισβητείται για τον βαθμό πολιτικής παρέμβασης στη διαδικασία επιλογής.
Διαβάστε σχετικά: Έτσι έστησαν τον διαγωνισμό για τον εκλεκτό τους στην ΕΡΤ
Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μαρινάκης είπε αρχικά ότι «αδυνατώ να θυμηθώ δημοσίευμα που να έχει σχεδόν σε κάθε του σειρά μια ανακρίβεια ή κάτι το οποίο είναι εντελώς αντίθετο με την πραγματικότητα. Και αναφέρομαι στο κυριακάτικο δημοσίευμα σχετικά με την ΕΡΤ.
Και θα καταλήξω στα περί ανταποδοτικού τέλους, γιατί έχω πάρει και επίσημη ενημέρωση από την ΕΡΤ και μάλιστα η ενημέρωση αυτή έχει δοθεί και σε απάντηση που έχουν κάνει κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, άρα είναι πράγματα γνωστά.
Κατ’ αρχάς, το δημοσίευμα αυτό αναφέρεται στη διαδικασία επιλογής διοικήσεων μέσω του ΑΣΕΠ και περιγράφει κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στο γραπτό διαγωνισμό, για παράδειγμα, αυτά τα οποία αναφέρει είναι απολύτως ψευδή».
Πρόσθεσε ότι «είναι ένα εντελώς αδιάβλητο σύστημα το οποίο ακολουθείται σε όλα τα προηγμένα κράτη της Ευρώπης, οι αντίστοιχες διαδικασίες, το διενεργεί ο ΑΣΕΠ, τις εξετάσεις του οποίου κανείς σοβαρός άνθρωπος μέχρι σήμερα δεν έχει αμφισβητήσει, δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα, με τις κυβερνήσεις, εποπτεύεται από ανεξάρτητα στελέχη του ΑΣΕΠ, άρα δεν τίθεται θέμα διαβλητότητας της διαδικασίας ή ότι γνώριζε κάποιος από πριν τα θέματα, κάθονται σε τυχαία σειρά οι άνθρωποι, τα θέματα είναι πολύ ξεκάθαρα, συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να τα γνωρίζει κάποιος, όπως γίνεται για παράδειγμα με ηλεκτρονικό τρόπο στις πανελλήνιες που δεν γνωρίζει αυτός ο οποίος διορθώνει ποιος είναι αυτός ο οποίος δίνει και πάει λέγοντας».
Επίσης, είπε ότι «το δημοσίευμα αυτό θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως άδικο, δεν ξέρω τα κίνητρα, ο γράφων συμμετείχε στις εξετάσεις και δεν επελέγη, δεν ξέρω αν είναι αυτά τα κίνητρα και δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με τον γράφοντα, ένα δημοσιογράφο που γράφει κάτι, εγώ απαντώ με την πραγματικότητα. Είναι άδικο γιατί αναφέρεται στην πρώτη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία επελέγη από έναν αδιάβλητο και ανεξάρτητο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ έχει για πρώτη φορά πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια διαδικασία ΑΣΕΠ. Δεν είναι, δηλαδή, από την πρώτη στιγμή επιλογή του εκάστοτε υπουργού ή υφυπουργού.
Δεν σημαίνει ότι οι προηγούμενες επιλογές ήταν κακές, επειδή ήταν επιλογές υπουργών ή υφυπουργών. Κάποιες πέτυχαν, κάποιες απέτυχαν. Είδαμε την ΕΡΤ των προηγούμενων ετών που αναβάθμισε το επίπεδο από κάθε άποψη, είδαμε και την ΕΡΤ του 2015 – 2019 που παρέπεμπε σε άλλα κράτη και άλλα καθεστώτα, που φοβόσουνα να πεις τη γνώμη σου, αν δεν ήσουνα αρεστός στην τότε κυβέρνηση, είδαμε τις συγκρίσεις και ο κόσμος έκρινε, αλλά επιλέγει ο δημοσιογράφος να γράψει αυτό το ρεπορτάζ επιτιθέμενος στον πρώτο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, που είναι μετά από ΑΣΕΠ».
Για τον πρόεδρο της ΕΡΤ Γιάννη Παπαδόπουλο είπε ότι «τα απάντησα αυτά στα κόμματα στη Βουλή, βγήκε πρώτος συνολικά στο διαγωνισμό και βγήκε πρώτος και στη γραπτή διαδικασία, η οποία είναι και η πιο δύσκολη διαδικασία, μεταξύ όλων των υπολοίπων. Και βγήκε πρώτος και συνολικά στον διαγωνισμό. Βέβαια, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό ή υφυπουργό, εν προκειμένω, δηλαδή στον ομιλούντα, να επιλέξει τον πρώτο, τον δεύτερο ή τον τρίτο. Έτσι έχει σχεδιαστεί ο νόμος για να έχει στο τέλος της ημέρας τη δυνατότητα ο εκάστοτε υπουργός ή υφυπουργός να επιλέξει μεταξύ μιας κλειστής λίστας τριών ανθρώπων που του τη δίνει ο ΑΣΕΠ. Άρα, εάν θέλεις να βάλεις τον οποιονδήποτε σε αυτή τη θέση, δεν μπορείς. Πρέπει τα πρόσωπα αυτά να δώσουν εξετάσεις και να πρωτεύσουν μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων. Και αυτό δεν αμφισβητείται, γιατί εφαρμόζεται ήδη και στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ και σε πολλούς άλλους φορείς του δημοσίου».
Για το ανταποδοτικό τέλος επιβεβαίωσε πλήρως τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της ΕΡΤ, λέγοντας ότι «σας μεταφέρω κάποια στοιχεία από την επίσημη ενημέρωση της διοίκησης της ΕΡΤ: λόγω ενός σοβαρού κενού νόμου που προϋπήρχε από το 2015 που επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, περίπου 900.000 ΑΦΜ ιδιωτών και νομικών προσώπων, χρωστούν μικροποσά στην ΕΡΤ της τάξεως των τριών έως και 50 ευρώ. Είναι τρία ευρώ το μήνα, άρα σωρεύονται για κάποιους μήνες. Πρόκειται για ποσά που δεν εισέπρατταν και δεν εισπράττουν οι πάροχοι ενέργειας από τους οφειλέτες. Άρα, δεν έχει εισπρακτική δυνατότητα η ΕΡΤ, τα εισπράττουν οι πάροχοι ενέργειας και τα δίνουν στην ΕΡΤ. Δηλαδή, είναι οι κάτοχοι παροχών ρεύματος που δεν υπόκεινται στις βάσει νόμου απαλλαγές, από την καταβολή ανταποδοτικού τέλους και κατ’ επέκταση δεν απέδωσαν και δεν αποδίδουν στην ΕΡΤ. Για τη μέτρηση των οφειλών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιείται ως «φωτογραφία της στιγμής» η λογιστική καρτέλα πελάτη 31/12, στο τέλος, δηλαδή, κάθε έτους η οποία και εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις εκάστου έτους. Πάμε, τώρα, να δούμε τα ποσά, πόσα είναι: 31/12/2024 η φωτογραφία της στιγμής με τις συνολικές οφειλές, όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας είναι 89,5 εκατομμύρια ευρώ».
Όπως είπε «το ποσό αυτό αναλύεται σε δύο μέρη: 40,2 εκ. ευρώ είναι οι εξυπηρετούμενες οφειλές, οι οποίες στη συνέχεια εισπράττονται, άρα δεν είναι σε αυτό που λέμε στα ανείσπρακτα και 49,3 εκ. ευρώ οι συσσωρευμένες από το 2013 ληξιπρόθεσμες οφειλές, ουσιαστικά, δηλαδή, τα ανείσπρακτα. Αυτός είναι ο αριθμός. Πώς αναλύεται χρονικά: το μεγαλύτερο μέρος σωρεύτηκε μέχρι το 2019, συγκεκριμένα οι ανείσπρακτες οφειλές κατά την περίοδο 2013 – 2019 εκεί είναι η χειρότερη περίοδος, ανέρχονται σε 32,6 εκατ. ευρώ, είναι δηλαδή το 66% συνολικά των σωρευμένων, 32 από τα 49. Χάρη στις παρεμβάσεις της ΕΡΤ η εισπραξιμότητα του ανταποδοτικού τέλους, πλέον, έχει φθάσει στο 98,9%. Δηλαδή, από τα 100 ευρώ που πρέπει να εισπράξει η ΕΡΤ, εισπράττει τα 98,9% τα τελευταία χρόνια».
Τέλος, επεσήμανε ότι «υπάρχει μία σειρά από νομικές ενέργειες που έχει κάνει η ΕΡΤ για να είναι καλυμμένη και να μπορεί να διεκδικεί τα χρήματα αυτά: έχει προβεί δύο φορές το 2024 σε αποστολή εξωδίκων οχλήσεων προς το σύνολο των παρόχων ενέργειας, ζητώντας αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις και για την απόδοση του τέλους και για τη βεβαίωση των ανείσπρακτων απαιτήσεων, ενώ ήδη από τα τέλη του 2024, το σύνολο των παρόχων ενέργειας, έχουν κληθεί σε διαμεσολάβηση από την ΕΡΤ για τον ίδιο σκοπό. Γιατί; Γιατί η διαμεσολάβηση συνιστά και υποχρεωτικό προστάδιο, αν χρειαστεί να προχωρήσει κανείς σε άσκηση ένδικου βοηθήματος. Πρώτα δηλαδή, πρέπει να εξαντλήσεις τα περιθώρια διαμεσολάβησης και στη συνέχεια ν’ αναζητήσεις τα ποσά αυτά. Και θα σας πω και κάτι τελευταίο: αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο που αφορά συνολικά την ΕΡΤ και θα υπάρχει και σχετική διάταξη που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό και σε νομοθετικό επίπεδο. Περισσότερα στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο».
Διαβάστε επίσης
Απόπειρα διάρρηξης και καταστροφές στα γραφεία του Documento (Photos)
«Ντου» Λυμπερόπουλου στο γραφείο του Κυρανάκη (Video)