Πανικός στο Μαξίμου: Αποσύρει λόγω αντιδράσεων τις ρυθμίσεις για… μεγαλοξενοδόχους

Πανικός στο Μαξίμου: Αποσύρει λόγω αντιδράσεων τις ρυθμίσεις για… μεγαλοξενοδόχους

Ανέκρουσε πρύμναν το υπουργείο Περιβάλλοντος και αποσύρει από το νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση διατάξεις που έδιναν, μεταξύ άλλων, το «πράσινο φως» για ξενοδοχεία-μεγαθήρια στην περιοχή του κέντρου, στου Ψυρρή, την Ομόνοια αλλά και στο Μεταξουργείο.

Με τις επίμαχες ρυθμίσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη επεδίωκε να αλλάξει όρους χρήσεων γης και να άρει περιορισμούς δόμησης στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μάλιστα, η σπουδή ήταν τέτοια, που, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, η αλλαγή προεδρικών διαταγμάτων που αφορούσαν τις χρήσεις γης στο κέντρο της Αθήνας επιχειρήθηκε να γίνει με νόμο (αντί με ΠΔ). Σε αυτές (που περιλαμβάνονταν στο άρθρο 99 -Ρυθμίσεις θεμάτων πολεοδομικού χαρακτήρα) οριζόταν μεταξύ άλλων ότι απαλείφεται ο περιορισμός των 100 κλινών από τη χρήση ξενοδοχείων του τομέα «Γενικής Κατοικίας» του Ψυρρή –Κέντρου (Ομόνοια). Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση ξενοδοχείων του τομέα «Γενικής Κατοικίας» και «Τοπικού κέντρου συνοικίας –γειτονιάς» του Μεταξουργείου.

Οι σφοδρές αντιδράσεις περί «φωτογραφικών» διατυπώσεων από κοινωνικούς φορείς, και πολιτικές οργανώσεις οδήγησε το Μαξίμου να κάνει (προσώρας) ένα βήμα πίσω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα είχε αναδείξει το documentonews.gr, προ ημερών και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου 2020 με τίτλο «Παράθυρο για ξενοδοχειακές μπίζνες στην Ομόνοια».

Στην οπισθοχώρηση της κυβέρνησης συνέβαλε και η εκφρασμένη αντίθεση δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων. Μάλιστα, η Ανοιχτή Πόλη (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), και η δημοτική παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι εσύ» είχαν ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για να καταδικαστεί η απόπειρα της κυβέρνησης να αλλάξει όρους δόμησης και να ανοίξει το δρόμο για ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση σε γειτονιές της Αθήνας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, απέσυρε τις διατάξεις στο άρθρο 99 του νομοσχεδίου αναφορικά με τη χρήση γης για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά προανήγγειλε ότι θα το επαναφέρει στο χωροταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός διμήνου.

Η Ανοιχτή πόλη με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο χαρακτηρίζουν ως «μια πρώτη νίκη», την εξέλιξη αυτή. Όμως, δίνουν ραντεβού απόψε στις 6 στο Σύνταγμα μετέχοντας στην κινητοποίηση ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, «παραμένει στο ακέραιο η αντίθεση μας στον πυρήνα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter